LIVETEXT: Discutii aprinse in Comisia Juridica din Senat unde se dezbate proiectului de lege privind carantinarea. Cazanciuc (PSD): "Internarea fortata trebuie sa fie ultima varianta"

Luni, 13 Iulie 2020, ora 17:41
2517 citiri
LIVETEXT: Discutii aprinse in Comisia Juridica din Senat unde se dezbate proiectului de lege privind carantinarea. Cazanciuc (PSD): "Internarea fortata trebuie sa fie ultima varianta"
Foto Hepta.ro

Comisia Juridica din Senat dezbate luni, 13 iulie, proiectul de lege privind carantina si izolarea persoanelor suspecte sau infectate de COVID-19. Grupul PSD sustine ca izolarea fortata este "ultima varianta" si ca trebuie luate in considerare masuri graduale.

UPDATE Senatorii juristi au decis sa reia marti dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, pentru a studia mai multe propuneri si amendamente. Dupa aproximativ doua ore, vicepresedintele Comisiei juridice Iuliana Scantei, care a condus sedinta, a cerut reluarea dezbaterilor marti, la o ora are va fi anuntata in cursul diminetii.

Stirea initiala: Senatorul Robert Cazanciuc (PSD) sustine ca e nevoie de un punct de vedere pe procedura si din partea CSM-ului.

"Sper sa vina in timp util in asa fel incat sa avem un text consolidat, care sa raspunda practicilor europene care arata ca masurile trebuie sa fie luate gradual. Internarea fortata trebuie sa fie ultima varianta.", a declarat parlamentarul.

Cand s-ar impune internarea fortata?

Majoritatea PSD din Comisia Juridica considera ca internarea fortata se poate impune doar de un magistrat, un judecator, masura care este contestata de ministrul Justitie, Catalin Predoiu.

"Masura de internare fortata este si pentru controlul bolii, pentru a se videca persoana. Ar trebui sa renuntam la implicarea unui magistrat pentru ca altfel se considera ca se incearca zadarnicirea bolii pentru ca vindecarea nu se face cat de repede posibil.", a precizat Predoiu.

Exemplele lui Arafat

Secretarul de Stat, Raed Arafat, prezent in cadrul Comisiei, face comparatie intre propunerea guvernului si legislatia europeana. Aduce ca exemplu situatia din Finlanda unde se poate face examinare fortata si bunurile si persoanele pot fi carantinate timp de o luna. Tot in legislatia finlandeza se prevede ca se poate face internare fortata, dar si tratamentul obligatoriu.

In Austria, un raport care face referire la COVID-19, se specifica ca in cazul unui test pozitiv, se poate ordona internarea in spital sau carantinarea, in functie de gravitatea cauzei.

Legislatia de impunere de internare fortata exista si in Marea Britanie, unde persoanele pot fi carantinate daca nu respecta izolarea la domiciliu timp de 14 zile la sosirea in tara.

In Franta exista posibilitatea izolarii fortate, dar in 72 de ore un judecator trebuie sa se pronunte daca persoana ramane in izolare sau nu.

Robert Cazanciuc sustine ca izolarea fortata presupune lipsirea de libertate. "As vrea sa stiu daca internarea obligatorie in spital, in statele din UE, se face pentru toate persoanele detectate pozitiv."

Raed Arafat: "Practica e diferita in statele europene. La inceput, unele tari au internat toate cazurile, dupa au impus masuri graduale. Vin pacienti care refuza internarea fiind usor simptomatici, ne luand in seama ca pot avea si alte afectiuni care sa se agreveze."

"Nu doctorul Arafat a decis sa bage oameni in spital. Sunt decizile unor medici. Nu eu am decis pe cine sa interneze si pe cine nu.", sustine secretarul de stat.

"Acum 30 de minute a fost un caz. Covid pozitiv, externat cu simtome usoare, s-a intors cu lipsa de oxigen si se afla in terapie intensiva. Ei se externeaza, nu zic la medici ce probleme au si suna familiile lor la 112 ca situatia s-a agravat. Peste 50% din infectile de covid sunt infectii cauzate de asimptomatici. Pentru ca e pacient, este pozitiv, chiar daca e asimptomatic. Pacientul poate sa transmita familiei si la toti din jurul lor. Ordinul ministrului a stabilit perioada maxima de internare apoi bolnavul pleaca acasa. Riscul este ca il lasi acasa cu simptome usoare, dupa in 2-3 zile e in stop cardiac. Asta e informatia care trebuie sa ajunga la populatie. ", mai precizeaza Raed Arafat.

Bodog: "Sunt tratati cu ciorba"

Fostul ministru al Sanatatii, Florian Bodog sustine ca "asimptomaticii sunt tratati cu ciorba".

"Medicamentele pe care le primesc, nu sunt autorizate. Sa nu ne jucam cu tratamentul fortat al populatiei. Eu nu sunt jurist, sunt medic."

"Nu vorbim doar de COVID-19. Aceasta lege inlocuiasca legislatia actuala. Sunt alte boli unde daca nu ai internat pacientul, ai lansat o bomba biologica in strada. Vorbim de tuberculoza, de exemplu, unde pacientii pot iesi si sa infecteze persoane. Pentru COVID se poate discuta pentru a se face un mecanism ca bolnavul asimptomatic sa stea acasa. Legea trebuie sa ne permita sa luam masuri.", sustine Raed Arafat.

Stire in curs de actualizare

Câte posturi dispar din Autoritatea Electorală Permanentă. Regulamentul de organizare și funcționare, aprobat de Parlament
Câte posturi dispar din Autoritatea Electorală Permanentă. Regulamentul de organizare și funcționare, aprobat de Parlament
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat, luni, 18 martie, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Electorale Permanente, care prevede...
Franța, prima țară cu o lege pentru limitarea exceselor „fast fashion“. Suprataxă de mediu pentru hainele ieftine chinezești
Franța, prima țară cu o lege pentru limitarea exceselor „fast fashion“. Suprataxă de mediu pentru hainele ieftine chinezești
Camera inferioară a Parlamentului din Franța a votat un proiect de lege care sancționează articolele de modă ultrarapide sau așa-numitele « fast fashion », vândute de companii care...
#lege, #dezbatere, #Senat , #senatori