Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Inceputul sfarsitului (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:27
11720 citiri
Inceputul sfarsitului (Opinii)

Sa fiu sincera nici nu stiu care e prejudiciul mai mare de imagine pe care il "reuseste" PSD: ca a incercat sa aduca PP-DD la guvernare sau ca pare nevoit sa renunte la acest proiect sub presiunea UDMR si a UNPR.

Care semn de slabiciune e mai rau: ca a fost gata sa bata palma cu Dan Diaconescu, mai ales dupa teribilul episod Oltchim, sau ca marele partid isi arata intreaga slabiciune si este la mana micutilor sai parteneri fara de care majoritatea devine istorie.

Sigur ca apropierea de PP-DD a dat masura disperarii PSD. Si nu atat pentru mentinerea actualei majoritati din Parlament, cat pentru a se salva pe ici pe colo in teritoriu de intrarea in opozitie si pentru a mai aduna ce se poate aduna din milioanele de voturi care inca ii lipsesc in perspectiva prezidentialelor.

Si sigur ca Dan Diaconescu, care numai prost nu e, nu a pierdut momentul. El nu prea mai are nimic de pierdut. PP-DD deja e in mare masura destructurat, a picat sub pragul electoral la europarlamentare, multe perspective nu mai are. Singurul lucru care i-a ramas este zestrea de primari si alti alesi locali. Si era normal sa o foloseasca la maximum.

A plusat, cerand se pare doua ministere, intre care Transporturile, pentru a obtine macar unul. Si, odata devenit partid guvernamental, putea sa isi readune cate ceva din oastea pierduta, pentru ca puterea e cel mai puternic magnet.

Si pentru a fi convingator a scos pe ici pe colo pisica alierii cu PNL si PDL, aratand ca nu el este cel lipsit de optiuni.

Probabil ca PSD ar fi inghitit galusca si era gata sa bata palma, uitand un lucru simplu. UDMR si UNPR nu mai sunt a cincea roata la o imensa majoritate PSD-PNL, la o adica dispensabile.

Nu, in noua ecuatie, fara UDMR si UNPR, PSD pierde guvernarea. Intr-o clipa. Iar pierderea prezidentialelor ar deveni in aceste conditii doar o chestiune de timp.

Maghiarii si UNPR stiu la fel de bine acest lucru si isi permit sa joace cat de tare vor, sa bata cu pumnul in masa si sa impuna. PSD nu are de ales, trebuie sa se supuna. Marele, atotputernicul PSD canta fix cum ii canta UDMR si generalul Oprea. Si nu este exclus ca pretentiile sa fie din ce in ce mai mari.

Si nu este suficient ca lucrurile stau asa. Raul a devenit public. Spre imensa umilinta a marelui partid.

O asemenea umilinta are efecte majore de moral intr-un an electoral. PSD aluneca rapid din pozitia partidului aproape stat, in aceea a partidului aruncat pe alocuri in opozitie si obligat la concesii majore, care adesea il pun intre ciocan si nicovala.

Nu mai dicteaza, ci trebuie sa joace pe sarma intre pretentiile lui Dan Diaconescu, ale UDMR, ale UNPR. Iar umilinta impinge la agresivitate: "I se pare cuiva ca UDMR este mai prizabil numai pentru ca se da european si vorbeste limbi straine, adica romana? Hunor este doar un Dan Diaconescu al maghiarilor care le vinde acestora iluzii ieftine si irealizabile.

Vai ce renume bun are UDMR in societatea romaneasca, fereasca Sfantu' sa nu se devalorizeze de mana cu Dan Diaconescu! Adevarul este ca UDMR se crede buricul pamantului (din nefericire al pamantului romanesc) si acesta este motivul pentru care Kelemen Hunor a sarit ca ars vazandu-si rolul diminuat. Despre imaginea UDMR nu are rost sa vorbim: la ce jocuri murdare face in detrimentul direct al Romaniei, ma indoiesc ca ar mai fi ceva care sa-i dauneze", afirma deputatul PSD Bogdan Diaconu.

Ma intreb cum suna aceste vorbe in urechile electoratului maghiar de care PSD are atata nevoie la prezidentiale?

Unii ar spune ca acesta e inceputul sfarsitului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#PSD alianta guvernare PPDD, #PSD cearta UDMR UNPR , #Victor Ponta
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Cred ca doamna Ene, basista consacrata, se bucura, ,,,