Harta conflictelor din USL: Blaturi cu PDL si incaierare pe functii

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:14
5415 citiri
Harta conflictelor din USL: Blaturi cu PDL si incaierare pe functii
EVZ

PDL a devenit un partener de nadejde pentru PSD si PNL in mai multe localitati si judete din tara. Cu ajutorul PDL, atat PSD cat si PNL si-au impus viceprimari si vicepresedinti de consilii judetene.

Potrivit protocolului de functionare al USL, PSD si PNL isi impart in mod egal functiile de viceprimar si vicepresedinte de Consiliu Judetean in forurile locale pe care le controleaza. De asemenea, este interzis orice tip de colaborare cu democrat-liberalii. Insa, multi lideri locali au ales sa apeleze la PDL, in defavoarea partenerului din USL.

Alba. Athanasiu (PNL): PNL isi poate duce la indeplinire proiectele numai cu PDL

Filialele PNL si PDL de la Alba s-au aliat si au format majoritati atat in Consiliul Local din Alba Iulia, cat si la Consiliul Judetean, punand astfel PSD in opozitie. Liberalii si democrat-liberalii au obtinut, in acest mod, cate un viceprimar al orasului si cate un post de vicepresedinte al Consiliul Judetean. Cum era de asteptat, partenerii liberalilor din USL au reactionat violent.

"Ce s-a intamplat a fost o incalcare a protocolului USL Alba si noi consideram ca am fost tradati. Parerea mea este ca lucrurile puteau sa arate altfel, dupa o campanie electorala in care noi am sustinut candidatii PNL, in care ne-am batut pentru ei si in care am facut sacrificii", a declarat presei locale presedintele PSD Alba, Ioan Darzu.

Liberalii din Alba si-au argumentat decizia de se alia cu PDL prin nevoia de a-si "pune in aplicare proiectele".

"Am vrut o majoritate nu doar pentru alegerea viceprimarilor, respectiv a vicepresedintelui Consiliului Judetean ci si pentru punerea in practica a proiectelor PNL pe care le-am prezentat in campania electorala. (...) Nu este vorba despre ruperea USL-ului, protocolul nu a fost absolut deloc incalcat.

Noi avem un protocol in care la consiliile locale si la consiliul judetean mergem impreuna daca putem sa constituim majoritati impreuna. Nu stiu de ce ma acuza domnul Dirzu de tradare pentru ca nu am avut niciun fel de intelegere cu dansul cum ca o sa fiu brat la brat cu el la pierdere", a explicat seful PNL Alba, Teodor Atanasiu.

Arges. Popa (PNL): Este un protocol clar, nu ne chilotim

PNL Arges isi acuza partenerii de la PSD ca le-au furat un post de viceprimar la Pitesti. Pe langa postul de primar al orasului, PSD a reusit sa obtina apoi si ambele fotolii de viceprimar. Furiosi, liberalii se gandesc sa rupa protocolul USL.

"Protocolul era clar, in municipiile resedinta de judet, fiecare partener din USL primeste un post de viceprimar. Este un protocol clar, nu stam sa ne certam, sa ne chilotim. Nu este vina noastra ca unii s-au vazut cu sacii in caruta si s-au umflat muschii pe ei", a declarat pentru Q Magazine liderul PNL Arges, Ion Popa.

PSD Arges a recunoscut incalcarea protocolului, insa a facut apel la intelegerea liberalilor.

"Sunt convins ca cei din PNL vor intelege situatia. Noi suntem 13, ei sunt trei. Vom gasi alte posibilitati pentru a colabora cu colegii din uniune. Nu le inteleg reactia, pentru ca au fost anuntati de intentia noastra. Nu astazi au aflat cine va fi noul viceprimar. Sunt situatii in tara unde ambii viceprimari sunt PNL, acest protocol al USL nu s-a respectat peste tot mot-a-mot", a spus presei locale presedintele PSD Pitesti, Cristian Gentea.

Liberalii au fost consolati de prim-vicepresedintele PDL Arges, Catalin Teodorescu, care le-a transmis ca "eram convins ca se va ajunge la o astfel de situatie, intrucat membrii Partidului National Liberal nu au fost niciodata doriti de cei din Partidul Social Democrat".

Brasov. Nita (PSD): Eu nu am facut blat cu PDL, poate PNL

Aliatii din USL Brasov se afla intr-un conflict tinut cu greu sub capac. PSD si PNL au candidat pe liste separate in majoritatea localitatilor din judet, iar acolo unde au mers impreuna au aparut acuzatii de blat.

Liderul filialei PSD, Constantin Nita, a organizat recent o conferinta de presa la Bucuresti pentru a dezminti "orice acuzatie de blat sau intelegere cu PDL".

"Am sperat ca asocierea cu PNL ne va ajuta sa invingem PDL la Primarie (Primaria Brasov - n.r.). Din pacate, nu stiu daca transferul de voturi de la PNL s-a facut in totalitate catre candidatul nostru", a declarat Constantin Nita. Ulterior, el sugerat ca liderul filialei PNL, Aristotel Cancescu, il lucreaza pe la spate.

"Unul dintre partenerii mei ma iubeste foarte mult si baga tot felul de strambe. Este cel mai urat lucru sa iti parasti sau sa iti acuzi colaboratorii in fata sefilor", a spus Nita, citat de presa locala.

Intr-un final, PDL a sustinut atat PSD cat si PNL pentru a-si numi cate un viceprimar la Brasov. Functia de primar apartine lui George Scripcaru, vicepresedinte al PDL. La randul lor, PSD si PNL au votat pentru validarea a trei consilieri locali ai PDL, pe care ANI i-a gasit "incompatibili" pentru ca au facut afaceri cu municipalitatea.

Caras-Severin. Frunzaverde (PNL): Nu am avut in PSD aliatii pe care speram sa-i avem

Scandalul din USL Caras-Severin este in plina desfasurare, cu putine sanse de a se stinge curand. Presedintele Consiliului Judetean, liberalul Sorin Frunzaverde, a reusit sa-si impuna ca vicepresedinti doi membri ai PNL, spre furia PSD.

"A fost o tentativa de tradare si de spargere a protocolului USL. Nu este vorba aici de o functie de vicepresedinte, dar daca nu functioneaza aici protocolul USL, nu va functiona nici la nivelul consiliilor locale. Ce este deranjant este ca aliantii nostri din PNL vor sa faca alianta cu PDL, lucru care este clar interzis. Sorin Frunzaverde nu se impaca cu ideea ca nu mai conduce in totalitate un judet. La aceasta ora, USL nu functioneaza in Caras Severin", declara acum cateva zile liderul PSD Caras-Severin, Ion Mocioalca.

In replica, Sorin Frunzaverde i-a amenintat pe aliatii de la PSD cu tribunalul.

"Din pacate, nimic din ceea ce a fost stipulat in protocolul pe baza caruia a functionat si functioneaza USL nu a fost respectat, in Caras-Severin, pe timpul acestei campanii electorale. Exista angajati ai demnitarilor PSD care nu fac altceva decat sa improaste cu noroi reprezentantii Partidului National Liberal, la modul abject. Din aceasta cauza, imi rezerv dreptul de a-i actiona in justitie", a precizat Frunzaverde pentru Agerpres.

Sorin Frunzaverde a mai spus ca nu a facut aceste dezvaluiri in timpul campaniei electorale pentru ca ar fi daunat candidatilor USL.

Sibiu. Arcas (PSD): PNL s-a dat cu PDL

Tulburare mare si in judetul Sibiu. Presedintele PNL Medias, George Petrescu, a fost ales viceprimar al orasului, in detrimentul candidatului de la PSD, Eugen Moraru. Social-democratii au acuzat o intelegere intre PNL si PDL, care detine functia de primar al orasului.

"PNL a incalcat protocolul care prevede ca nu vom colabora cu PDL", a atacat copresedintele USL Sibiu, senatorul PSD Viorel Arcas.

"Pentru ca USL nu are majoritate in Consiliul Local Medias, asta a iesit. Suntem minoritari si s-a facut o alegere prin votul consilierilor", a explicat, in replica, presedintele PNL Sibiu, Mircea Cazan.

Tulcea. Popa (PNL): Nu mai am ce discuta cu PSD

Liberalii din Tulcea sunt foarte suparati pentru ca PSD nu ar fi respectat prevederile protocolului USL, facand alianta cu PDL pentru a obtine mai multe functii.

"PSD a incalcat protocolul. Sunt mai multe astfel de cazuri. La Sulina, unde candidatul nostru a pierdut, dar a pierdut la limita, la foarte putine voturi diferenta de primarul PDL, trebuia sa avem un post de viceprimar, dar PSD-ul a negociat cu toata lumea, numai cu liberalii nu, a negociat cu PDL-ul si nu a fost numit un viceprimar de la PNL. Tot asa s-a intamplat si la Crisan, au negociat pentru viceprimar cu PDL", a dezvaluit presedintele PNL Tulcea, Octavian Marius-Popa, citat de NewsIn.

Popa s-a plans conducerii centrale a partidului si refuza sa mai vorbeasca cu aliatii de la PSD.

"Momentan, eu cu conducerea judeteana a PSD nu mai am ce discuta. Pana la rezolvarea problemelor, comunicarea in USL Tulcea este intrerupta", a spus liderul liberal.

"Au fost intelegeri intre oamenii de acolo, care se cunosc, discuta intre ei, nu am decis noi de la Tulcea, politic, sa faca alianta sa lase inafara candidatul liberal, a fost o intamplare neprogramata si vom analiza solutia in cautarea unei solutii", s-a justificat seful PSD Tulcea, Horia Teodorescu.

Vrancea. Sapunaru (PNL): Rupem protocolul, PSD ne-a mintit

Spirite aprinse si in interiorul USL Vrancea. Liberalii sustin ca au fost pacaliti de presedintele filialei PSD, Marian Oprisan, care s-a aliat cu PDL si astfel au pierdut postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean.

"Am fost mintit de Marian Oprisan, care mi-a spus inainte de sedinta ca lucrurile sunt asa cum le-am convenit. In Vrancea s-a constituit coalitia PSD-PC-PDL-PPDD, iar noi suntem in opozitie. Voi propune Biroului Politic al PNL ruperea aliantei cu PSD si PC", spunea in urma cu o saptamana liderul PNL Vrancea, Nini Sapunaru.

Intre timp, Sapunaru s-a mai calmat, intrucat ar fi primit promisiunea de la conducerea centrala a USL ca alegerile vor fi reluate.

"La nivel central s-a discutat situatia domnului Oprisan si stiu ca i s-a cerut sa refaca alegerile pentru functia de vicepresedinte la CJ. Eu de aceea nu am mers mai departe cu demersurile de a desfiinta USL pentru ca astept raspunsul domnului presedinte al CJ la solicitarea copresedintilor aliantei", a declarat Nini Sapunaru pentru presa locala.

Marian Oprisan a refuzat sa comenteze, spunand jurnalistilor ca "asteapta o intrebare serioasa".

O situatie tensionata se inregistreaza si la Galati, unde alegerile pentru posturile de vicepresedinte al Consiliului Judetean au fost amanate pentru ca partenerii din USL n-au reusit sa ajunga la o intelegere.

PDL a fost calificat ca "partid al hotilor si mincinosilor" de Victor Ponta si "adunatura dezgustatoare" de Crin Antonescu.

Alegerile pentru functiile de viceprimari si vicepresedinti de consilii judetene continua, inca, in toata tara.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#conflicte PSD PNL, #conflict USL Alba, #conflict USL Arges, #conflict USL Brasov, #conflict USL Vrancea , #Victor Ponta
Comentarii
Poza omuldinpekin
omuldinpekin
rank 3
Cei mai cinstiti ? Niste talhari de fapt, asta este USL !
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5