Fost ministru al Justitiei, despre cum poate fi reparat "capul spart" al sistemului judiciar. "Adevarul este ca nimanui nu ii pasa de justitie"

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 16:19
3168 citiri
Fost ministru al Justitiei, despre cum poate fi reparat "capul spart" al sistemului judiciar. "Adevarul este ca nimanui nu ii pasa de justitie"
Raluca Pruna/Facebook

Fostul ministru al Justitiei in guvernul tehnocrat, Raluca Pruna, sustine intr-o postare pe pagina personala de Facebook ca, in contextul comunicatului Avocatului general al CJUE transmis miercuri autoritatile au obligatia sa repare "capul spart al Justitiei" dupa ce "PSD a macelarit legile justitiei, intr-o procedura demna de soviete nu de un stat de drept".

"Avocatul General al Curtii de Justitie a Uniunii Europene a publicat opinia in cauza privind mecanismul de cooperare si verificare (MCV) si principii de drept european.

Ce efect are acest lucru? Unul oportunist, de scoatere a justitiei si a problemelor sale majore de la naftalina. Se intampla oricum caci vin alegerile generale si brusc inainte de alegeri generale cei care candideaza devin toti, preocupasi de justitie.

Sa nu fim ipocriti - PSD a macelarit legile justitiei, intr-o procedura demna de soviete nu de un stat de drept, cu o comisie extraordinara condusa de un deputat pe care PSD insusi l-a retras din mandatul de ministru al justitiei, fara consultare alta decat probabil la partid in grupul mic de initiati si interesati direct ca justitia sa nu functioneze. PSD a plecat de la guvernare in noiembrie 2019 si de atunci nu s-a facut absolut nimic pentru a corecta derapajul PSD. Numai anunturi ca se va face ceva nemaipomenit, ca vom avea ample dezbateri, ca vom face o justitiei mai mai trainica si mai frumoasa. Pana atunci valul PSD a luat justitia si a aruncat-o la pamant. Bonus, avem ceva somatii de la varful statului, din 3 in 3 luni, ca asteapta ceva pe justitie si ca urmeaza chestii mari. Pana atunc, sunt numai promisiuni pentru a justifica lipsa de vointa politica intr-o materie esentiala cum este justitia", a scris aceasta pe Facebook.

Fostul ministru subliniaza ca multe din scuzele pe care guvernantii le vor invoca in aceasta perioada pentru a-si justifica lipsa de actiune nu stau in picioare.

"Ce este de facut la legile facute de PSD? Sunt lucruri cunoscute de mult, nu le reiau. Ce vom auzi acum dupa ce opinia AG a reaprins flacara este ca toata lumea (in primul rand clasa politica) e preocupata de justitie. Vom mai auzi ca sunt necesare ample dezbateri academice si consultari publice.

Ca sa putem combate toata aceasta poveste pe care unii dintre noi o stim din anii 90, aceasta este lista mea. Sunt chestiuni si asertiuni menite sa arunce fum pe un lucru simplu, in care se stie exact ce si cum trebuie facut, dar cei care pot nu fac nimic.

1. Avem numai opinia Avocatului General. Nu avem inca o decizie a CJUE, deci Romania nu este inca obligata la nimic. FALS

Romania este obligata sa termine cu populismele privind MCV - avme o decizie, face parte din dreptul intern si ce nu scrie in opinie este ca Romania a implorat sa existe decizia, ca alte nu devenea stat membru in 2007.

Pentru ce ne intereseaza acum, avem din 2018 un raport ad hoc al GRECO, un aviz al Comisiei de la Venetia, si doua rapoarte MCV - TOATE denunta exact prevederile care sunt in neregula cu legile din 2018. Mai important, avem ample lucrari scrise de asociatii profesionale ca Forumul Judecatorilor (apropos asi mai auzit ceva de celelalte asociatii cu cate 8-10 membri care se calificau sa dea ministrul justitiei si sa stea la masa Comisiei speciale din Parlament?) care au aratat, prin raportare la instrumente internationale care seteaza standardele independentei justitiei, ce anume trebuie corectat.

Este ipocrit si slab in orice caz orice argument care spune sa asteptam decizia CJUE. In orice caz cand decizia va fi pronuntata de CJUE, e bine ca Romania sa fie pregatita. Decurge din obligatia de cooperare loiala din Tratatul de Functionare a UE ca statele membre trebuie sa execute deciziile CJUE. Pentru puristi si suveranisti, reamintesc ca - prin Constitutia Romaniei, Tratatul are intaietate in fata dreptului intern. Obligatia statului roman sa faca corecteze porcariile din legile justitiei premerge opiniei AG.

2. Sunt necesare ample consultari publice despre reforma justitiei. FALS

Este ipocrit si in ori caz slab argumentul ca am avea nevoie de ample consultari. S-au facut consultari extrem de ample din 2015 in 2016, cu CSM, toate asociatiile profesionale chiar si cele de buzunar, societatea civila, mediul academic. Nu pretind ca acel pachet este perfect - dar poate fi repus in dezbatere pe acele chestiuni care ar putea fi noi, de pilda numirile la marile parchete - pentru un rol mai mare al CSM (propunere sau macar aviz obligatoriu) si in orice caz nu populist cu scoatere Presedintelui din procedura. Altfel, tot ce a fost de consultat a fost consultat. Va asigur ca in materia independentei justitiei nu s-a inventat nimic din 2015 incoace. Cine vrea sa fie Sisif acum si sa reia istoria greseste sau este politician in cautare de timp care sa nu oblige la actiune politica (e un truism, stiu, dar nu poti face politica numai din consultare in consultare perpetuu, fara asumarea unei decizii).

Un argument etic pentru a corecta URGENT porcariile facute de PSD cu legile in 2018 (vezi punctul 3) este exact faptul ca nu a existat nicio consultare cand justitia si statul de drept au fost imbrancite pe scara.

3. Nu putem abroga in intregime legile adoptate in 2018 caci am bulversa sistemul. PARTIAL ADEVARAT

Nu avem nevoie de nicio decizie CJUE ca sa stim ce anume trebuie de urgenta abrogat. Si nu trebuie modificat sau abrogat tot. Trebuie rezolvate de urgenta cateva lucruri. Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie trebuie desfiintata azi, imediat, cu adoptarea de masuri tranzitorii de preluare a dosarelor de la SIIJ la parchetele obisnuite in termen de 6 luni maximum timp in care PICCJ poate sa asigure tranzitia.

Inspectia Judiciara trebuie consolidata in temeiul legii - sper sa nu gresesc cand spun ca are o conducere numita la limita legii (ca sa nu spun cu incalcarea legii), prin ordonanta de urgenta data in considerarea unei persoane.

Trebuie clarificata de urgenta perioada de formare la Institutul National al Magistraturii dublata de la 2 la 4 ani (fara echivalent in Uniunea Europeana), fara niciun studiu de impact, din pixul cuiva, cu efecte dezastruoase care ating un varf in 2021 cand sistemul judiciar se va confrunta cu o grava criza de personal.

4. Nu putem corecta prin Ordonanta de urgenta legile justitiei. Am facut un referendum. FALS

Intai ca referendumul a fost consultativ, facut exact pentru ca justitia asta pe care o ignoram olimpian de atunci, sa scoata cat mai multa lume la vot la alegerile parlamentare. E un truc politic acceptabil si a functionat. Alegerile europarlamentare din 2019 le-a castigat exact justitia, cum bine stiu toti cei lucizi. Intrebarea la referendum a fost neinspirat construita, stim, nu insist. Apoi, mai avem si alte referendumuri - acela cu 300 de parlamentari, daca si-l aminteste cineva. Clasa politica trebuie sa se decida - respectam toate referendumurile sau numai pe acelea care ne ajuta sa castigam timp si sa nu luam nicio decizie.

Apoi rostul unei OUG este exact urgenta. Si suntem in urgenta. Fiecare zi care trece este o zi pierduta pentru Romania. Nu numai ca se poate adopta, dar este obligatorie OUG. Pariez ca PNL va iesi pana la urma cu OUG - politic va pune PSD in situatia de a respinge in parlament si tot politic PNL ar incerca sa repare ceva din imaginea de absent pe tema justitiei in ultimele 11 luni. Pentru puristi, sigur ca si eu cred ca cel mai curat este un proiect de lege, numai ca in parlament in configuratia actuala nu imi pun vreo speranta. Inca o data, daca nu altceva macar executarea unei decizii a CJUE (care va veni, aveti incredere) justifica urgenta. Daca instituirea MCV e parte din dreptul intern si rapoartele MCV nu, atunci Romania trebuia sa mearga la CJUE sa le denunte. Nu a facut-o asa ca recomandarile sunt acceptate. Cam acesta e argumentul, ca sa anticipez intrebarile.

5. Ne pasa de justitie. FALS

Adevarul este ca nimanui nu ii pasa de justitie. Ma numar printre cei care am denuntat public si vocal atacul PSD la justitie. PSD a plecat de 11 luni de la guvernare. Si? Nimic. Nu e deci PSD singurul vinovat.

Nici societatii nu ii mai pasa de justitie pentru ca a obosit sa stea de paza, pentru ca fake news'urile si manipularea au reusit sa reduca justitia la salariile si pensiile magistratilor. Sunt printre cei care am spus in 2016 ca sunt mari pentru ce poate oferi Romania. Nu mai cred asta - nu cand vad alte salarii in sistemul public, pensii speciale pentru toata lumea si mariri din pix cu zeci de procente. Magistratii nu au deloc mai mult decat trebuie sa aiba in aceasta proasta asezare salariala si de pensii din Romania.

6. Vorbim mult despre justitie. FALS

Nu vorbim deloc suficient despre justitie. Este o putere in stat, buna sa asezare nu este despre magistrati, ci despre statutul nostru de drept si ce tara vrem sa avem. Justitia livreaza un serviciu public de maxima autoritate si solemnitate pentru noi toti care avem dreptul la un act de calitate, predictibil si nepartinitor. Si uneori justitia mai face, foarte curajos, si treaba politicienilor - de exemplu scoate din scena prin condamnare penala in mai 2019, in ciuda atacurilor sustinute din ianuarie 2017, pe cel mai toxic personaj politic din ultimii ani, care a aruncat Romania intr-o aventura incredibila. Eu sper sa se scrie in mod serios despre costurile pe termen lung ale acestei deraieri - cat a costat angajarea exclusiva a resurselor statutului roman in salvarea unei persoane, care a fost efectul pentru societate inclusiv prin dosarele penale incheiate din motive de schimbari ale legislatiei (abuzul in serviciu) sau completuri nelegal constituite, care sunt consecintele pentru parchete ale mesajului din decizia CCR 358/20 mai 2018 privind procurorii si statutul lor, care au fost consecintele derapajelor conexe din politica externa care ne-a costat intre altele locul in Consiliul de Securitate al ONU si mai ales cand vom reveni si cat costa revenirea la punctul de la care Romania a fost deraiata de pe parcurs pentru un singur om.

Acum e prea devreme sa facem astfel de calcule, dar sunt optimista. Puristii vor sari si vor spune ca CCR s-a pronuntat si ca noi trebuie sa tacem. Eu zic tare ca CCR s-a pronuntat discutabil - si procedural la anumite decizii in care mie nu imi da aritmetic majoritatea, si pe continut (a se vedea eroarea magistrala din decizia privind abuzul in serviciu la care ar fi necesar un prag valoric prin trimiterea la o recomandare a Consiliului Europei care vorbea de exact contrariul: prag ridicat in sens de toleranta zero - niciodata corectata; multiplele erori de trimitere la legislatia altor state din decizii mai vechi privind interceptarile - toate trimiterile gresite pentru cine are curiozitatea sa verifice).

7. Avem si alte lucruri de facut, sanatate, educatie, infrastructura. ADEVARAT

Adevarat, dar nimic durabil nu e posibil fara garantia unei justitii egale pentru toti, impartiale si independente. Altfel, licitatii masluite din alte sectoare, ca sa dau numai un exemplu, vor fi legea pentru achizitii - castiga prietenul decidentului si justitia, partiala pe care a pus-o in genunchi PSD si se tem toti ceilalti sa o ridice in picioare, va livra defectuos, adica exact asa cum a fost planul semnat PSD si acceptat prin inactiune de cei care i-au succedat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Contract important în domeniul Apărării semnat între Coreea de Sud și România. Angajamentul lui Klaus Iohannis
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și președintele României Klaus Iohannis s-au angajat marţi, 23 aprilie, să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă...
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen (Beleagă), canotoare care a revenit după o pauză de aproximativ un an şi jumătate, a declarat, luni, că ea şi colega sa de la dublu vâsle, categorie uşoară, Ionela...
#Raluca Pruna, #Justitie, #CJUE, #PSD, #PNL, #siij, #Romania , #PNL
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Fals e c-Americani-și pun judecătorii numai după ce au fost avocați?