Excedent de populism, deficit record

Autor: Radu Burnete - directorul Confederatiei Patronale Concordia
Miercuri, 23 Septembrie 2020, ora 00:00
3980 citiri

Cu aceasta crestere a pensiilor votata azi in Parlament suntem pe cale sa avem cel mai mare deficit din istoria noastra post-decembrista, de -11% din PIB, estimeaza BNR.

Fara calcule la virgula, vorbim de mai mult de o suta de miliarde de lei cheltuieli peste veniturile acestei tari. In plina criza financiara, acum un deceniu, deficitul Romaniei a crescut pana undeva la noua la suta, si ne aducem cu totii aminte ce "veselie" a fost.

Calculati voi ce se poate face cu o suta de miliarde de lei in fiecare an, astfel incat

pensiile sa fie permanent mai mari, si nu doar pana la inevitabila restructurare a datoriei publice.

Intrebarea care nu framanta pe nimeni este ce ne facem daca la anul este mai rau? Daca nu se opreste pandemia? Daca, din pleiada de crize globale posibile, vreuna se materializeaza? Ce facem atunci? Deficit de 15%? Poate 21%, ca doar nu dau de la mine? Sau?

Oare politicienii se mai gandesc asa, in pauza dintre voturi, ca au responsabilitatea de a trece Romania si prin aceasta furtuna?

Este mai mult decat evident ca lumea se indreapta catre tensiuni geopolitice cum nu am mai vazut demult, si ele se transforma foarte usor in razboaie economice sau tehnologice. Si, prin toata nebunia care se instaureaza in lume, noi o sa defilam cu buzunarele goale. In caz de ceva, o sa fluieram a paguba.

Sigur ca pensiile din Romania sunt mici si trebuie sa creasca, dar cu 40 la suta? Intr-un an in care pandemia a tinut economia aproape inchisa cu lunile, un an in care oricum ne-a indatorat mult mai mult decat planuiam? Si, pe langa asta, mai aruncam si alte cresteri, de-a valma, ca doar vin alegerile locale?

Fiecare ciclu electoral aduce cate o noua escaladare a populismului si a cheltuielilor pe care ni le asumam ca tara. De fiecare data sumele sunt mai mari, iar populismul si mai strigator, si mai sfidator fata de matematica rece a cifrelor.

Intrebarea nu este daca muzica se va opri vreodata, ci doar cine anume este fraierul care ramane fara scaun.

O tara nu se poate indatora la nesfarsit fara consecinte.

Vedem un comportament similar in cazul Radet, acest mamut al incalzirii centralizate care, lipsit de investitii, se va prabusi intr-o buna zi, lasand Bucurestiul in ger. Primari la rand n-au facut decat sa impinga gunoiul si mai tare sub pres, doar-doar nu iese la suprafata in mandatul lor.

Problema cu batul scurt este ca-l vom trage toti, nu doar cel care se va afla intamplator intr-o pozitie de putere.

Sigur ca pensiile trebuie sa fie mai mari. Si salariile. Totul trebuie sa fie mai mare. Nimeni nu contesta asta si toata lumea isi doreste ca veniturile din Romania sa ajunga cat mai repede comparabile cel putin cu cele din Europa Centrala sau de Vest. Dar cum, cu pretul unui deficit de razboi? Obiectivul este corect, calea gresita. Ne umflam in pene si lesinam imediat ce trece parada.

Avem nevoie sa traversam urmatorii ani fara sa luam prea multa apa la bordul economiei. Sa accesam banii europeni pentru redresarea economiei post-COVID, sa terminam proiectele critice de infrastructura, sa atragem investitii straine in domenii cu valoare adaugata mare, sa sprijinim companii romanesti sa ajunga actori puternici in regiune, sa devenim relevanti la Marea Neagra prin portul Constanta. Toate acestea, puse cap la cap, se vor traduce inevitabil in pensii si salarii mai mari, dar necesita si investitii. Adica bani pe care nu-i vom mai avea. Si stiti ce? Si ca sa faca proiecte pe fonduri europene din zecile de miliarde anuntate, Romania are nevoie de bani.

Asta nu inseamna sa le intoarcem spatele azi celor mai putin avuti dintre noi. Parlamentul putea foarte bine sa creasca cele mai mici dintre pensii cu 40%, dar pe restul sa le lase neschimbate, insa asta ar fi insemnat o aplecare spre detaliu care nu prea caracterizeaza politicile publice din Romania.

Noi, cand subventionam inainte de alegeri, subventionam pe toata lumea, si cand crestem, crestem la toata lumea. Ce conteaza nuantele? Oricum platim cu totii.

Radu Burnete este directorul Confederatiei Patronale Concordia (www.concordia.ro), organizatie care aduce impreuna unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti. A studiat stiintele politice la Bucuresti si Viena.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#buget, #deficit bugetar, #pensii, #PSD , #stiri PSD