Cum arata PSD in ultimele sondaje. Directorul IRES, detalii de culise: "E un paradox legat de Marcel Ciolacu"

Luni, 03 Mai 2021, ora 22:47
35184 citiri
Cum arata PSD in ultimele sondaje. Directorul IRES, detalii de culise: "E un paradox legat de Marcel Ciolacu"
Partidul Social Democrat apare in crestere usoara in ultimele sondaje FOTO Facebook/ Marcel Ciolacu

In exclusivitate pentru Ziare.com, Dan Jurcan, director de cercetare la Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES), a vorbit despre evolutia Partidului Social Democrat (PSD) in cele mai recente sondaje de opinie.

Potrivit lui Jurcan, PSD isi mentine pozitia de lider in preferintele politice ale romanilor, potrivit ultimelor cercetari fiind chiar intr-o "usoara crestere".

Insa, in mod paradoxal, Marcel Ciolacu, presedintele formatiunii politice, nu se bucura de o cota ridicata de incredere, iar o posibila explicatie oferita de sociologul Dan Jurcan este pozitia extrem de vocala a liderului PSD in campania de vaccinare impotriva COVID-19.

Directorul IRES este de parere ca Marcel Ciolacu "si-a pus foarte mult din creditul personal in aceasta lupta".

"Noi ne uitam in sondaje si sondajele vorbesc, cert este ca e un aparent paradox. PSD nu scade, e in usoara crestere, ramane cam pe acolo, dar in mod clar nu scade, ceea ce arata ca exista o activitate pe partea de opozitie destul de intensa. Insa, noi nu vedem in date o crestere a increderii in actualul lider al partidului, Marcel Ciolacu, asta si pentru ca a fost extrem de vocal in toata aceasta campanie legata de vaccinare s.a.m.d. Si-a pus foarte mult din creditul personal in aceasta lupta", a declarat sociologul Dan Jurcan pentru Ziare.com

"Sunt sanse destul de mici sa treaca o motiune de cenzura"

Potrivit lui Jurcan, social-democratii, fiind in opozitie, sunt castigatorii neintelegerilor, balbelor si scandalurilor din coalitia de guvernare, insa acestia nu sunt o forta politica atat de puternica incat sa treaca o motiune de cenzura.

Coalitia de guvernare mai are un hop de trecut: aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului National de Rezilienta si Redresare. De succesul PNRR-ului va depinde si linistea coalitiei de guvernare, spune sociologul.

"PSD e in asteptare. Probabil ca isi pregateste ofensiva. Si-a consumat suficienta munitie impotriva actualei coalitii de guvernare. Am vazut ca presiunea publica facuta de televiziuni, in primul rand, si mai apoi de catre PSD, pana la urma a dus la schimbarea ministrului Vlad Voiculescu. Este o victorie pe termen scurt a PSD, in sensul ca nu au decat sa se bucure ca apar astfel de rupturi in coalitia de guvernare.

Nu stiu care va fi urmatorul pas al PSD. Sigur ca ei clameaza mereu o motiune de cenzura, dar stim foarte bine ca o motiune de cenzura se depune o singura data si in general trebuie sa o depui atunci cand ai sansele cele mai mari. Acum sunt sanse destul de mici pentru ca se pare ca, cel putin pentru o vreme, apele s-au linistit in coalitia de guvernare, pana la urmatoarea stare de tensiune.

Ramane de vazut si in ce masura acest proces tehnic de adoptare a PNRR-ului va fi un succes sau un esec. E clar ca, daca criticile de la Bruxelles se vor intensifica si de asemenea toate comentariile unor membri ai PSD legate de lipsa de transparenta, coerenta a PNRR-ul sau omiterea unor domenii spre finantare, si mai ales daca criticile Comisiei Europene vor fi sustinute, atunci ne putem astepta la o intensificare a atacurilor si din partea PSD.

Nu m-ar mira, insa, ca astfel de critici sa apara si in randul coalitiei. In perceptia publica, ambele partide, atat PNL, cat si USR sunt responsabile in mod egal de succesul sau esecul adoptarii PNRR-ului intr-o forma benefica pentru Romania", a conchis directorul IRES.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Gică Popescu a bătut la ușa lui Marcel Ciolacu. De ce s-a dus "Baciul" în audiență
Președintele clubului Farul, Gică Popescu, a fost în audiență la Marcel Ciolacu, premierul României. Gică Popescu a discutat despre finanțarea acdaemiillor și a cluburilor de fotbal....
#PSD, #PSD sondaje, #motiune de cenzura, #marcel ciolacu, #ciolacu sondaje , #stiri PSD