Ce vor oamenii de afaceri de la politicieni?

Autor: Radu Burnete - directorul Confederatiei Patronale Concordia
Miercuri, 02 Septembrie 2020, ora 07:00
3311 citiri

As vrea sa raspund acestei intrebari, atat cat pot eu, inainte de un nou sezon electoral si folosind doua exemple recente, cu doi politicieni: un penelist si un pesedist.

Pe primul il cunosc de multa vreme, fara sa fim prieteni sau sa avem o relatie apropiata. Am baut cateva cafele in ultimul deceniu, ne mai tot auzeam din cand in cand. La ultima noastra intalnire ii spusesem ca la precedentele alegeri votasem USR. Si ca am pofta de un aer care sa bata mai tare dinspre generatia mea in Parlament.

In lunile haotice de la inceputul pandemiei am discutat zilnic, el la Guvern si eu la confederatie. Sunt probleme cu somajul tehnic. Va trimitem o scrisoare in care detaliem. Vrem sa facem masti, cine poate produce asa ceva? Vezi ca restrictia X duce la problema Y, la care nu v-ati gandit. Avem nevoie de cineva care poate da materie prima pentru viziere! Gasim, dar vezi ca avem camioane blocate in Slovacia, kilometri intregi. Vorbiti, va rog, la Externe, pentru ca vine si nelipsita scrisoare oficiala. Vrem sa vorbim cu furnizorii de energie, pe cine trebuie sa contactam? Pe X, federatia lor cuprinde tot sectorul, dar vezi ca va trimitem o scrisoare in care am inventariat cateva masuri care credem ca vor da o gura de oxigen economiei. Si tot asa.

Nici o clipa nu a contat ca votasem cu altcineva. In ciuda colocvialismului, era un dialog intre un reprezentant al Guvernului si unul al mediului de afaceri, iar culoarea lui politica sau simpatiile mele electorale nu au contat.

I-am criticat uneori Guvernul si deciziile. Mi-a mai zis si el mie de ai nostri, patronii. Fara suparare. Fara patos. Urmatoarea conversatie era mereu despre urmatoarea problema care trebuia rezolvata.

Am vazut ceva guverne in ultimii ani. Nu e mereu asa.

Pe al doilea, de la PSD, il cunosc doar de cativa ani, dar inainte sa fie ales in Parlament. Nici aici nu putem vorbi de prietenie. Am fost suparat tare pe el cand cu legile justitiei. Si peste un deceniu, daca deschidem subiectul, vor iesi scantei.

Putem sa dezbatem insa despre Codul Muncii, sindicate, patronate sau despre initiative legislative sau ce grozavii se mai legifereaza in Parlament.

Ma intreba, de pilda, cum poate Parlamentul sa fie mai transparent in zilele dificile ale starii de urgenta. Si adesea imi pune intrebari dificile despre piata muncii, echitate, salarii, doar sunt de la "patronate".

Tonul este tot colocvial, dar am acelasi sentiment de dialog institutional. Nu vedem lucrurile in aceeasi optica, dar ma ajuta sa inteleg pozitiile partidului lui, iar eu incerc sa-i explic cum se vad lucrurile din partea noastra.

Relatia dintre mediul privat si politicieni trebuie deci sa fie una deschisa si transparenta si sa nu aiba aerul unui dosar cu sina. Trebuie sa fie franca, fara tratament preferential si fara atitudini tribale.

Si stiti ce? Nici macar nu sunt doar doi astfel de oameni. Sunt mai multi, desi inca minoritari.

As vrea sa se schimbe asta.

Ce vor oamenii de afaceri de la politicieni? Un partener de conversatie care sa nu fie inept si, in acelasi timp, sa fie interesat sa inteleaga si sa rezolve o problema fara a se gandi mereu cum scoate un vot din asta.

O persoana care iti poate spune sincer "Radule, explica-mi si mie, ca nu inteleg. Ce vreti si de ce?". Si care cere un document scris. Si cu cifre.

Sa nu credeti ca la noi, la patronate, nu spun cate unii si lucruri trasnite. Poate fac un episod si despre asta, sa-mi mai pierd din simpatii. Ma astept insa de la politicieni sa intrebe in trei parti si sa se uite stramb la noi cand e cazul.

Vrem, asadar, un partener care sa conteste ceea ce spunem, dar cu argumente si date, nu cu o simfonie de semi-adevaruri obosite.

Ne asteptam de la politicieni sa ramana atasati valorilor occidentale si sa nu se prefaca ca nu inteleg despre ce e vorba. Politicienii sunt mandatati prin vot de cetateni sa-i reprezinte si sa caute binele public. Uneori, ca sa ajungem la acest bine public, noi, companiile, trebuie sa facem schimbari complicate pe termen scurt. Sau sa ne schimbam comportamentul. Nu-i nimic, prin dialog putem ajunge unde ne dorim ca societate, fara inutile vanatori de vrajitoare.

Ne mai asteptam de la politicieni sa accepte ca lumea e prea complicata chiar si pentru un partid, la fel cum si noi trebuie sa acceptam ca interesul public nu este dictat doar de interesul firmelor, care trebuie, de exemplu, sa fie mai atente la mediu si societate.

Si noi stim ce inseamna asta.

In fine, mi-as dori ca politicienii sa accepte, chiar daca unii printre dinti, ca tranzitia s-a terminat. Si ca Romania trebuie sa devina o tara moderna, chiar daca asta inseamna politicieni mai saraci.

Si ei stiu ce inseamna asta.

Radu Burnete este directorul Confederatiei Patronale Concordia (www.concordia.ro), organizatie care aduce impreuna unele dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti. A studiat stiintele politice la Bucuresti si Viena.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#PSD, #PNL, #patronat, #oameni de afaceri, #guvern, #politica , #PNL