1,3 milioane de lire sterline, profitul unor români pe seama tinerelor traficate în Anglia. Metoda abjectă folosită de proxeneți

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 15:05 3035 citiri
Patru proxeneți români au făcut peste un milion de euro pe seama unor tinere traficate în Anglia FOTO Arhivă

Patru indivizi din Maramureș au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism.

Traficanții sunt acuzați că au obținut profituri uriașe, de peste un milion de lire sterline, obligând mai multe fete, pe care le drogau, să se prostitueze în bordeluri din Anglia.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2022, cei doi inculpați arestați în cauză au recrutat persoane vătămate din România, fie direct, fie prin intermediari (cea mai prolifică metodă fiind „lover boy”) în scopul exploatării sexuale pe teritoriul Marii Britanii. În acest sens, cei doi inculpați au deţinut în Londra diferite locaţii în care au organizat şi condus activităţile respective, se arată într-un comunicat remis presei de DIICOT.

Astfel, potrivit sursei citate, inculpații au identificat şi racolat din România, preponderent din localitatea de domiciliu şi provenind din aceeaşi comunitate ca şi ei mai multe persoane vătămate pe care să le exploateze în Marea Britanie. De asemenea, aceștia s-au aflat în legătură cu persoane de sex masculin aflate în alte judeţe din ţară, care au recrutat pentru ei persoanele vătămate în vederea traficării în Marea Britanie.

Imediat după recrutare, persoanele vătămate au fost, în unele situaţii, primite şi adăpostite chiar în casa inculpaţilor din județul Maramureş, în vederea pregătirii lor pentru traficare (plata contravalorii unor tratamente cosmetice sau de întocmirea formalităţilor administrative în vederea transportării în afara țării).

Ulterior, inculpații se ocupau de asigurarea modalităţilor şi mijloacelor de transport al persoanelor vătămate din România în Marea Britanie (fie achitau direct contravaloarea biletelor de transport aerian/terestru, fie trimiteau banii în România persoanelor de sex masculin care au acţionat ca recrutori pentru ei, în vederea achiziţionării de bilete de călătorie (de cele mai multe ori aceștia călătorind împreună cu persoanele vătămate în Marea Britanie, cum s-a întâmplat în cazul celor doi inculpaţi trimiși în judecată sub control judiciar).

După ce fetele ajungeau la Londra, acestea erau adăpostite în imobilele organizate de cei doi inculpați ca bordel, fiindu-le reținute actele de identitate. În aceste locații, persoanele vătămate au fost monitorizate permanent, inclusiv prin supraveghere video. În măsura în care acestea nu doreau să practice prostituția sau refuzau anumiți clienți, acestea erau lovite și amenințate pentru a continua activitatea.

În scopul maximizării sumelor de bani obținute, persoanele vătămate au fost determinate să consume droguri de mare risc (cocaină și heroină) pentru a putea să primească cât mai mulți clienți (fiecare având o medie de 10-15 clienți pe zi).

Un aspect important în activitatea de exploatare a persoanelor vătămate a fost reprezentat şi de faptul că acestea proveneau de regulă din familii dezorganizate, cu resurse financiare precare, cu un grad foarte redus sau chiar absent de educaţie şi de instruire.

În această modalitate, cei doi inculpaţi au obţinut un total de aproximativ 1.300.000 lire sterline.

În vederea îngreunării anchetei penale și împiedicării tragerii la răspundere penala a autorilor, inculpatul arestat în lipsă a întreprins demersuri constând în influențarea declarațiilor a trei persoane vătămate în fața organelor judiciare prin oferirea de foloase patrimoniale și exercitarea de amenințări, pentru ca persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauză (în scopul influenţării situaţiei inculpatului arestat în cauză).

Fetele, nevoite să doarmă pe străzi, iarna

Menționăm faptul că, în cursul urmăririi penale, au fost identificate 9 persoane vătămate care au practicat prostituția în folosul inculpaților în Marea Britanie. În ceea ce privește persoana vătămată minoră la momentul recrutării sale, s-a reținut că acceptul ca aceasta să părăsească teritoriul României în vederea exploatării sexuale a fost cumpărat de inculpați în schimbul unei sume de bani, arată procurorii DIICOT.

Întrucât a fost oprită la graniță de către autoritățile din Marea Britanie, persoana vătămată a fost abandonată de către inculpați în Franța, împreună cu o altă persoană vătămată majoră căreia nu i-a fost permis accesul în statul de destinație. Ambele persoane vătămate au fost astfel nevoite să doarmă pe străzi, pe timp de iarnă, aproximativ o lună până au reușit să revină în țară.

Prin rechizitoriu s-a solicitat menținerea măsurilor asigurătorii instituite asupra două imobile, confiscarea extinsă și obligarea inculpaților la plata sumei de 22.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală.

Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Maramureș.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News