Cine sunt proxeneții români care au câștigat 1,5 milioane de dolari obligând tinere să se prostitueze în Franța și Spania

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 22:24
6926 citiri
Cine sunt proxeneții români care au câștigat 1,5 milioane de dolari obligând tinere să se prostitueze în Franța și Spania
Cei cinci proxeneți au primit mandate europene de arestare și vor fi predați autorităților din Franța FOTO Poliția Română

Călin Răzvan Ionuț din Ploiești și Zanfir Fernando Georgian, Zanfir Constantin, Mitrea Leonard, Nicolae Robert din comuna prahoveană Bărcănești sunt proxeneții pe numele cărora a fost emis mandat european de arestare de Curtea de Apel Ploiești la solicitarea Tribunalului din Marsilia.

Cei cinci sunt acuzați că au reușit să câștige nu mai puțin de 1.500.000 de dolari obligând tinere să se prostitueze în Franța și Spania. Aceștia au fost prinși în urma unor anchete demarate în paralel în Franța, Spania și România, finalizate cu percheziții la domiciliile suspecților din Prahova.

Potrivit Codului Penal din Franța, proxeneții prahoveni sun acuzați de cinci infracțiuni:

1) „proxenetism agravat comis în grup infracțional organizat”,

2) „participare la o asociere de răufăcători în vederea pregătirii unei crime”,

3) „trafic de persoane comis în grup infracțional organizat”,

4) „spălare de bani agravată”,

5) „violență asupra unei persoane care practică prostituția, care a antrenat o incapacitate temporară de lucru care nu a depășit 8 zile”

Pedeapsa pentru astfel de fapte, în Franța este între 10 și 20 de ani pentru fiecare infracțiune în parte.

Niciunul dintre cei cinci suspecți nu a fost de acord să fie predat autorităților judiciare franceze, conform portalului instanțelor de judecată, însă Curtea de Apel Ploiești a dispus emiterea mandatului de arestare în vederea predării.

Potrivit unui comunicat remis presei de IJP Prahova, începând cu luna ianuarie 2019, în municipiul Ploieşti, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat în mod coordonat până în anul 2022, specializat în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora în Franţa şi Spania.

Astfel, membrii grupării ar fi obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei, pe teritoriul Franţei, a mai multor persoane vătămate, recrutate prin metoda „lover-boy”, acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei.

Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contracost.

O parte din sumele obţinute în această modalitate ar fi fost trimise în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România.

Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmişi către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari.

De asemenea, o parte din banii obţinuţi ar fi fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale.

Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituţiei, în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 7 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turceşti, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM şi mai multe înscrisuri.

Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2021, urmare a cooperării poliţieneşti, cu sprijinul EUROPOL, între autorităţile române, franceze şi spaniole, a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autorităţile judiciare din Franţa desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Laraprox”, iar autorităţile judiciare din Spania desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Tatar”, cu privire la activitatea aceluiaşi grup infracţional, implicat în exploatarea tinerelor de naţionalitate română, pe teritoriul Franţei şi Spaniei.

La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Poliţiei din Spania - UCRIF şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Proxeneti DIICOT, #proxeneti romani, #DIICOT, #Europol, #spalare bani, #mandat arestare , #DIICOT