Descoperire revoluționară ce schimbă manualele de fizică și chimie: Un mister de 200 de ani descifrat VIDEO

Miercuri, 05 Octombrie 2022, ora 02:22
13782 citiri
Descoperire revoluționară ce schimbă manualele de fizică și chimie: Un mister de 200 de ani descifrat VIDEO
Mișcarea protonilor prin apă a fost descifrată după 200 de ani FOTO: Chem Europe

Un grup de oameni de știință condus de către profesorul Ehud Pines de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel, a rezolvat un adevărat Holy Grail al chimiei fizicii. Un mister de 200 de ani legat de mișcarea protonilor prin apă într-un câmp electric a fost descifrat.

Noile cercetări reușesc să înlocuiască un model care datează din anul 1806 propus de Theodor Grotthuss. Experții au demonstrat că fiecare proton care trece prin apă creează un fel de ”tren de trei molecule”, un vehicul care ”își construiește singur șinele” înaintea lui, potrivit IFL Science.

”Dezbaterile privind mecanismul Grotthuss și natura solvației protonilor din apă s-au aprins, deoarece ”aceasta este una dintre cele mai mari provocări din chimie”. Înțelegerea acestui mecanism este știință pură, depășind granițele cunoștințelor noastre și schimbând una dintre înțelegerile noastre fundamentale despre unul dintre cele mai importante mecanisme de transport de masă și de încărcătură din natură”, a spus Pines.

Veste șoc anunțată de experții din Australia. Oceanul Pacific va dispărea: Ce se întâmplă cu continentele VIDEO

Profesorul și echipa sa din Israel și Germania au publicat lucrarea în revista Angewandte Chemie din 14 septembrie 2022. Cercetătorii au creat echipamente cu raze X cu jet pentru a observa trecerea protonilor prin apă.

Experimentul a fost unul extrem de costisitor, doar echipamentul a costat milioane de dolari, dar Consiliul European de cercetare a aprobat investiția.

Experimentul a dezvăluit că fiecare proton modifică structura electronilor atomilor de oxigen din trei molecule de apă, dar în moduri diferite, creând un tren de trei molecule, cu efecte mai slabe asupra moleculelor mai îndepărate.

Descoperire neașteptată în interiorul Pământului: Ceva masiv neștiut se află la 660 de kilometri în adâncuri VIDEO

”Toată lumea s-a gândit la această problemă timp de peste 200 de ani, așa că a fost o provocare suficientă pentru mine să decid să o accept. 17 ani mai târziu (cât a durat cercetarea-n.a.), sunt mulțumit că, cel mai probabil, am descoperit și demonstrat soluția”, a spus Pines.

Cărțile de chimie vor trebuie modificate, deoarece cele universitare din prezent folosesc încă mecanismul lui Grotthuss de acum peste 200 de ani, pentru a explica mișcarea unui proton în apă.

”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
”Sunt cadavre peste tot. Suntem carne de tun”. Filmarea soldaților ruși abandonați de comandanții lor pe frontul din Ucraina VIDEO
Trei militari ruși înspăimântați, pe care comandanții lor i-au abandonat în tranșeele de lângă o centură forestieră, au înregistrat un videoclip. În momentul înregistrării,...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#protoni, #descoperire stiintifica, #chimie, #fizica, #molecule apa, #apa, #molecule oxigen, #Ben Gurion, #Cercetatori , #descoperire