Cum a devenit „Sună-mă când ajungi” sloganul protestelor masive, generate în Grecia de accidentul feroviar cu 57 de morți

Joi, 09 Martie 2023, ora 08:22
1479 citiri
Cum a devenit „Sună-mă când ajungi” sloganul protestelor masive, generate în Grecia de accidentul feroviar cu 57 de morți
"Sună-mă când ajungi" a devenit sloganul protestelor din Grecia FOTO Twitter

"Sună-mă când ajungi" - acest mesaj pe care multe mame din Grecia îl transmit copiilor lor atunci când călătoresc a devenit sloganul protestatarilor furioşi după accidentul feroviar din 28 februarie în care au murit 57 de persoane, multe dintre ele tinere, relatează AFP.

Miercuri, la protestele şi marşurile din întreaga ţară, protestatarii afişau bannere cu această frază, care s-a răspândit rapid pe reţele sociale în orele de după accidentul feroviar din seara zilei de 28 februarie.

La Atena, tineri furioşi au scandat, de asemenea, "Trimite-mi un SMS când ajungi. Nu ai ajuns niciodată. Te vom răzbuna, puştiule”.

În câteva zile, "Sună-mă când ajungi" a devenit echivalentul grecesc al sloganului "I can't breathe" ("Nu pot să respir"), care a apărut în Statele Unite după moartea, în mai 2020, a afro-americanului George Floyd, sufocat sub genunchii unui poliţist alb.

Într-o ţară în care familia este o ancoră puternică a societăţii, "Sună-mă când ajungi" rezumă "mentalitatea părinţilor din Grecia, în special a mamei care îşi face griji şi vrea să ştie că e bine copilul ei", a explicat miercuri pentru AFP Pinelopi Horianopoulou, mamă a doi copii, în vârstă de 50 de ani, care participa la manifestaţia de la Atena.

"Este mesajul pe care îl transmit toate mamele din Grecia", a adăugat Giota Tavoulari, în vârstă de 58 de ani, de la sindicatul farmaciştilor. Acest slogan este "preluat peste tot pentru că este destul de semnificativ: aceşti copii nu-şi vor mai vedea familiile, pentru că guvernele, companiile nu s-au ocupat" de sistemele de siguranţă feroviară", spune ea.

În multe şcoli, elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal au aşezat zeci de ghiozdane pe jos pentru a forma mesajul "pare me otan phtasis", "sună-mă când ajungi", care uneori se traduce şi prin "trimite-mi un mesaj când ajungi".

Multe dintre victimele acestei "tragedii naţionale", aşa cum au numit-o autorităţile elene, erau studenţi care se întorceau la Salonic, principalul oraş universitar din nordul ţării, după un weekend prelungit petrecut la Atena.

Presa elenă a scris că mesajul provine de la mărturia mamei unei victime, care a declarat că a primit un apel telefonic de la fiul ei în vârstă de 23 de ani, care călătorea cu trenul Atena-Salonic. "Mamă, sunt prea mulţi oameni în tren. Nu am văzut niciodată un tren atât de aglomerat. Te sun când ajungem, vino să mă iei", a spus tânărul, potrivit site-ului de ştiri al revistei LIFO.

La Patras, un oraş universitar din sud-vestul Peloponezului, protestatarii au plasat în fruntea procesiunii o instalaţie asemănătoare unui sicriu, acoperită cu baloane negre şi cu această pancartă. "Mamă, am ajuns".

Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Delir în Georgia după prima calificare din istorie, la Euro 2024. O fostă campioană europeană a rămas acasă VIDEO
Echipa naţională a Georgiei s-a calificat marţi seara în premieră la un turneu final al Euro, după ce a învins Grecia, pe teren propriu, după lovituri de departajare, scor 4-2, în prima...
#proteste, #Grecia, #accident feroviar, #accident tren , #Grecia