Conexiunile politice mai mult sau mai puțin vizibile ale personajelor din spatele protestelor transportatorilor și fermierilor

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 21:30
5718 citiri
Conexiunile politice mai mult sau mai puțin vizibile ale personajelor din spatele protestelor transportatorilor și fermierilor
Dănuț Andruș FOTO Facebook/Dănuț Andruș

Fermierii și transportatorii au ieșit de o săptămână în stradă la proteste, iar acțiunile lor au blocat accesul pe drumurile publice în aproape jumătate de țară, fiind formate coloane de mașini grele, camioane și tractoare la vămile din estul și nordul României.

O întrebare la care nimeni nu are răspuns este cine coordonează aceste mișcări de protest desfășurate în România și în alte țări europene, inclusiv Germania, Olanda, Spania și Franța. În toate aceste cazuri, există suspiciuni privind legăturile protestelor cu partidele naționalist-extremiste.

De altfel, încă din prima seară a manifestațiilor, George Simion și Diana Șoșoacă s-au grăbit să se afișeze în mijlocul fermierilor și transportatorilor nemulțumiți de măsurile Guvernului. Cei care administrează conturile afiliate AUR pe TikTok, cea mai folosită rețea socială din România, au fost prezenți în fiecare zi de protest printre manifestanți și au făcut transmisiuni live prin care au chemat românii să iasă în stradă, la revoltă.

România are o destul de mare experiență în orchestrarea manifestațiilor de protest împotriva guvernului, sprijinite din umbră de către actori politici. În mai multe rânduri, minerii au fost folosiți ca masă de manevră în aceste contexte.

Un prim exemplu în acest sens este greva minerilor de la Lupeni din august 1977. Liderul minerilor de atunci, Costică Dobre, un personaj practic necunoscut la acea vreme, dar care a negociat cu Nicolae Ceaușescu condiții mai bune pentru mineri, apare, ulterior grevei, ca student la Academia Ștefan Gheorghiu, unde profesor îi era Virgil Măgureanu, viitorul șef al SRI după 1990. În 1990, după Revoluție, Costică Dobre devine casier la Ambasada României la Londra.

Mineriadele din anii 90 constituie alte dovezi concludente ale amestecului politic în sfera protestelor. Prima Mineriadă, desfășurată în ianuarie 1990, a venit ca urmare a unui miting organizat de partidele istorice PNL și PNȚCD, care se opuneau candidaturii FSN la alegerile din mai 1990 ca partid politic. Astfel, minerii din Valea Jiului au fost aduși la București pentru a "restabili ordinea". Sub coordonarea forțelor de ordine și a liderilor FSN, ortacii au organizat raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile unor partide istorice și organizații care se opuneau candidaturii FSN la alegeri.

Mult mai gravă a fost mineriada din iunie 1990, atunci când câteva mii de mineri conduși de Miron Cozma au asediat Piața Universității, sub coordonarea forțelor de ordine. Sediile PNȚCD și PNL au fost complet vandalizate, precum și casele private ale unor personalități precum Corneliu Coposu și Ion Rațiu. Numeroși intelectuali, studenți, persoane cu barbă etc. au fost bătuți, arestați, transportați în vehiculele Poliției și interogați într-o unitate militară din Măgurele.

Liderul studenților de atunci, Marian Muntean, a fost și el agresat de mineri, fiind aruncat în fântâna de la Universitate. Ulterior, președintele Ion Iliescu le-a exprimat recunoștința minerilor pentru acțiunea lor pe care a numit-o vitejească, afirmând că aceștia au salvat democrația în România. Paradoxal, la fel ca și în cazul lui Costică Dobre, Marian Munteanu, liderul studenților din Piața Universității, a apărut ulterior în conducerea Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), condusă de George Păunescu, un apropiat al lui Ion Iliescu.

Munteanu a încercat de mai multe ori să înființeze structuri politice naționalist-extremiste, precum Mișcarea pentru România sau Alianța Națională, o formațiune rezultată din fuziunea PUNR cu Partidul Național Român, condus de Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI. Recent, el a fost observat la o adunare a partidului extremist AUR, acolo unde le-a vorbit tinerilor: “Noi, românii, am trăit într-un loc periculos, cu state formate de regulă de alții, pe care nu-i interesa ce vrem noi, nu-i interesa ce nevoi avem noi, ci îi interesa să utilizeze ce se poate utiliza pe aici”

Protestele recente ale fermierilor și transportatorilor amintesc într-o anumită măsură de cele ale minerilor. În ambele situații, liderii acestor mișcări de stradă sunt figuri relativ obscure, dar cu legături în sfera politică, similar cu cazurile menționate mai sus.

Personajul Dănuț Andruș

Unul dintre cei mai vizibili protestatari din aceste zile este Dănuț Andruș. Poartă o cușmă pe cap și e foarte vocal. A devenit vizibil în lumea online abia în vara anului trecut, construindu-și prezența pe Facebook și TikTok. Prima sa postare pe Facebook datează din 23 iunie 2023, iar pe TikTok din 1 iulie 2023. În aceeași perioadă, a început să fie invitat în emisiuni televizate de la canale precum Realitatea Plus și Inedit TV, prezentându-se drept "producător de cultură mare și crescător de animale". Cu toate acestea, declarația sa de avere din 2020, când a candidat pentru Primăria Păltiniș, Botoșani, pe listele PSD, arată că nu deține niciun fel de avere - nici terenuri, nici case, nici mașini, și nici bani în bancă. Singurul venit indicat este un salariu de angajat la AVPS Theodor Balș (scris "Teodor Balș").

Dănuț Andruș este și președinte al Asociației de Proprietari Paltinul din Păltiniș. Pe pagina de Facebook a respectivei asociații, activă din 21 octombrie 2023, se regăsesc și unele postări ale lui George Simion (AUR), precum și ale lui Cezar Ionașcu, un consultant de modă cunoscut pentru promovarea teoriilor conspiraționiste antivaccin în timpul pandemiei și pentru simpatiile pro-ruse.

Dănuț Andruș a fost prezent la negocierile cu reprezentanții Guvernului Ciolacu. “Nu am nimic de ascuns! În momentul în care tu ești căsătorit cu o soție și constați că te înșală, ce faci?”, a răspuns Andruș atunci când a fost întrebat despre legătura sa cu PSD.

Protestatarul Dănuț Andruș: “Doresc să fac politică pentru că politica este locul unde oamenii împart pâinea”

Într-un interviu acordat digi24.ro, protestatarul Dănuț Andruș a confirmat că este unul dintre inițiatorii unui nou partid, numit Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor Români, dar a respins orice legătură cu Călin Georgescu, fost președinte de onoare al AUR până în februarie 2022.

În mod curios, Georgescu a fost anunțat ca noul președinte al Partidului Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor în martie 2023, iar coincidența de nume între cele două formațiuni este foarte mare. Întrebat despre acest lucru, Dănuț Andruș a declarat: “Nu am o legătură politică. L-am cunoscut pe dl Georgescu la o formațiune politică ce încerca să ia ființă, dar de trei ani de zile nu s-au putut organiza. Fiecare român trebuie să facă politică. Politica lui și nu politica acestor oameni care manipulează grosolan societatea românească”. Rugat să comenteze acuzațiile care i se aduc, cum că ar reprezenta interesele unor partide politice la aceste proteste, el făcând parte din PSD la un moment dat, Andruș a răspuns ironic: “Da, eu sunt stăpânul inelelor. Tot ce înseamnă politică îmi este subordonat. La nivel național și chiar internațional. Domnule, suntem normali? Fermierii la nivel național s-au organizat și au pus pe rolul instanțelor un partid politic, dar nu asta e tema acestui protest. Nu înțeleg de ce se tot duc în politic toate problemele astea. Politicul trebuie să rezolve problemele țării. Nu ne asumăm problemele politice la acest protest”.

Întrebat dacă el dorește să facă politică, Dănuț Andruș a spus: “În continuare doresc să fac politică pentru că politica este locul unde oamenii împart pâinea. Observăm că de 34 de ani, niște oameni care împart politic pâinea și-au făcut niște foloase pentru ei. Acest lucru trebuie să înceteze. Una din cerințele pe care le avem este oprirea sponsorizării partidelor politice. Cine vrea să facă politică s-o facă bono, probono, nu cu bani. Legea trebuie să fie schimbată”.

Cât despre extinderea revendicărilor protestatarilor, Dănuț Andruș explică faptul că acestea sunt cerute de oameni. “Doleanțele s-au extins pentru că s-au extins protestele la nivel național. Au venit reprezentanți de la toate județele țării și au cerut acest lucru. Problemele care s-au extins țin de fiecare cetățean al României. Sunt sute de probleme care sunt nerezolvate de 34 de ani”.

Personajul Mircea Medan

Mircea Medan, unul dintre cei care au participat la Guvern la negocieri, este prieten cu Dănuț Andruș și a colaborat cu acesta pentru depunerea cererii de înființare a partidului politic Alianța Fermierilor și Antreprenorilor Români, acțiune desfășurată la Tribunal în octombrie 2023. A lucrat în poliție, iar ultima sa declarație de avere, prezentată public în 2021, indică un salariu obținut de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Pe pagina sa de Facebook, Mircea Medan distribuie adesea postări ale partidului AUR încă din anul 2020, de la precedentele alegeri parlamentare.

Personajul Augustin Hagiu

Augustin Hagiu este liderul Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) și a devenit foarte vizibil în ultimele zile în protestele recente, exprimând susținere pentru cei pe care îi reprezintă. Hagiu a afirmat la un moment dat că aproximativ 6000 de camioane participă la proteste. Implicarea sa în sfera politică își are rădăcinile încă din 2015, când a devenit membru fondator și ulterior a fost ales prim-vicepreședinte al Partidului România Unită, o formațiune naționalistă de extremă dreapta. În ciuda acestor conexiuni politice, Hagiu a negat recent că ar reprezenta interesele partidului AUR în cadrul protestelor.

Personajul Florin Tomuță

La discuțiile cu guvernul, transportatorii nu au fost reprezentați de Augustin Hagiu, ci de Florin Tomuță, vicepreședinte al COTAR și membru fondator al Asociației Operatorilor de Transport Rutier „Apulum”. Prezența lui la negocieri devine și mai stranie având în vedere că este și președintele PSD Alba, numit în funcție după ce colegul său, Călin Matieș, fostul președinte al filialei, s-a alăturat partidului AUR.

Personajul Victor Bălășoiu

Printre protestatarii vocali care apar în imaginile care îl prezintă pe George Simion huiduit la protestele antiguvernamentale de săptămâna trecută se numără și Victor Bălășoiu, primarul PSD al comunei Rociu din Argeș și fiul deputatului Aurel Bălășoiu. Bălășoiu-tatăl a fost exclus din PSD în urma apariției unor imagini cu tentă sexuală în presa de scandal. Familia Bălășoiu este considerată una dintre cele mai înstărite familii din Argeș, deținând numeroase proprietăți de terenuri și având venituri mari în domeniul agricol.

Personajul Ilie Matei - "Omul șoselelor"

Unul dintre protestatarii transportatorilor care s-au remarcat în evenimentele din ultima săptămână este Ilie Matei, cunoscut pe pagina sa de Facebook drept "Omul șoselelor". El este șofer de TIR și a fost prezent inclusiv la negocierile de la Guvern. Despre interesele sale politice nu se cunosc detalii, însă o fotografie postată în iulie 2022 pe pagina sa de Facebook îl arată alături de Florin Tomuță, șeful PSD Alba.

Printre cei care îi comentează la postările sale pe pagina de Facebook sunt unii care au un limbaj asemănător formațiunilor extremiste. Spre exemplu, Alin Necula scrie: “Propun înființarea unei grupări care să apere dreptatea, să putem efectua arestări, să putem judeca și condamna pe toți cei care se abat de la calea legală. (...) Jandarmeria ar trebui desființată! E un aparat de stat care toacă grămezi de bani doar ca să-i apere pe infractorii de la putere. Mafioților, nimic și nimeni nu o să vă scape de furia oamenilor, istoria se va repeta”.

Daniel Petcu comentează despre “sataniștii de la Bruxelles” și scrie așa: “E genocid ce fac în privința fermierilor. Majoritatea sunt melodii de la sataniștii de la Bruxelles pe care dansează parlamentarii și toate cozile de topor, lingăi, din țară”.

Paul Giurchi comentează așa: “Dacă au ajuns să scoată armele la propriul frate, înseamnă că trebuie scoase topoarele”. Iar Paul Giurchi cere “Revoluție!”

Liberali printre protestatari

Unul dintre reprezentanții protestatarilor în cadrul negocierilor cu Guvernul este Georgian Calotă, fost primar al PNL în comuna Balta Albă din Buzău între 2012 și 2016. În prezent, ocupă funcția de consilier județean la Buzău, dar a fost exclus din PNL. Declarația sa de avere indică faptul că a avut funcții publice încă din 2012, perioadă în care a dobândit multe hectare de teren în comuna Balta Albă. Un alt liberal asociat cu protestele este Ionuț-Lucian Cercel, președinte al Organizației Oamenilor de Afaceri a PNL Buzău. În 2020, a candidat la alegerile parlamentare din partea PNL, dar nu a reușit să intre în Parlament. Ionuț Cercel a participat și el la negocierile dintre protestatari și Guvernul Ciolacu.

Partidul AUR neagă implicarea în proteste

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, senatorul Claudiu Târziu, susține că formațiunea sa nu are nicio legătură cu protestele. “Partidul AUR nu s-a implicat în organizarea demonstrațiilor din transporturi și agricultură, însă considerăm că majoritatea revendicărilor celor ieșiți în stradă sunt juste și reclamă soluții urgente și inteligente, în beneficiul economiei naționale și al fiecărui român", spune Claudiu Târziu.

El condamnă modul în care Guvernul Ciolacu a reacționat până acum la protestele din transporturi și agricultură, afirmând că i-a avertizat pe guvernanți despre "potențialul de creștere al protestelor dacă puterea se va dovedi surdă şi oarbă la semnalele de alarmă din stradă”.

"Prin faptul că a fost realmente surprinsă de anvergura protestelor, dar și prin improvizația buimacă din ultimele zile, coaliția PSD-PNL-UDMR probează, cu asupra de măsură, nu numai incapacitatea de administrare a țării, ci și o lipsă sinucigașă a firescului instinct de conservare politică. Asta ar trebui să ne bucure pe noi, cei de la AUR, singura opoziție reală din România. Însă nu ne bucurăm și nici nu ne dorim să capitalizăm din asta. Nu decontul electoral catastrofal al actualei puteri ne interesează, ci ne privește și ne responsabilizează adevărul trist că, din pricina lipsei de viziune economică în interes național, suferă, iată, producătorul agricol român, transportatorul român, de fapt, până la urmă, fiecare cetățean al acestei țări devastate de incompetența și jaful ultimelor mai bine de trei decenii", a mai spus Claudiu Târziu.

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
#proteste transportatori, #fermieri proteste, #PSD, #PNL, #Alianta pentru Unirea Romanilor , #proteste