Proteste anti-restricții transformate în ciocniri violente. Brațul diplomatic al UE, atacat de demonstranții "primiți" cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă VIDEO

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 10:33
2041 citiri
Proteste anti-restricții transformate în ciocniri violente. Brațul diplomatic al UE, atacat de demonstranții "primiți" cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă VIDEO
Protestatarii au aruncat cu obiecte în polițiști, forțele de ordine reacționând cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă FOTO Captura video

Protestele de la Bruxelles față de restricțiile sanitare s-au transformat în confruntări violente, duminică, 23 ianuarie.

Protestatarii s-au ciocnit cu ofițerii de poliție și au vandalizat birourile Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), brațul diplomatic al Uniunii Europene.

Într-una dintre cele mai mari demonstrații din oraș, se estimează că 50.000 de oameni au ieșit pe străzi, inclusiv grupuri care au venit din afara Belgiei, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Demonstrația a fost organizată de rețeaua europeană Europeans United for Freedom și de alte grupuri care se opun restricțiilor antiepidemice.

Poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a elibera parcul Cinquantenaire din apropierea instituțiilor UE, după ce grupuri de protestatari au aruncat cu obiecte în ofițeri. Imagini în direct au arătat protestatari aruncând garduri metalice și diferite obiecte către polițiști, la intrarea într-o stație de metrou.

Manifestanții, mulți ddintre ei îmbrăcați în haine închise la culoare, cu glugă și măști, au spart exteriorul de sticlă al biroului SEAE, în timp ce poliția se afla înăuntru.

„Intrarea laterală a fost vandalizată”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că nimeni nu este în pericol. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a vizitat birourile pentru a inspecta pagubele și a condamnat pe Twitter „distrugerea și violența fără sens”.

Poliția a declarat că trei ofițeri și 12 protestatari au fost transportați la spital, dar niciunul nu a avut răni care să-i pună viața în pericol. Aproximativ 70 de persoane au fost reținute, potrivit autorităților. Șase persoane au fost arestate înainte de începerea protestului.

Protestatarii au organizat în mod regulat demonstrații față de restricțiile legate de coronavirus în capitala Belgiei încă de anul trecut, dar mitingul de duminică a marcat o creștere majoră a participării în comparație cu aproximativ 5.000 de protestatari la începutul acestei luni și peste cei aproximativ 35.000 de persoane care au participat la un  protest în noiembrie anul trecut, care a devenit și el violent.

„Principala noastră cerere este ca măsurile de urgență să fie introduse într-un mod democratic și echilibrat”, a scris Tom Meert, președintele Europeans United for Freedom, pe site-ul web al grupului.

„Nu negăm că există boli. Argumentele noastre ar fi aceleași în cazul unui dezastru natural sau al oricărei alte crize: politicile unei țări trebuie să fie deliberate și bazate pe principiile statului de drept democratic.”

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#proteste restrictii coronavirus Europa, #restrictii COVID, #ciocniri politisti forte ordine , #Bruxelles