Violențe la protestele ample anti-sărăcie din Grecia: ”Nu mai putem suporta costurile mari” VIDEO

Miercuri, 09 Noiembrie 2022, ora 19:57
2167 citiri
Violențe la protestele ample anti-sărăcie din Grecia: ”Nu mai putem suporta costurile mari” VIDEO
Protestatarii cer majorarea salariilor FOTO Twitter

Angajaţii greci au organizat miercuri, 9 noiembrie, o grevă amplă, cerând salarii mai mari. În timpul protestelor au avut loc ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, relatează The Guardian.

În Atena, mii de oameni au participat la protestul organizată din cauza creşterii inflaţiei. Unii manifestanţi au afişat pancarte pe care scria ”Spuneţi nu disponibilizărilor, nu reducerilor de plăţi”.

În fața Parlamentului au avut loc ciocniri între protestatarii care au aruncat cocktail-uri Molotov şi poliţiştii care au lansat gaze lacrimogene.

Creșterea costului vieţii şi a preţurilor la energie ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina au dus la izbucnirea grevelor, în noiembrie, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Franţa, Spania şi Germania.

Economia Greciei creşte la aproape dublul ratei din zona euro în acest an datorită unei redresări a sectorului turismului, dar inflaţia este aproape de un vârf în ultimele trei decenii, atingând 12%, printre cele mai ridicate rate din cele 19 ţări membre ale zonei euro.

”Nu mai putem suporta costurile mari. Nu mai suportăm sărăcia. Nu mai suportăm epuizarea”, a afirmat Giorgos Paliouras, un pensionar care s-a alăturat grevei.

Sindicatul Confederaţiei Generale a Muncitorilor Greci (GSEE), care reprezintă anagajaţii din sectorul privat, a declarat că sindicatele au convocat greva în semn de protest ”faţă de inflaţia care sufocă gospodăriile greceşti, condiţiile asemănătoare junglei de pe piaţa muncii”, referindu-se la legile muncii.

Feriboturile au rămas inactive în porturi, iar sistarea activităţii personalului transportului public a creat haos în trafic în capitală. Unele zboruri au fost amânate, deoarece controlorii de trafic aerian au spus că plănuiau să se alăture grevei timp de şase ore.

GSEE, alături de sindicatul-umbrelă din sectorul public ADEDY, solicită o creştere a salariului minim de aproximativ 713 euro pe lună şi restabilirea legislaţiei colective a muncii, deoarece costul ridicat al energiei şi al produselor esenţiale afectează veniturile cetăţenilor.

Guvernul conservator al Greciei a alocat peste 9 miliarde de euro din septembrie 2021 pentru subvenţii pentru energie electrică şi alte măsuri menite să atenueze costurile în creştere pentru fermieri, locuinţe şi întreprinderi. De asemenea, executivul a promis că va mări pensiile anul viitor pentru prima dată de la criza financiară a ţării şi va majora şi mai mult salariul minim.

Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Fostul cancelar german susține că prietenia sa cu Putin poate ajuta la încheierea războiului din Ucraina: „Lucrăm împreună cu înţelepciune de mulţi ani” FOTO/VIDEO
Gerhard Schröder, fostul cancelar german susţine în continuare că prietenia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin ar putea contribui la încheierea războiului din Ucraina, notează joi, 28...
Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Prețul pentru cacao a crescut de trei ori în ultimul an. Consumatorii încep să simtă impactul
Consumatorii ar putea începe să simtă impactul creşterii preţurilor pentru cacao, care au urcat marţi peste 10.000 de dolari tona, pentru prima oară, pe măsură ce lumea se confruntă cu...
#proteste Grecia, #greva, #saracie, #inflatie, #scumpiri, #razboi Rusia Ucraina , #Grecia