Saune, tunsori, mese calde: protestatarii din Ottawa și-au făcut planuri pe termen lung

Miercuri, 16 Februarie 2022, ora 23:09
3401 citiri
Saune, tunsori, mese calde: protestatarii din Ottawa și-au făcut planuri pe termen lung
Protestatarii din Canada nu au de gând să renunțe prea curând FOTO CNN

La o zi după ce prim-ministrul Canadei a anunțat o escaladare dramatică a luptei guvernului său împotriva blocadelor din întreaga țară, protestatarii din capitala națiunii programau tunsori și primeau masaje, aparent nederanjați de perspectiva intensificării acțiunii poliției.

Sute de camioane care au fost parcate în fața parlamentului Canadei de la sfârșitul lunii ianuarie au devenit emblematice pentru proteste, dar planificarea și logistica pentru ocupație sunt conduse de la un al doilea loc, într-o parcare a unui hotel de pe Coventry Road, la cinci kilometri est de centrul orașului, scrie The Guardian.

Tabăra le pune la dispoziție protestatarilor hrană, adăpost, haine și toalete. De asemenea, are servicii de frizerie și chiar și două saune.

Jeff, un șofer de campion acum ieșit la pensie, care a sosit la Ottawa în urmă cu 17 zile, a spus că sentimentul unui scop comun nu a făcut decât să sporească hotărârea protestatarilor. „Există un sentiment de unitate aici – și cred că a crescut de ieri. Când ai văzut lumina, este greu să te întorci în întuneric”, a spus el.

Justin Trudeau a anunțat luni, 15 februarie, că va invoca Legea privind situațiile de urgență, acordând guvernului puteri sporite, deoarece încearcă să demonteze o blocada veche de trei săptămâni care a paralizat Ottawa.

Protestatarii au blocat, de asemenea, Podul Ambasador, cea mai aglomerată trecere dintre SUA și Canada, timp de șase zile, înainte ca poliția să-i disperseze duminică. Alte trei puncte de trecere a frontierei au fost redeschise marți.

Și marți, într-o recunoaștere tacită a faptului că baricadele din capitală devin din ce în ce mai consolidate, șeful poliției din Ottawa, Peter Sloly, a demisionat.

„Toată lumea de aici a avut o poveste de pierdere sau tragedie”, a spus Jeff. „Atâția oameni au suferit în ultimii câțiva ani. Și-au pierdut locurile de muncă, și-au pierdut casele, și-au pierdut familia. De aceea sunt aici”.

Nivelul înalt de organizare – cu roluri delegate și un număr tot mai mare de voluntari – reflectă intențiile protestatarilor de a rămâne în oraș în viitorul apropiat, în ciuda opoziției localnicilor și a exasperării tot mai mari a guvernelor local, provincial și federal.

Legislația de urgență include măsuri menite să pună o presiune imensă asupra protestatarilor, inclusiv posibilitatea de a-și pierde permisele de vehicule comerciale, dar niciunul dintre membrii taberei nu este dispus să plece.

„Știam că Trudeau va încerca să ne preseze. Știam că va veni”, a spus Angel Godsoe, proprietarul unei mici afaceri din Lindsay, Ontario. „Noi suntem cei care stăm de pază pentru Canada. Noi suntem cei cărora le pasă să ne salvăm țara”.

Un flux constant de locuitori ai taberei și noi sosiți a trecut prin ușile cortului, fie venind să susțină mișcarea, fie să ajute.

„Să speli rufe?” a întrebat un camionier, care petrecuse ultimele zile în camionul ei lângă parlament.

După o scurtă discuție, Rosalind, o asistentă, s-a oferit să spele rufele acasă.

Rezidentă în Ottawa, Rosalind a ieșit de la pensie pentru a ajuta în timpul valului de cazuri de coronavirus care a copleșit spitalele orașului. Dar a fost concediată după ce a refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19.

Unii din tabără au susținut că, la fel ca 88% dintre canadienii cu vârsta peste cinci ani, au fost complet vaccinați, dar au fost totuși frustrați de natura îndelungată și restrictivă a măsurilor de sănătate publică atât provinciale, cât și federale. Alții au invocat teorii globale ale conspirației pentru a justifica protestele.

În timp ce protestatarii spun că măsurile de aplicare ale guvernului federal nu au fost o surpriză, unii au luat totuși măsuri defensive.

„Mi-am scos toți banii din contul bancar aseară și i-am transferat soțului meu”, a spus Glory, un blogger creștin care și-a petrecut ultimele șase zile trăind în tabără.

„Avem oameni aici care și-au pierdut locurile de muncă. Oameni care nu își pot plăti creditele ipotecare”. . „Un șofer de camion mi-a spus că a plâns ultima oară când s-a născut copilul lui, acum 17 ani. Și săptămâna aceasta a spus că a plâns de trei ori”.

Guvernul din Ontario a anunțat că va accelera redeschiderea, renunțând la cerințele de capacitate pentru restaurante și întreprinderi, precum și renunțarea la pașaportul de vaccin pe 1 martie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#proteste Canada, #proteste anti vaccinisti, #proteste antivaccin , #Canada