Protest pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul Titan din Capitală: "De vânzare 100 RON copacul"

Sambata, 25 Martie 2023, ora 15:50
6282 citiri
Protest pentru salvarea celor 12 hectare retrocedate din Parcul Titan din Capitală: "De vânzare 100 RON copacul"
Imagine de la protest FOTO Reddit

Un protest pentru salvarea IOR-ului a început sâmbătă, 25 martie, de la ora 12:00, pe terenul retrocedat de primărie, lângă gura de metrou Titan.

În jurul prânzului, se adunaseră deja sute de persoane, majoritatea părinți cu copii.

Locuitorii din zonă cer autorităților locale să ia măsuri pentru a opri distrugerea și defrișările spațiului verde de pe bucata de teren retrocedată din Parcul Titan și găsirea unei soluții, așa încât aceasta să fie reintegrată în parc.

Participanții la protest au venit cu pancarte pe care scrie „De vânzare 100 RON copacul”, „Aici nu construiți”, „Vrem copaci, nu clădiri”, „Semnez pentru salvarea parcului”, „Ecocid”, scrie libertatea.ro.

„Un oraș nu poate să respire cărămizi, borduri și betoane. Dezvoltarea economică a comunităților nu trebuie să se facă în detrimentul spațiilor verzi, prin distrugerea parcurilor, ci dimpotrivă, prin ocrotirea și extinderea acestora”, spun locuitorii din zona Parcului IOR, adunați într-un grup de inițiativă civică.

Comunitatea acuză distrugerile care au început să aibă loc încă de anul trecut pe terenul de 12 hectare ce întinde de la intrarea A a stației de metrou Titan până la prima alee din parc, între strada Constantin Brâncuși și strada Liviu Rebreanu.

Arborii au început să dispară și să se usuce după ce le-au apărut găuri adânci la rădăcini. Sunt suspiciuni că au fost otrăviți intenționat, iar oamenii îi bănuiesc pe proprietari că au turnat benzină sau apă cu sare la rădăcinile copacilor.

Terenul de 12 hectare din IOR a fost retrocedat în 2005, printr-o decizie a fostului primar al Capitalei Adriean Videanu.

Primăria Sectorului 3, care administrează Parcul Titan, a pierdut definitiv procesul, după 10 ani de procese.

Drepturile pe terenul din IOR aparțin unei femei în vârstă de 88 de ani, Maria Cocoru, proprietara mai multor spații retrocedate din București. De cel din IOR se ocupă, potrivit Pressone, Dan Băjenaru, care se prezintă drept nepotul acesteia.

Terenul de 12 hectare din IOR figurează în documentele administrative drept suprafață construibilă, nu parc.

O Ordonanță de Urgență din 2007 precizează că este interzisă schimbarea de destinație a unui teren amenajat sau prevăzut ca spațiu verde, indiferent de regimul juridic al acestuia, iar proprietarul privat al unui parc nu poate construi nimic pe el tocmai pentru că este deja amenajat.

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat miercuri, 22 martie, că a cerut deja juriștilor să verifice dacă retrocedarea din 2005 făcută de administrația de-atunci s-a făcut legal. El a dat termen de șase săptămâni pentru aceste verificări.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Protest al angajaților Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii: ”Salvaţi Memoria, Adevărul, Viitorul!”
Angajații Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) protestează public faţă de decizia politicienilor de majorare a numărului membrilor Colegiului, în contextul...
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Angajații Google cer anularea unui contract uriaș al companiei cu guvernul israelian. Protestatarii, scoși cu forța din birouri de polițiști
Zeci de angajați Google au participat la proteste în birourile companiei din New York și California. Gigantul IT are un contract de peste un miliard de dolari cu guvernul israelian, însă tot...
#protest, #Parcul IOR, #retrocedare parc IOR , #proteste