Sute de mii de manifestanţi au ieșit pe străzi în Turcia, în prima zi a anului, ca să protesteze "împotriva PKK şi a terorismului israelian" VIDEO

Luni, 01 Ianuarie 2024, ora 13:40
2157 citiri
Sute de mii de manifestanţi au ieșit pe străzi în Turcia, în prima zi a anului, ca să protesteze "împotriva PKK şi a terorismului israelian" VIDEO
Zeci de mii de manifestanti au iesit pe străzi în Turcia, în prima zi din 2024 Foto: X/Dr. Anastasia Maria Loupis

Zeci de mii de manifestanti au ieșit pe străzi, printre care şi unul dintre fiii preşedintelui turc, considerat un potenţial succesor al său. Mitingul s-a întins luni, 1 ianuarie, peste şi în jurul podului Galata din Istanbul pentru a denunţa "terorismul PKK şi al Israelului" şi pentru a-i susţine pe palestinienii din Gaza, potrivit unui jurnalist AFP.

Potrivit agenţiei oficiale Anadolu, citată de posturile de televiziune, "sute de mii" de manifestanţi au răspuns în această primă zi a anului la apelul unei platforme de peste 300 de organizaţii şi asociaţii de a se aduna sub sloganul "Alături de martirii noştri, sprijin pentru Palestina, blestem pentru Israel".

La sfârşitul lunii decembrie, armata turcă a pierdut 12 soldaţi în două atacuri separate atribuite Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului. De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, un susţinător tradiţional al cauzei palestiniene, şi-a intensificat invectivele împotriva Israelului, denunţând sprijinul Statelor Unite pentru guvernul israelian.

Mulţimea compactă, purtând steaguri turceşti şi palestiniene, a început să se îndrepte încă înainte de răsărit spre podul Galata, care traversează Bosforul, şi s-a revărsat de asemenea de-a lungul părţii europene a Istanbulului, scandând "Moarte Israelului", "Afară din Palestina" şi "Dumnezeu este mare", notează AFP.

Un banner uriaş în culorile palestiniene a fost întins la mijlocul podului, iar fotografii care îl caricaturizau pe premierul israelian Benjamin Netanyahu cu o mustaţă hitleristă au fost de asemenea afişate.

Săptămâna trecută, preşedintele Erdogan l-a comparat pe liderul israelian cu liderul nazist.

Bilal Erdogan, cel de-al doilea fiu al şefului statului turc, a luat cuvântul pentru a-i saluta pe "martirii" armatei căzuţi în Irak. "Rugăciunile noastre sunt cele mai bune arme pentru a ieşi din întuneric, salutări sfinţilor noştri martiri care ne luminează calea". a spus el. "Am fost în Cisiordania, Ierusalim şi Gaza: oamenii de acolo îşi pun speranţele în Turcia şi în Recep Tayyip Erdogan", a asigurat Bilal Erdogan mulţimea. El a descris Israelul ca fiind un stat "terorist" şi "genocidar".

Prezentat ca un susţinător fervent al islamului politic, Bilal Erdogan, în vârstă de 42 de ani, preşedinte al "Fundaţiei pentru tineret şi educaţie", care a co-organizat mitingul, este văzut ca un posibil succesor al tatălui său în fruntea ţării.

Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar fi trebuit să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 9 mai, dar a amânat vizita, transmit vineri, 26 aprilie, Reuters şi AFP,...
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov sub acuzația de terorism
Rusia l-a arestat în lipsă pe Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, și i-au acuzat de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de...
#protest Turcia, #zeci de mii, #manifestanti, #Erdogan, #terorism, #1 ianuarie, #2024 , #Turcia