Grevă generală în sud-vestul Siriei. Protestatarii cer plecarea președintelui Bashar al-Assad VIDEO

Duminica, 20 August 2023, ora 21:47
2316 citiri
Grevă generală în sud-vestul Siriei. Protestatarii cer plecarea președintelui Bashar al-Assad VIDEO
Protestarii au aprins torțe FOTO Twitter

Cel puţin 200 de persoane s-au strâns duminică în Sweida, provincie din sud-vestul Siriei, pentru a cere plecarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad şi a protesta împotriva deteriorării condiţiilor de trai, pe fondul unei greve generale în regiune şi al proliferării demonstraţiilor simbolice în diferite puncte din ţară, transmite EFE.

Potrivit reţelei de activişti locali Sweida24, a existat "o participare largă la greva generală în majoritatea zonelor din Sweida şi închiderea drumurilor principale din sate şi oraşe, care a paralizat circulaţia în toate zonele provinciei".

Acest tip de proteste sunt rare în zonele controlate de guvernul sirian, acuzat că a răspuns cu măsuri disproporţionate oricărei mişcări critice şi repudiat de o mare parte a comunităţii internaţionale din cauza reprimării brutale a revoltelor care au început împotriva sa în 2011.

Sweida24 a dat asigurări pe contul său X (fostul Twitter) că greva a avut un ecou "fără precedent" de la mişcarea populară de acum doisprezece ani şi s-au înregistrat concentrări în peste 40 de puncte din regiune, inclusiv o demonstraţie proeminentă în capitala de provincie.

Într-o serie de videoclipuri difuzate pe X de activişti, se poate vedea un grup mare de protestatari adunaţi într-o piaţă centrală din oraş scandând sloganuri precum "Siria liberă, liberă; Bashar să plece'', sau ''Din satul îndurerat am plecat şi nu există cale de întoarcere''.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a estimat la "sute" numărul participanţilor la protestul din capitala omonimă a provinciei şi a explicat că atât magazinele, cât şi birourile guvernamentale au rămas închise în regiune pe tot parcursul zilei.

Potrivit unui comunicat al OSDO, cu sediul în Regatul Unit şi cu o reţea amplă de colaboratori pe teren, pe fondul "amplei nemulţumiri populare" au avut loc şi proteste în mai multe sate de pe coasta Mediteranei, unde se află unele dintre fiefurile tradiţionale ale lui Al-Assad.

În ultimele patru zile, în Sweida şi în provincia vecină Deraa au loc mitinguri de protest, majoritatea cu participare limitată, în timp ce unele acte cu caracter mai degrabă simbolic au avut loc sâmbătă în oraşul Yaramana, la periferia Damascului.

Coaliţia Naţională Siriană, principala alianţă de opoziţie din exil, a cerut duminică populaţiei din "toate provinciile să se ridice împotriva regimului Al-Assad pentru a elibera Siria" şi a cerut sprijinul locuitorilor din ultimele bastioane rebele situate în nord-vestul Siriei.

Într-un comunicat, Coaliţia a cerut bastioanelor de opoziţie să organizeze "demonstraţii în masă pentru a sublinia obiectivul comun de a răsturna regimul".

Miercuri, lira siriană a ajuns la 15.000 de unităţi pentru un dolar pe piaţa neagră, un nou record negativ care reprezintă o scădere cu 50% în mai puţin de o lună şi care, mai mult, a fost atins la câteva ore după ce executivul sirian a anunţat o ridicare parţială a subvenţiilor pentru combustibili.

După aproape doisprezece ani de conflict armat, Siria este cufundată într-o criză economică gravă şi aproximativ 90% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, potrivit datelor ONU.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#protest Siria, #demisie Bashar al Assad, #economie precara , #Siria