Protestatară de 16 ani torturată până la moarte în Iran. Părinții au recuperat cadavrul, dar poliția l-a confiscat și l-a îngropat în secret

Joi, 06 Octombrie 2022, ora 15:19
5979 citiri
Protestatară de 16 ani torturată până la moarte în Iran. Părinții au recuperat cadavrul, dar poliția l-a confiscat și l-a îngropat în secret
Nika Shakarami a fost înmormântată superficiali de autoritățile din Iran în ziua în care ar fi împlinit 17 ani

Forțele de securitate iraniene au furat cadavrul unei protestatare de 16 ani și au îngropat-o în secret într-un sat, au declarat surse apropiate familiei pentru BBC Persian.

Familia plănuia să o îngroape luni, 3 octombrie, pe Nika Shakarami, dar trupul ei a fost confiscat și îngropat într-un sat aflat la aproximativ 40 kilometri distanță, au spus sursele.

Nika a dispărut timp de 10 zile după ce a protestat la Teheran pe 20 septembrie.

În ultimul ei mesaj către o prietenă, ea a spus că este urmărită de forțele de securitate, a declarat mătușa ei pentru BBC Persian.

Familia Nikei și-a găsit în sfârșit cadavrul într-o morgă dintr-un centru de detenție din capitală.

„Când am mers să o identificăm, nu ne-au permis să-i vedem trupul, doar fața pentru câteva secunde”, a spus Atash Shakarami, mătușa Nikei.

Familia Nikei a transportat trupul în orașul natal al tatălui ei, Khorramabad, în vestul țării, duminică, 2 octombrie, în ziua în care adolescenta ar fi împlinit 17 ani.

Sub constrângere, familia a fost de acord să nu organizeze o înmormântare, pentru că regimul se temea de adunarea unei mulțimi mari de oameni. Pe de altă parte, forțele de securitate au „furat” cadavrul lui Nika din Khorramabad și l-au îngropat în satul Veysian.

Sute de protestatari s-au adunat în cimitirul Khorramabad și au scandat sloganuri împotriva guvernului, inclusiv „moarte dictatorului” – referire la liderul suprem religios din Iran, ayatollahul Khamenei.

Mătușa Atash, care a postat despre moartea Nikăi pe conturile ei de socializare, a fost arestată duminică, când forțele de securitate i-au percheziționat casa, a spus o sursă.

Forțele de securitate au amenințat că o vor ucide pe Atash dacă cineva din familie ia parte la proteste, a adăugat sursa.

Relatări ale mai multor surse neoficiale din Iran arată că Nika Shakarami a fost torturată cumplit timp de mai multe zile și că un raport al legiștilor indică faptul că a fost violată în repetate rânduri.

Pe fondul revoltei stârnite la nivel internațional, autoritățile din Iran au încercat să impună o teorie conform căreia Nika s-ar fi sinucis, aruncându-se de pe casa mătușii ei.

Un jurnalist iranian a arătat de ce toate dovezile prezentate de autorități au urme flagrante de falsificare.

Autoritățile din Iran au istoric în folosirea cadavrele protestatarilor ca monedă de schimb pentru a reduce la tăcere familiile victimelor.

Hadis Najafi, o protestatară de 22 de ani împușcată de forțele de securitate în Karaj, lângă Teheran, pe 21 septembrie, este un exemplu.

Surorile lui Hadis spun că a fost împușcată în cap și gât cu muniție reală. Două imagini ale corpului ei arată răni de gloanțe.

„Nu au returnat cadavrul timp de două zile, cerându-i tatălui ei să spună că a murit de atac de cord, pe fondul fricii care a curprins-o în timp ce participa la proteste”, au declarat două surse apropiate familiei pentru BBC Persian.

Într-un mesaj video final pe care Hadis l-a trimis prietenilor ei, pe care l-a obținut de BBC Persian, ea spune: „Sper că peste câțiva ani, când mă voi uita în urmă, voi fi fericită că totul s-a schimbat în bine”.

Ea a fost împușcată mortal la aproape o oră după înregistrarea acestui mesaj, a spus familia ei.

Protestele împotriva regimului continuă în Iran după aproape două săptămâni, deși regimul încearcă să le reprime folosind violența extremă. Zeci de oameni au fost uciși până în acest moment.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#protest iran, #Nika Shakarami, #iranieni ucisi, #proteste voal, #regim islamic iran, #Ayatollah Ali Khamenei , #Iran
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Barbaria iraniana a ayatolahilor nu are egal decat barbaria rusa
Poza cc_c
cc_c
rank 2
daca peste tot scrie ca fata avea 17 ani