Cât este de important echipamentul individual de protecție?

Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 17:54
2574 citiri
Cât este de important echipamentul individual de protecție?
FOTO: cardiff.ro

Mulți angajatori tratează echipamentele individuale de protecție pentru angajați cu superficialitate și ajung să fie sancționați de inspectorii de muncă în cazul controalelor. Să nu mai vorbim de siguranța angajaților care poate fi pusă în pericol în lipsa unui echipament potrivit, mai ales în mediile cu un risc crescut de accidente. În articolul de astăzi vom discuta cele mai importante aspecte despre echipamentele individuale de protecție – la final vei putea lua cele mai bune decizii cu privire la siguranța angajaților tăi.

Ce este un echipament individual de protecție?

Echipamentul individual de protecție (EIP) include orice tip de echipament care va fi folosit de către angajați pentru a se proteja împotriva unui pericol asupra securității și sănătății în muncă. De cele mai multe ori, întâlnim astfel de echipamente în fabrici, pe șantiere, în service-uri auto, în domeniul construcțiilor, în industria farmaceutică, etc. În general, vorbim de industrii în care lucrătorii pot fi expuși anumitor pericole, chiar și după ce au fost luate anumite măsuri de prevenire a potențialelor pericole rămase.

De ce este important echipamentul individual de protecție?

Reglementările în vigoare susțin că în orice mediul de lucru, purtarea unui echipament individual de protecție este obligatorie atunci când anumite riscuri (chimice, fizice, electrice, biologice, etc.) nu pot fi evitate prin niciun alt mijloc. Putem spune că acest EIP joacă rolul unei bariere între riscurile care există la locul de muncă și angajați. Dacă este ales corect, echipamentul de protecție poate crește considerabil productivitatea angajaților – nu mai este un secret faptul că angajații lucrează cu mult mai mult sport atunci când se simt în siguranță. Iată ce condiții ar trebui să îndeplinească un echipament de protecție ales corect:

  • Să fie funcțional – să nu împiedice sub nicio formă desfășurarea activității,
  • Să fie confortabil,
  • Să ofere vizibilitate maximă,
  • Să ofere siguranță (echipamentul individual de protecție poate face diferența între un incident mic și o tragedie),
  • Să fie pe măsura angajatului.

Un aspect important este calitatea echipamentului de protecție – toate cerințele de mai sus vor fi bifate atunci când echipamentul este de calitate. Un EIP de calitate are multe beneficii: oferă un confort ridicat angajaților și o libertate mai mare de mișcare, iar acest lucru se va resimți la nivelul productivității muncii (care va crește considerabil), accidentele de muncă vor fi mai rare, deci angajații vor lipsi mai puțin de la lucru, iar achizițiile se vor face mult mai rar pentru că echipamentele de protecție de calitate sunt mai durabile și rezistente în timp.

Ce include un echipament individual de protecție?

Echipamentele de protecție au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri, în domenii precum minerit sau construcții. În prezent, aceste echipamente se folosesc în aproape toate industriile, sub diferite forme. Conform H.G. 1048/2006, echipamentele de protecție pot include următoarele elemente:

  • Protecția capului – cască de protecție,
  • Protecția picioarelor – încălțăminte de protecție,
  • Protecția ochilor și a feței – ochelari de protecție, mască, etc.
  • Protecția respiratorie – mască,
  • Protecția auzului – dopuri de urechi, căști antifonice,
  • Protecția corpului, brațelor, mâinilor – mănuși, îmbrăcăminte specială,
  • Protecție împotriva intemperiilor – articole de îmbrăcăminte impermeabile,
  • Îmbrăcăminte reflectorizantă,
  • Centuri de securitate,
  • Frânghii de securitate,
  • Protecția pielii.

Ce obligații are angajatorul cu privire la EIP?

Multe amenzi date de inspectorii de muncă în cadrul controalelor sunt pentru lipsa echipamentelor de protecție. Însă, un angajator nu are doar obligația de a cumpăra angajaților echipamente individuale de protecție potrivite. Lista obligațiilor este mult mai lungă – pot fi consultate în acest sens prevederile din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Amintim și noi câteva dintre cele mai importante:

  • Angajatorul este obligat să ofere în mod gratuit echipamentele individuale de protecție și să le întrețină,
  • Angajatul este obligat să ofere elemente noi de EIP atunci când acestea se degradează sau își pierd din calități,
  • Angajatul este obligat să asigure instructajul pentru fiecare lucrător, privind normele de protecție la locul de muncă, inclusiv despre utilizarea corectă a echipamentului individual de protecție.

În același timp, angajații sunt obligați să utilizeze corect elementele de EIP primite de la angajator, să comunice imediat accidentele suferite la locul de muncă și să coopereze cu angajatorul la implementarea prevederilor legale privind siguranța și sănătatea lucrătorilor la locul de muncă.

Toate aceste informații te vor ajuta să iei cele mai bune decizii cu privire la echipamentul individual de protecție potrivit pentru angajații tăi. Stabilește care sunt factorii de risc care ar putea duce la producerea unui accident de muncă, ia toate măsurile necesare pentru reducerea pericolelor din mediu și alege un EIP potrivit pentru siguranța angajaților.

Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Câți bani scot din buzunare pofticioșii pentru primele cireșe. „E un moft ăsta. O jumătate de kilogram probabil că mi-aș permite”
Pe unele tarabe din piețe se vând acum și cireșe, iar un kilogram se vinde cu 150 de lei. Fructele sunt aduse din Turcia și Grecia, iar comercianții spun că, de fapt, prețul de...
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
#protectie, #masuri de protectie, #echipament de protectie , #stiri afaceri