Primii inculpați VIP care scapă definitiv prin prescripție. Înalta Curte a închis Dosarul deturnării de fonduri de la Protecția Martorilor

Duminica, 02 Octombrie 2022, ora 21:50
7226 citiri
Primii inculpați VIP care scapă definitiv prin prescripție. Înalta Curte a închis Dosarul deturnării de fonduri de la Protecția Martorilor
Augustin Bărăscu, fost șef al ONPM (dreapta), scapă definitiv prin prescripția faptelor. FOTO: Ionuț Mureșan

Înalta Curte de Casație și Justiție a aplicat pentru prima oară deciziile Curții Constituționale din 2018 și 2022 pe tema prescripției și a dispus încetarea procesului penal în Dosarul ONPM, în care fosta conducere a Oficiului pentru Protecția Martorilor a fost trimisă în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și deturnare de fonduri. Toți inculpații au scăpat definitiv de acuzații.

Judecătorii de la Secția Penală a ICCJ nu au mai așteptat soluția Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al aceleiași instanțe și a făcut aplicarea deciziilor CCR cu privire intervenția prescripției. O primă ședință în care vor fi dezbătute aceste aspecte este programată pentru 25 octombrie, iar alta pentru 11 noiembrie.

România nu a avut legislație care să întrerupă cursul prescripției între data de 26 aprilie 2018 când CCR a pronunțat prima decizie de neconstituționalitate a prevederilor art. 155 și 26 mai 2022, când a constatat că Legiuitorul nu a făcut nimic pentru a pune în acord normele de drept cu decizia instanței de control constituțional, se arată în motivarea deciziei CCR, publicată în Monitorul Oficial.

Pe 19 ianuarie 2021, Augustin Adrian Bărăscu - chestor de poliție și fost director al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor (ONPM) - a fost condamnat la 2 ani si 6 luni de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri în formă continuată, 26 de acte materiale. Bărăscu a fost achitat pentru mai multe infracțiuni: constituirea unui grup infracțional organizat, obținerea ilegală de fonduri în formă continuată, abuz în serviciu și influențarea declarațiilor.

Instanța de fond a condamnat mai mulți ofițeri din cadrul ONPM la pedepse de 2 ani și 6 luni cu suspendare, și a dat achitări în cazul altor oameni ai legii implicați în această cauză.

Decizia definitivă a Înaltei Curți în Dosarul ONPM

Decizia a fost dată de Curtea de Apel București și a fost contestata la Înalta Curte, care a soluționat definitiv cauza, vineri, 30 septembrie:

„În baza art. 396 alin. 6 şi 8 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedură penală, art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal și art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. 1 Cod penal interpretat prin Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Bărăscu Adrian Augustin pentru comiterea infracțiunii de deturnarea de fonduri în formă continuată (…) ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia ICCJ.

Aceeași decizie a fost luată și cu privire la restul inculpaților, respectiv:

  • Nanu Ion Octavian,
  • Popa Felicia Violeta,
  • Lehăduş Aurel,
  • Puşcaş Dan Cristian,
  • Liţă Andreea Violeta,
  • Gomeajă Marcel Daniel,
  • Croitoriu Viorel Marcel,
  • Pintilescu Cristian,
  • Gheorghe Răzvan Gabriel,
  • Stan Ştefan.

„Conform acuzațiilor, suntem cei mai proști delapidatori: luam bani de la serviciu, ca să îi ducem tot la serviciu”, se apără Augustin Bărăscu de acuzațiile DNA.

Fostul director al ONPM spune că DNA îl acuză că a cumpărat, printre altele, calculatoare și imprimante din banii destinați protejării martorilor.

Bărăscu a explicat că așa a făcut, deoarece în legea de funcționare a ONPM nu este prevăzut în mod clar din ce fonduri pot fi achiziționate bunuri de strictă necesitate pentru desfășurarea activității Oficiului. În plus, potrivit aceleiași reglementări, ONPM răspunde în fața Ministrului de Interne, nu în fața Poliției Române (IGPR).

Augustin Bărăscu spune că bunurile pe care le-a achiziționat au rămas în dotarea Oficiului pentru Protecția Martorilor.

Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul ONPM

Fostul director ONPM Adrian Bărăscu a fost trimis în judecată, în data de 1 februarie, de procurorii DNA, alături de alți comisari din cadrul ONPM, pentru abuz în serviciu și alte fapte asimilate corupției. Acuzațiile procurorilor sunt de constituire a unui grup infracțional organizat, obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu în formă continuată și influențare a declarațiilor.

„În perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție”, informează comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție, membrii grupului au achiziționat, de la furnizori preferați, bunuri și servicii destinate înzestrării ONPM, precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante.

„În perioada 2014 — 2015, Adrian-Augustin Bărăscu, în calitate de ordonator terțiar de credite la ONPM, în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a folosit documente și date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 2014 — noiembrie 2015, Adrian Bărăscu, cu ajutorul inculpaților:

  • Felicia Popa,
  • Ion Nanu,
  • Viorel Croitoriu,
  • Andreea Liță,
  • Răzvan Gheorghe,
  • Marcel Gomeajă,
  • Cristian Pintilescu
  • Aurel Lehăduș (ofițeri ONPM care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor)

în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

„O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul Poliției din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei”, spun procurorii anticorupție.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protectia martorilor, #grup infractional organizat, #prescriptie, #CCR, #deturnare de fonduri , #justitie