Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Site-ul de extremă-dreaptă și fake-news InfoWars a declanșat procedura de faliment. Controversele care-l înconjoară pe fondator, susținător al lui Trump

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 17:33
2005 citiri
Site-ul de extremă-dreaptă și fake-news InfoWars a declanșat procedura de faliment. Controversele care-l înconjoară pe fondator, susținător al lui Trump
Alex Jones, fondatorul InfoWars, este un sustinator al lui Donald Trump FOTO Bloomberg

Confruntat cu mai multe procese pentru defăimare, site-ul de extremă-dreaptă InfoWars a solicitat duminică, 17 aprilie, în mod voluntar, protecția împotriva falimentului, într-un tribunal federal din Texas.

Procedurile de faliment din capitolul 11 ​​pun capăt tuturor litigiilor civile cu care se confruntă companiile care solicită protecție și le permite să pregătească planuri de redresare în timp ce rămân operaționale, potrivit The Guardian.

Alex Jones, fondatorul InfoWars, a fost găsit răspunzător pentru daune în trei procese intentate anul trecut, după ce a susținut în mod fals că împușcăturile din 2012 la școala Sandy Hook au fost o farsă.

Jones a susținut că atacul de la școala din Newtown, Connecticut, care a ucis 20 de copii și șase angajați, a fost fabricat de susținătorii controlului armelor și de mass-media. El a acuzat mai multe familii ale victimelor că sunt actori plătiți care încearcă să promoveze restricțiile privind armele.

Jones și-a petrecut ultimii patru ani luptând în mai multe procese de defăimare în Connecticut și Texas legate de teoriile conspirației privind Sandy Hook, pe care le-a promovat.

În 2019, un judecător din Texas i-a ordonat lui Jones să plătească 100.000 de dolari într-un proces pentru defăimare. În noiembrie 2021, un alt judecător din Connecticut l-a găsit pe Jones răspunzător pentru daune într-un proces introdus de 13 reclamanți care sunt rude cu victimele atacului. Judecătorul a spus că Jones și companiile sale, inclusiv InfoWars și Free Speech Systems, nu au reușit să predea documente pentru proces.

În cazul Connecticut, Jones urmează să meargă în judecată anul acesta în fața unui juriu care va decide cât le datorează reclamanților în acest caz.

Avocații lui Jones au pus la îndoială dacă judecătorul care a pronunțat decizia în Connecticut, Barbara Bellis, a fost imparțial. În noiembrie, Jones a susținut în emisiunea sa de radio că nu a putut să-și argumenteze cazul în fața unui juriu.

„Știu că lucrurile pe care le-au spus că se presupune că le-am făcut nu s-au întâmplat”, a spus el. „Ei știu că nu au un caz pentru daune. Deci judecătorul spune că ești vinovat de daune, acum un juriu decide cât de vinovat ești. Nu este vinovat până nu este dovedit vinovat”.

La sfârșitul lunii martie, Jones s-a oferit să plătească fiecărui reclamant 120.000 de dolari pentru a rezolva procesul. Dosarele instanței au spus: „Dl Jones își exprimă scuzele sincere pentru orice suferință cauzată de observațiile sale”. Familiile au respins rapid oferta, spunând că a fost o „încercare transparentă și disperată a lui Alex Jones de a scăpa de o socoteală publică sub jurământ, cu campania sa înșelătoare, bazată pe profit, împotriva reclamanților și a amintirii celor dragi pierduți la Sandy Hook”.

Familiile vizate de Jones spun că teoriile sale de conspirație au dus la amenințări cu moartea și hărțuire din partea adepților lui Jones. Un tată, Lenny Pozner, al cărui fiu în vârstă de șase ani a fost ucis în atac, a spus că familia sa a devenit o țintă specifică a teoriilor conspirației lui Jones și a trebuit să se mute de mai multe ori ca răspuns la amenințările continue din partea adepților săi. O femeie din Florida care a trimis amenințările cu moartea lui Pozner a fost condamnată la cinci luni de închisoare în 2017.

Potrivit declarației de faliment de duminică, InfoWars și-a enumerat activele estimate în intervalul 0-50.000 de dolari și datorii estimate în intervalul 1-10 milioane de dolari.

Jones, un susținător vocal al lui Donald Trump, a fost citat anterior de comisia Camerei Reprezentanților care investighează atacul din ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump.

Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii din Cehia anunță demascarea unei rețele de propagandă finanțată din Rusia
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#propaganda, #infowars, #conspirationist, #teoriile conspiratiei , #SUA