Cât de ”eficientă” mai este propaganda rusă anti-Ucraina în România după un an de război. Cercetător: ”O hrană pentru idioții utili autohtoni care acționează inconștient”

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 21:30
9716 citiri
Cât de ”eficientă” mai este propaganda rusă anti-Ucraina în România după un an de război. Cercetător: ”O hrană pentru idioții utili autohtoni care acționează inconștient”
Informații false FOTO: Pixabay.com

În aproximativ o lună se împlinește un an de când Ucraina a fost invadată de armata rusă. Putin spunea că este de fapt o operațiune specială militară care avea să dureze câteva zile. Nu s-a întâmplat așa. În cele 11 luni au murit zeci de mii de ucraineni și ruși, iar milioane de locuitori ai Ucrainei au fugit din calea războiului.

Țările occidentale s-au unit împotriva Rusiei și au aplicat sancțiuni economice. Însă acestea au dus la slăbirea economiilor fiecărei națiuni, ceea ce a dat naștere unor monștri propagandistici. Naționaliștii au reapărut și au cerut guvernelor să solicite pacea. De altfel, ”sondaje” recente au scos la iveală că o bună parte din europeni ar dori ca Ucraina să cedeze teritorii pentru încheierea războiului.

Temele ”fanion” ale propagandei ruse în România

Românii nu se aflau pe listele celor mai înfocați solicitanți ai păcii cu orice preț dar noi avem aici alte ”probleme” nerezolvate.

Frecvent apar în discuții, oficiale sau nu, vechile teme privind Bucovina de Nord, Canalul Bâstroe sau învățământul în limba română din Ucraina.

Nicolae Ţîbrigan, cercetător al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, este de părere însă că cei care cred aceste lucruri, de fapt o propagandă ieftină a Kremlinului, sunt un număr neglijabil. Și este valabil atât pentru români cât și pentru ucraineni.

”Opiniile și atitudinile oamenilor pot varia foarte mult. Și nu toți românii împărtășesc același opinii inclusiv acest subiect al atitudinii față de ucraineni. La fel, sondajele făcute în Ucraina nu-i plasează pe români printre cei mai mari dușmani ai lor”, a explicat Nicolae Țîbrigan pentru Ziare.com.

În ceea ce privește eternele dileme ale unor români naționaliști față de Canalul Bâstroe, Bucovina de Nord sau învățământul în limba română, cercetătorul consideră că acum vorbim de o reinterpretare falsă a acestor tematici.

”Haideți să punem aceste lucruri pe paliere. Da, toate aceste teorii despre canalul Bâstroe, Bucovina de Nord, învățământul în limba română în Ucraina, toate acestea sunt niște teme fanion ale propagande ruse anti-ucrainene de la noi. Și spun asta cu toată responsabilitatea. Nu se pune problema falsității în sine, dar sunt niște teme care există și se pune problema modului insidios de recontextualizare și reinterpretare falsă a acestor tematici.

Vedeți și dumneavoastră cum s-au inflamat în ultimul moment spiritele în jurul în jurul temei despre învățământul în limba română din Ucraina deși subiectul era de mult timp pe agenda publică în statul vecin. Dar ceea ce a inflamat a fost mai degrabă interpretare autohtonă care a fost una naționalist găunoasă care nu a făcut altceva decât să ajute propaganda rusă.

Mă rog, propaganda rusă pe care o distribuie niște aciuați pe la Ambasada Rusiei din București, care abia așteaptă să submineze ajutorul militar oferit Ucrainei de către statele Europei de Est. Așa că toate cele trei teme reprezintă o hrană pentru idioții utili autohtoni care acționează inconștienți spunând că domnule, noi suntem patrioți, vrem să ne luăm teritorii înapoi sau vrem să apărăm românii din Ucraina.

Vă sigur că ăștia care comentează, și strict pe Facebook, că drepturile românilor din Ucraina nu sunt apărate, nu dau doi bani pe ei. Nu au făcut nimic pentru ei și nici măcar nu știu care este situația reală de acolo”, a explicat Nicolae Țîbrigan.

Ce au însemnat scrisorile cu ochi de animale trimise ambasadelor Ucrainei

Două plicuri suspecte trimise din Germania au ajuns pe 6 decembrie 2022 la Ambasade Ucrainei la București.

Ulterior s-a descoperit că acestea conțineau fragmente de țesuturi organice. Cazuri similare s-au înregistrat în mai multe țări din lume.

Cercetătorul de la Academia Română este de părere că aceste plicuri au dat naștere unor noi speculații. Dar mesajele nu prea au prins la public.

”Unii spun într-adevăr că ar fi vorba despre intimidare și că ar fi niște simboluri folosite de grupările de crimă organizată, de mafie, iar alții au interpretat aceste mesaje ca fiind unele de vrăjitorie, da, niște blesteme asupra Ambasadei Ucrainei sau asupra armatei și așa mai departe. Și aceste cazuri de trimis plicuri a fost raportate în mai multe țări, soldate chiar unele cazuri cu explozii, cum a fost cea din Spania unde a fost detectat explozibil. Este o altă formă de atac, mesaje trimise de diverși susținători ai războiului și aici mă refer la cei din Federația Rusă, care încearcă să-i intimideze pe ucraineni, aici în același timp să transmită un mesaj statelor occidentale că nu vor renunța.

Dar până la urmă publicul nu prea a înțeles ce mesaje au vrut să transmită prin acele plicuri. Ok, am înțeles cu toții că ar putea fi vorba despre cei din Federația Rusă însă mesajul a fost defazat, decontextualizat. Nu a avut niciun impact în societate în afara faptului că a intimidat și că acționează după manualul teroriștilor. Dacă ne aducem aminte, talibanii trimiteau scrisori cu antrax pe la ambasade.

Astfel, singurul mesaj pe care au reușit să-l transmită este că Rusia acționează ca un stat terorist.

Dezinformarea pro-Kremlin aici, în România

Cercetătorul a mai precizat că Rusia face tot posibilul să ne inunde spațiul informațional cu mesaje care îi face pe mulți să interpreteze până și sensul invaziei din 24 februarie 2022.

”Dacă ne referim strict la contextul relațiilor dintre României și Ucraina, dezinformarea în general dezinformarea pro-Kremlin se concentrează în a exacerba tensiunile existente și se concentrează în a crea noi diviziuni între cele două țări și aș putea spune inclusiv răspândire de informații false sau înșelătoare despre Zelenski sau politicile Ucrainei împotriva minorităților naționale, prezentând-o ca pe o amenințare la adresa securității sau stabilității naționale.

Și această manipulare anti-ucraineană implică inclusiv și stimularea naționalismelor sau a sentimentelor anti-ucrainene de la noi, inclusiv poate apăsa și pe promovarea de teorii ale conspirației și am întâlnit astfel de exemple pe tot parcursul cercetărilor mele și toate sunt orientate spre a încerca să învinovățească Ucraina pentru declanșare războiului. Uneori chiar este hilar să vezi cum este acuzată victima de agresiune. Dar asta se întâmplă. Scopul unei astfel de dezinformări ar fi de a crea o imagine general negativă a Ucrainei și de a îngreuna cooperarea româno-ucraineană.

Să nu uităm că trăim într-o perioadă în care atenția noastră este suprasolicitată și Kremlinul nu face altceva decât să inunde spațiul informațional cu mesaje care seamănă suficientă confuzie și îndoială ca unii chiar să înceapă să le interpreteze sensul invaziei din 24 februarie care s-a desfășurat împotriva unui stat democratic și suveran.

Singura șansă de succes informațional a Kremlinului este cedarea noastră în fața oboselii privind războiul din Ucraina. Așa cum a cedat la un moment dat fața oboseli COVID-19. Este singura lor singura șansă.

În România, de exemplu, cumulul de înșelăciune a Kremlinului este susținut de promotorii așa-zisei neutralități față de războiul din Ucraina sau al falsei păci, doar pentru a reduce sprijinul societății față de rezistența în fața tiraniei lumii ruse.

Interesant e că toate aceste teme fanion de propagandă vin dintr-un mediu a populiștilor locali, nu vin din afară. Ele sunt temele mari, sunt preluate din afară, în special din zona conservatorilor americani, din zona radicală a conservatorismului american, care și el a ajuns oarecum să facă și jocul rușilor promovând mesaje anti-ucrainene și jocul ăsta a început să fie preluat treptat de suveraniștii noștri de aici care au anumite simpatii față de conservatori americani”, a mai spus Nicolae Tibrigan.

AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
AUR ar pregăti provocări anti-Ucraina. Dezvăluirile serviciilor de informații de la Kiev despre ”partidul românesc pro-rus”
Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (HUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că AUR, prezentat ca ”partid românesc...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#propaganda rusa, #Canalul Bastroe, #razboi Ucraina, #troli putin, #Nicolae Tibrigan , #stiri politice