Cum își construiește China propriul imperiu cinematografic

Luni, 24 Ianuarie 2022, ora 23:43
3512 citiri
Cum își construiește China propriul imperiu cinematografic
Filmul cu cele mai mari încasări din box office-ul chinez în 2021, și din istoria cinematografiei chineze, a fost „Bătălia pentru lacul Changjin”

China a blocat lansarea tuturor celor patru filme Marvel de la Disney în cinematografele sale anul trecut, un semn sumbru pentru giganții cinematografici americani care au fost scoși din box office-ul cu cea mai rapidă creștere din lume.

Partidul Comunist Chinez folosește filmele autohtone ca un canal-cheie pentru mesajele de masă care vizează atingerea obiectivelor politice, lăsând puțin loc pentru opinii străine.

„Este o adevărată respingere a industriei globale de divertisment”, a declarat Rebecca Davis, șefa biroului din China pentru Variety, potrivit Axios.

Pandemia deschide o nouă eră de imprevizibilitate pentru companiile de divertisment occidentale care operează în China

„Pandemia a pus China într-o poziție mai bună pentru a controla lansările”, a declarat analistul media al Comscore, Paul Dergarabedian.

În ciuda eforturilor Disney de a curta oficialii chinezi pentru a se asigura că filmele sale sunt binevenite în țară, filmele sale cu cele mai mari încasări anul trecut - toate titlurile Marvel - au fost blocate din cauza portretizărilor personajelor sau a îngrijorărilor cu privire la comentariile făcute de realizatori, regizori sau actori din filme.

„Filmele Marvel sunt de obicei foarte profitabile acolo, dar aspectele politice privin blocarea acelor filme au avut prioritate pentru guvernul chinez față de impactul economic pozitiv de box office pe care probabil l-ar fi avut”, a declarat Shawn Robbins, analist-șef la Boxoffice Pro.

Nu doar filmele Marvel au fost afectate. Ponderea totală a filmelor americane printre ofertele de filme străine ale Chinei a scăzut de la 46% în 2020 la 39% în 2021.

Veniturile pentru filmele americane în China au scăzut peste tot, în timp ce filmele chinezești au dominat box office-ul.

Dintre filmele străine care au rulat în cinematografele chinezești anul trecut, doar 28% au fost titluri din 2021, majoritatea fiind filme mai vechi.

China, "o mare putere cinematografică"

Liderii Chinei și-au stabilit obiectivul ca China să devină o „ putere puternică a filmului ” până în 2035, a declarat Aynne Kokas, profesor de studii media la Universitatea din Virginia, pentru Axios.

China a depășit deja SUA ca cea mai mare piață de teatru din lume pentru prima dată în 2020 și a depășit-o din nou în 2021, în mare parte ca urmare a dependenței sale de filme locale. Autoritățile de reglementare chineze permit de obicei difuzarea a aproximativ 34 de filme străine pe an.

Piața masivă a Chinei înseamnă că filmele nu trebuie să se globalizeze - trebuie doar să fie eficiente la nivel local, a spus Dergarabedian. Dintre cele 200 de filme cu cele mai mari încasări la nivel global, anul trecut, 44 au fost din China, 80 din America de Nord și 76 din alte regiuni, conform unei analize Axios. Majoritatea filmelor chinezești au făcut foarte puțini bani în afara Chinei.

Dorința Beijingului de a înființa o industrie cinematografică internă puternică nu are drept scop rivalizarea cu puterea culturală de care s-a bucurat America prin dominația globală a Hollywood-ului, ci crearea și apoi manipularea unei platforme puternice pentru a disemina mesajele de partid, potrivit lui Davis.

Filmul cu cele mai mari încasări din box office-ul chinez în 2021 – și din istoria cinematografiei chineze – a fost „Bătălia pentru lacul Changjin”, un film de propagandă de război care glorifica lupta armatei chineze împotriva armatei americane în timpul războiului din Coreea.

Momentul lansării filmului a venit în timp ce liderii chinezi mobilizează țara pentru o rivalitatea cu Statele Unite.

Povestea pandemiei, romanțată în filme

Un alt film recent, „Embrace Again”, folosește cele mai populare vedete de cinema din China pentru a amplifica narațiunea preferată a Beijingului despre pandemie – ca o luptă încântătoare a unui popor împotriva unui virus – eliminând în același timp eșecurile guvernamentale care au permis ca focarul inițial să devină o pandemie. Filmul a dominat box office-ul de Anul Nou.

„Povestea pandemiei din China este parțial scrisă de filme susținute de stat, care au toate elementele tehnice ale unui blockbuster de la Hollywood”, a explicat Davis.

Cu toate acestea, interesul publicului chinez pentru filmele de la Hollywood nu a scăzut neapărat, a spus Robbins, menționând că pirateria pentru filmele occidentale este răspândită în regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#propaganda China, #filme chinezesti, #Hollywood, #box office, #marvel , #China