Rușii invocă o promisiune făcută de americani lui Gorbaciov, pentru a justifica invadarea Ucrainei. ”SUA şi NATO nu sunt dispuse să facă nicio concesie”

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 19:23
7887 citiri
Rușii invocă o promisiune făcută de americani lui Gorbaciov, pentru a justifica invadarea Ucrainei. ”SUA şi NATO nu sunt dispuse să facă nicio concesie”
Kremlinul insistă de câteva luni că NATO a păcălit URSS şi Rusia FOTO Facebook / Mikhail Gorbaciov

Ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, ar fi primit promisiuni din partea NATO că nu se va extinde ''niciun centimetru'' în estul Europei, cu excepţia Germaniei reunificate.

Afirmațiile aparțin ambasadorului rus la OSCE, Aleksander Lukaşevici, în declaraţii acordate presei despre negocierile actuale asupra solicitărilor privind arhitectura europeană de securitate avansate de Moscova, relatează agenţia EFE.

Potrivit diplomatului rus, această promisiune i-a fost făcută în 1990 lui Gorbaciov de secretarul de stat american James Baker şi reconfirmată ulterior tot de acesta ministrului de externe sovietic Eduard Şevarnadze.

Declaraţiile ambasadorului Lukaşevici vin după ce Kremlinul insistă de câteva luni că NATO a păcălit URSS şi Rusia prin extinderile Alianţei către Est în 1999 şi 2004. Invocând aceasta, Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri asupra arhitecturii de securitate europene, cerând în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

Discuţii asupra acestor propuneri s-au desfăşurat duminică şi luni la Geneva între SUA şi Rusia la nivel bilateral, au continuat miercuri cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia şi joi cu o întâlnire în cadrul OSCE, fără vreun progres, în timp ce Occidentul este îngrijorat de prezenţa militară rusă la frontiera cu Ucraina.

''Din nefericire, nu am primit de la partenerii noştri un răspuns adecvat'', a remarcat Lukaşevici, declarându-se dezamăgit că toată dezbaterea de joi de la reuniunea OSCE a fost în jurul ''presupusei ameninţări din partea Rusiei'' cu o invazie în Ucraina.

Statele Unite, cu care Rusia privilegiază dialogul bilateral asupra respectivelor propuneri, au transmis prin ambasadorul lor la OSCE, Michael Carpenter, că această organizaţie din care fac parte 57 de state este forul esenţial pentru atenuarea tensiunilor cu Rusia şi asigurarea păcii în regiune, avertizând totodată că Washingtonul nu va accepta ''şantajul'' Rusiei şi nici cererea acesteia de menţinere a unor ''sfere de influenţă''.

În schimb, ambasadorul Alexander Lukaşevici a estimat că OSCE nu poate fi platforma ideală pentru asemenea discuţii, întrucât este o organizaţie care a acumulat ''multe probleme sistemice''.

''Securitatea europeană depinde direct de stadiul relaţiilor între marile puteri, în special între Rusia şi SUA, prin urmare dialogul între noi este vital în sensul ajungerii la acorduri de principiu cu privire la aspectele cruciale pentru securitatea militară în Europa'', a argumentat diplomatul rus.

Viceministrul de externe rus Serghei Riabkov a precizat în acest timp că săptămâna aceasta Occidentul a spus ''nu'' garanţiilor de securitate cerute de Rusia. ''Principala problemă este că SUA şi NATO nu sunt dispuse să facă nicio concesie, de niciun fel, asupra cererilor cheie'', a subliniat Riabkov, negociatorul-şef al delegaţiei ruse la consultările avute cu SUA la Geneva. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, a continuat viceministrul rus, Moscova nu exclude o posibilă desfăşurare de ''infrastructură militară'' în Cuba şi Venezuela.

La rândul său, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat televiziunii publice ruse că Moscova aşteaptă să primească săptămâna viitoare un răspuns scris din partea SUA şi NATO asupra propunerilor sale, descrise de unii lideri occidentali ca fiind ''inacceptabile''.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca aderarea palestinienilor la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate...
Analiștii se așteaptă la o creștere a prețului petrolului. Totul depinde de răspunsul Israelului și al Occidentului la atacul Iranului
Analiștii se așteaptă la o creștere a prețului petrolului. Totul depinde de răspunsul Israelului și al Occidentului la atacul Iranului
Preţurile petrolului ar urma să crească luni, 15 aprilie, sunt de părere analiștii, după atacul Iranului asupra Israelului din weekend, au declarat analiştii duminică, 14 aprilie....
#promisiune, #Statele Unite ale Americii, #Gorbaciov, #extindere NATO , #Rusia-Ucraina