Cele trei proiecte "amiral" de autostradă în România. Statul se arată dispus să aloce miliarde de euro pentru a le termina rapid

Joi, 11 Mai 2023, ora 11:54
16374 citiri
Cele trei proiecte "amiral" de autostradă în România. Statul se arată dispus să aloce miliarde de euro pentru a le termina rapid
Șantier de autostradă în România FOTO Facebook/ Pro Infrastructură

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate la Constanța, proiectele prioritare ale României pe infrastructură în următorii ani.

Documentele obținute de la participanți arată ce va prioritiza România la investiții în materie de infrastructură până în 2029, precum și sumele prevăzute în buget.

Este vorba despre o prima prezentare făcută de către oficialii de la Transporturi în privința Programului Transport 2021-2027.

Potrivit estimărilor generale ale experților, infrastructura rutieră din România va avea, până în 2029, prin intermediul finanțărilor preponderent nerambursabile, următoarele îmbunătățiri:

  • 403 km de drumuri noi sau reabilitate -TEN-T;
  • 424 km de căi ferate noi sau reabilitate –TEN-T;
  • 40 de trenuri ecologice noi;
  • 8 porturi și conexiuni intermodale modernizate;
  • 12 km linii noi de metrou;
  • 150 km de tren metropolitan.

Principala linie de finanțare și de interes pentru societatea civilă din România o reprezintă proiectele de autostrăzi noi, acolo unde bugetul prezentat succint este de peste 4,4 miliarde euro (13,3 miliarde euro – cu tot cu supracontractare).

Potrivit participanților la dezbatere, o supracontractare de până la 300% pe programul de transport cu scopul asigurării unui grad de absorbție de fonduri cât mai mare.

"Programul de Transport are asigurați circa 10 miliarde euro, bani care nu vor ajunge pentru toate proiectele incluse – acestea vor fi finanțate în funcție de gradul de maturitate al fiecăruia. În schimb, sunt posibile realocări de fonduri între programele europene – de exemplu, anul acesta Mministerul Transporturilor a luat încă 500 milioane euro din alte programe actuale unde nu au fost cheltuiți banii, iar aceste fonduri au ajuns să fie investite tot în infrastructură deși inițial aveau altă destinație", arată un fost secretar de stat, participant la dezbaterile de la Constanța, citat de Apix.ro.

Practic, potrivit prezentării MTI, există trei proiecte de infrastructură de tip "amiral", care vor fi urmărite spre finalizare cel mai atent și vor fi finanțate prioritar:

➢ Autostrada Pitești - Sibiu (loturile 2 și 3);

➢ Orbital București (drumurile de centură și drumurile de conectivitate);

➢ Autostrada A8 Tg. Mureș - Tg. Neamț - Iași – Ungheni.

Tot prioritare pentru bugetare au fost încadrate și.

➢ Drumul de mare viteză Pitești-Craiova (DEx 12);

➢ Autostrada Transilvania.

Lista celorlalte proiecte de drumuri de mare viteză proiectate pentru construcție în România până în 2029, în măsura în care vor fi găsite fonduri:

➢ Autostrada Ploieşti - Comarnic - Braşov;

➢ Autostrada Sibiu – Brașov;

➢ Legătura rutieră rapidă Arad – Oradea;

➢ Legătura rutieră rapidă București - Alexandria (faza 1 din București - Craiova);

➢ Autostrada Brașov - Bacău (inclusiv Bypass Brașov Nord);

➢ Legătura rutieră rapidă Pașcani - Suceava – Siret;

➢ Legătura rutieră rapidă Craiova - Filiaşi - Dr.Tr.Severin (faza 1);

➢ Legătura rutieră rapidă Dr.Tr.Severin - Caransebeș - Lugoj (faza 1);

➢ Poarta Sălajului – Biharia.

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#proiecte infrastructura Romania, #autostrada A8, #orbital, #autostrada Sibiu Pitesti , #infrastructura