Proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac. Ce spun elevii despre schimările revoluționare anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu

Joi, 11 August 2022, ora 12:06
2087 citiri
Proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac. Ce spun elevii despre schimările revoluționare anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu
Mai mult de șapte din zece elevi consideră că proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac FOTO: Unsplash.com

6 din 10 elevi consultați de World Vision România nu sunt de acord cu probă scrisă a BAC-ului care îi evaluează, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, la limba română, matematică, științe, istoria și geografia României și Europei și la științele socio-umane, anunță organizația, scrie Edupedu.com.

Totodată, mai mult de șapte din zece elevi (72%) consideră că proba de specialitate a profilului studiat la liceu ar trebui să rămână obligatorie la Bac, arată un sondaj realizat de Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România.

21% cred că proba de specialitate nu ar trebui să fie obligatorie, iar 7% au preferat să nu-și exprime părerea.

Consultarea a fost realizată în rândul a peste 1000 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, dintre care 52% din mediul rural, 19% din urbanul mic și 29% din urbanul mare.

Admiterea la liceu și la colegiile naționale

„Șase din zece elevi (59%) nu sunt de acord ca mediile din clasele V-VIII să nu mai fie luate în considerare pentru admiterea la liceu. 35% sunt de acord ca mediile să fie scoase din procesul de admitere, iar 6% au preferat să nu răspundă la întrebare.

În privința admiterii la colegiile naționale, cei mai mulți dintre elevii care și-au exprimat opinia spun că, în cazul în care acestea își vor organiza propriile examene, copiii din mediile dezavantajate vor avea mai puține șanse să intre.

Concret, 44% spun că elevii din mediile dezavantajate vor avea mai puține șanse să intre la colegiile naționale, 37% cred că vor avea aceleași șanse. Aproape unu din cinci elevi (19%) a preferat să nu-și exprime opinia.”

În comunicat se mai arată că 50% dintre elevi au spus că ar trebui să poată exista clase/grupe de excelență nu doar în colegiile naționale, ci și în alte unități de învățământ liceal.

La disciplina „Educație pentru viață“, modulele cele mai dorite la clasă de către elevi sunt:

- educația financiară (71%); educația pentru sănătate (69%);

- oratorie și dezvoltare personală (55 %);

- educație pentru mediu (50%);

- educație juridică (48%);

- gândirea critică (45%);

- egalitatea de gen (45%);

- securitatea cibernetică (42%).

Liceele profesionale: jumătate dintre elevi (48%) nu sunt de acord cu eliminarea filierelor teoretică și vocațională din liceele profesionale. Doar un sfert dintre elevi (24%) sunt de acord cu eliminarea acestor filiere, iar restul (28%) n-au avut nici o opinie în acest sens.

„77% dintre elevii consultați de World Vision România vor ca educația sexuală să fie predată obligatoriu, adaptat vârstei lor. 18% dintre elevi nu vor să le fie predată educația sexuală, iar 5% nu și-au exprimat părerea.”, conform sursei citate.

Întrebați de trei priorități care ar trebui să se regăsească în Legea Învățământului Preuniversitar, elevii au pus pe primul loc digitalizarea în educație, urmată de educația remedială și sprijinul pentru teme.

A treia prioritate este acordarea unei mese calde la școală pentru toți elevii. Alte măsuri cu care elevii sunt de acord într-o mare măsură sunt creșterea burselor și formarea cadrelor didactice.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Cei doi elevi care au bătut pe stradă un coleg de la acelaşi liceu, acesta fiind transportat la spital, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, se precizează într-un comunicat de presă...
#proiect lege educatie, #elevi, #bacalaureat, #pareri , #elevi