România condamnă programul de rachete balistice al Iranului. ”Una dintre cele mai mari ameninţări la adresa eforturilor de neproliferare”

Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 22:17
13080 citiri
România condamnă programul de rachete balistice al Iranului. ”Una dintre cele mai mari ameninţări la adresa eforturilor de neproliferare”
România se asociază Declaraţiei de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului FOTO Twitter

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, miercuri seară, asocierea României la Declaraţia privind programul de rachete balistice al Iranului.

”România se asociază Declaraţiei de condamnare a programului de rachete balistice al Iranului, elaborată sub egida Iniţiativei pentru securitate în domeniul proliferării. Declaraţia comună este emisă în contextul marcării, la 18 octombrie 2023, a etapei de tranziţie - Transition Day, la 8 ani de la adoptarea Planului de acţiune cuprinzător cu Iranul, conform Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”l, a transmis, miercuri seară, MAE, într-un comunicat d epresă.

Potrivit Declaraţiei (https://www.state.gov/joint-statement-on-un-security-council-resolution-2231-transition-day/), ”programul Iranului de construire de rachete balistice rămâne una dintre cele mai mari ameninţări la adresa eforturilor de neproliferare”.

”Statele sunt îndemnate să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica aprovizionarea, vânzarea sau transferul de materiale, echipamente, bunuri, tehnologie şi componente de rachete balistice, pentru a proteja pacea şi securitatea în regiune şi în afara ei”, a mai transmis MAE.

Potrivit instituţiei, aceste măsuri includ acţiuni efective de interzicere a transferului din şi în Iran de materiale utilizate în construirea de rachete balistice, inclusiv materiale utilizate în producerea de drone.

”De asemenea, este indicată necesitatea adoptării de proceduri clare privind schimbul rapid de informaţii relevante cu privire la activităţile de proliferare ale Iranului. Măsurile vizează inclusiv revizuirea şi consolidarea capacităţii autorităţilor naţionale de a gestiona aspecte privind rachetele balistice şi dronele iraniene. Totodată, documentul menţionează necesitatea unor măsuri specifice pentru susţinerea interdicţiilor cu privire la programele de dezvoltare de rachete balistice şi drone ale Iranului”, se mai arată în document.

La 18 octombrie 2023 expiră o parte din sancţiunile impuse de Iranului conform Rezoluţiei CS ONU 2231.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate pe 15 iulie 2015 a andosat JCPOA şi a stabilit programul de inspecţii AIEA asupra facilităţilor nucleare iraniene, în paralel cu pregătirea ridicării sancţiunilor ONU asupra Iranului.

”Având în vedere încălcarea repetată a JCPOA de către Iran, sancţiunile ONU vor fi incluse doar în pachete autonome de sancţiuni ale statelor care împărtăşesc îngrijorarea faţă de programele nuclear şi balistic ale Iranului, inclusiv statele membre UE”, a mai transmis MAE.

Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Cu câte medalii s-a întors România de la Campionatul European de box
Pugilista română Lăcrămioara Perijoc a câştigat medalia de argint la categoria 54 kg, sâmbătă, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după ce a fost învinsă la puncte (5-0) în...
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Echipa de fotbal FCSB a întâlnit formaţia Farul Constanţa, sâmbătă, pe Arena Naţională, într-o partidă care a pus capăt luptei pentru titlu în Superliga. Cu 46 de puncte în...
#program rachete iran, #rachete balistice Iran, #Iran, #Romania, #MAE, #neproliferare arme , #stiri politice