Vrei un credit? Iata la ce comisioane trebuie sa fii atent!

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 10:3011357 citiri
Vrei un credit? Iata la ce comisioane trebuie sa fii atent!
Foto: Pixabay.com

De obicei, cand luam un credit, ne uitam la costul total al creditului pentru ca acesta este cel ma important... cel putin asa credem. Dar cum detaliile sunt cele care fac diferenta, poate ar fi bine sa te uiti si la comisioanele pe care banca ti le impune. In felul acesta nu te vei mai plange ca nu ai stiut, nu ai vazut sau nu ti-a spus nimeni de ele.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", despre comisioanele la care trebuie sa fii atent cand iei un credit.

Astfel ca, primul comision la care trebuie sa te uiti este cel de analiza dosar. In general, acesta este o suma fixa. Apoi, mai este comisionul de administrare credit sau comisionul de administrare a contului curent. Acesta poate fi, ori unul fix, ori unul care sa fie procent din rata sau din suma totala care trebuie rambursata.

Unele banci, acum, vor incerca sa iti impuna si o asigurare, in functie de creditul pe care-l iei. Intreaba care sunt acestea, daca sunt asigurari obligatorii sau le poti face si in alta parte, daca este neaparata asigurarea.

Intreaba si cu cat esti comisionat daca soliciti bancii anumite documente. Eliberarea unora dintre ele costa, si nu sunt asa ieftine precum un extras de cont.

Vine o criza, iar tu ai un credit in derulare. Poate ar trebui sa te interesezi, inca o data despre dobanda penalizatoare pentru ca nu este una pe care sa o neglijezi.

De asemenea, mai ai si un comision de rambursare anticipata care este cota parte din valoarea creditului ramas nerambursat.

Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR