Cand folosim conturile de economii si de ce. Detalii la care trebuie sa fim atenti

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 09:30
34487 citiri
Cand folosim conturile de economii si de ce. Detalii la care trebuie sa fim atenti
Foto: Pixabay.com

Conturile de economii ar putea fi considerate varianta flexibila a depozitelor la termen. La depozitele la termen, depui o singura data o suma si o lasi acolo o perioada de timp pentru a castiga din dobanda.

La conturile de economii, poti depune si retrage bani de cate ori vrei, pentru ca dobanda agreata cu banca se calculeaza constant la suma pe care o ai in cont. De mentionat este ca, atunci cand iti deschizi un cont de economii, banca iti poate solicita o suma minima initiala.

Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa folosesti eficient un cont de economii.

Conturile de economii sunt produse "de acumulare", adica trebuie sa cotizezi lunar la acestea pentru a ajunge la suma dorita, iar banca iti ofera anumite facilitati, daca iti respecti contractul, sau te penalizeaza, in cazul in care nu o faci.

De exemplu, daca pentru un cont de economii urmaresti ca, la finalul unui an, sa strangi 1.500 de lei, atunci poti proceda astfel:

- in prima luna, depui 400 de lei, care ar fi suma minima ceruta de banca (desi in unele cazuri ea poate fi mai mica), iar apoi mai depui lunar cate 100 de lei. La finalul anului, vei avea cei 400 de lei plus inca 1.100 de lei stransi in restul de 11 luni.

Un alt avantaj este ca, la acest produs de economii, ai o dobanda, dar, de obicei, este mai mica decat cea de la depozitul la termen. Cu titlu de exemplu, la depozitele la termen ai putea avea o dobanda de 3%, iar la contul de economii bonificatia ar putea fi de 2%.

Trebuie sa fii atent si la anumite conditii pentru ca, spre deosebire de depozitul la termen, la contul de economii poti retrage banii, iar dobanda merge in continuare pe suma ramasa. Dar sunt banci care nu iti permit sa retragi un anumit procent din banii adunati sau din suma depusa initial.

Cand cauti un cont de economii, trebuie sa fii atent la dobanda pe care o ofera, la perioada pe care poti economisi, la suma minima pe care trebuie sa o depui si care este valoarea minima a depunerilor lunare.

De asemenea, dupa ce te-ai lamurit cu aceste aspecte, trebuie sa te uiti la conditiile de utilizare ale contului de economii, pentru ca unele banci vin cu conditii precum:

  • * Dobanda este fixa, iar la scadenta economiile se transfera automat in contul curent.
  • * Nu se pot efectua retrageri de nici un fel.
  • * Se pot efectua depuneri ulterioare, de catre orice persoana, fara o frecventa predefinita.
  • * Pe perioada neindeplinirii graficului de depuneri, dobanda scade cu 0,30%.
  • * Pot fi depuse sau retrase sume in orice moment, fara a afecta dobanda acumulata.
  • Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR

    Pierderea cardului in strainatate. Cat te costa emiterea altuia, in regim de urgenta

    Creditul Noua Casa versus un credit imobiliar oferit de banca. Diferentele majore

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
    În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
    #cont de economi, #produs de acumulare, #depozit bancar , #Banca