Băncile europene înregistrează cel mai ridicat profit de la criza financiară. Impactul dobânzilor majorate

Luni, 23 Octombrie 2023, ora 10:58
4496 citiri
Băncile europene înregistrează cel mai ridicat profit de la criza financiară. Impactul dobânzilor majorate
FOTO Unsplash

Băncile din Europa înregistrează probabil anul acesta cel mai ridicat profit de la criza financiară, pe fondul majorării dobânzilor, transmite Bloomberg.

În condiţiile înrăutăţirii perspectivelor economice, în urma crizelor geopolitice, atenţia se concentrează în această perioadă de raportare a câştigurilor la presiunile asupra marjelor de profit şi la indiciile privind creditele neperformante.

"Băncile generează câştiguri ridicate. Trimestrul trei va fi o şansă să luăm pulsul evenimentelor şi să vedem cum această situaţia benefică se normalizează, de exemplu pentru că ele transmit clienţilor impactul dobânzilor mai ridicate", a apreciat Alexandra Annecke, manager de portofoliu la Union Investment în Frankfurt.

Investitorii vor analiza declaraţiile privind concurenţa mai mare pentru depozite şi credite ipotecare în regiune, determinată parţial de majorarea dobânzilor, care au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ca parte a eforturilor băncilor centrale de a contracara inflaţia ridicată.

De asemenea, sunt analizate războaiele din Ucraina şi Israel, temerile privind evoluţia economiei Chinei, şi sporirea eforturilor de a impune taxe excepţionale pe profiturile firmelor, aşa cum s-a întâmplat anul acesta în Italia, Suedia şi Ţările de Jos. Provizioanele pentru creditele neperformante, în special împrumuturile din sectorul imobiliar comercial, sunt de asemenea analizate.

Conflictul din Orientul Mijlociu a dus la creşterea preţurilor petrolului, îngrijorând investitorii, la mai puţin de doi ani de la invazia Ucrainei de către Rusia, care a afectat aprovizionarea cu ţiţei şi gaze.

"Inflaţia mai ridicată ar putea duce la o creştere mai mare a salariilor şi ar putea majora peste aşteptări costurile în anul fiscal 2024. De asemenea, menţinerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate ar putea afecta calitatea activelor şi nivelul creditării în sectorul bancar. De asemenea, pe segmentul investiţiilor bancare s-ar putea înregistra scăderi, deoarece incertitudinile afectează semnificativ Ofertele Publice Iniţiale (IPO) şi finalizarea tranzacţiilor", susţine analistul RBC Benjamin Toms.

În trimestrul trei veniturile ar urma să scadă la băncile din Europa, care ar urma să aibă câştiguri sub nivelul celor din SUA, avertizează analiştii.

Majoritatea marilor bănci europene ar urma să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi pierderile din creditare, decât au făcut în urmă cu un an. Deocamdată bancherii nu sunt îngrijoraţi de calitatea portofoliilor de împrumuturi.

Totuşi, autorităţile de reglementare au avertizat asupra potenţialelor efecte cauzate de menţinerea pentru o perioadă mai lungă a dobânzilor ridicate asupra calităţii activelor.

"Când sunt în derulare astfel de modificări structurale, aceste şocuri geopolitice, tranziţia energetică, digitalizarea, trebuie să avem grijă şi să fim conştienţi că modelele noastre ar putea să nu fie eficiente în identificarea principalelor puncte de presiune aşa cum am vrea să fie", afirma recent Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#profit banci Europa, #criza financiara, #majorare dobanzi , #banci