Copii de clasa a IV-a agresați de profesorul de sport chiar în prezența învățătoarei: ”De ce ai ieşit din formaţie, măi prostule?"

Autor: N.G.
Marti, 08 Noiembrie 2022, ora 06:48
2529 citiri
Copii de clasa a IV-a agresați de profesorul de sport chiar în prezența învățătoarei: ”De ce ai ieşit din formaţie, măi prostule?"
Patru elevi au fost agresați de profesor FOTO arhivă Ziare.com

Un profesor din Alba Iulia a fost condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru coreții fizice aplicate unor elevi din clasa a IV-a. Agresiunile au avut loc la orele de educație fizică, chiar în prezența învățătoarei de la clasa respectivă.

Faptele au avut loc în 12 octombrie 2018, iar o primă decizie în instanță a fost pronunțată pe data de 2 noiembrie 2022. Profesorul (Vasile O.), care va ieși la pensie în 2023, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de purtare abuzivă. Pentru una dintre acestea s-a dispus încetarea procesului, având în vedere că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Potrivit hotărârii, la începutul anului şcolar 2018 - 2019, la şedinţele cu părinţii elevilor, aceștia au informat conducerea Școlii Gimnaziale ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia cu privire la faptul că au existat probleme în trecut cu profesorul de sport, manifestându-şi îngrijorarea faţă de modalitatea în care acesta şi-ar putea exercita activitatea la clasa a IV-a.

La cererea acestora şi cu acordul directorului şcolii s-a luat hotărârea ca la orele de sport susţinute de Viorel O. să asiste cadrul didactic de la clasa respectivă, respectiv învățătorul.

Elev bruscat și trântit pe jos

”Probele administrate în cauză relevă că în data de 12.10.2018, între orele 14.00-15.00, la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea (...), oră la care inculpatul a agresat fizic un număr de patru elevi din clasa a IV-a. Astfel, în momentul în care inculpatul îi alinia în formaţie pe elevi, elevul (...) a ieşit din formaţie pentru discuta cu o colegă, context în care profesorul l-a tras puternic de mână pe elev şi l-a trântit pe jos, persoana vătămată alunecând pe parchet aproximativ un metru, inculpatul întrebându-l „de ce ai ieşit din formaţie măi prostule?", se precizează în dosar.

Aceste probe au fost coroborate cu declaraţiile învățătoarei, care a arătat că unul dintre elevii agresați nu era la locul lui, fapt pentru care profesorul l-a luat pe acesta şi l-a bruscat, elevul căzând pe jos.

”În momentul în care elevii erau aliniaţi în apropierea dulapului cu mingi şi alte echipamente sportive, inculpatul a împins-o cu mâna pe eleva (...) să se dea deoparte pentru a deschide dulapul şi a lovit-o peste braţ cu uşa de la dulap în momentul în care a deschis-o, eleva dezechilibrându-se, fiind pe punctul de a cădea peste o colegă.

În decursul aceleiaşi ore, inculpatul l-a lovit cu intenție cu o minge de baschet în cap pe elevul (...) pentru motivul că acesta stătea pe bancă, elevul lovindu-se cu spatele de calorifer. Persoana vătămată minoră a declarat că l-a durut spatele până a ajuns acasă”, se mai susține în documentul care descrie faptele profesorului.

În decursul aceleiaşi ore de sport, deşi profesorului i-a fost comunicat de către elevul (...) că se simte rău, l-a ridicat de pe bancă, trăgându-l de bluză, și l-a obligat să joace de baschet, deși elevul a început să plângă și a solicitat să fie trimis la cabinetul medical. ”Când învăţătoarea a intervenit, profesorul a început să ţipe şi la aceasta şi să vorbească urât atât cu învăţătoarea, cât şi cu copiii, elevul fiind trimis la cabinetul medical doar după intervenţia învăţătoarei”, se mai susține în hotărârea instanței de judecată.

Daune morale pentru fiecare elev agresat

Potrivit magistratului, rolul unui cadru didactic este unul educativ, iar în situaţiile în care elevii nu au un comportament corespunzător în timpul orelor, acesta trebuie să ia măsurile legale care se impun, nu să recurgă la agresiuni fizice asupra elevilor.

”În evaluarea gravităţii faptelor, instanţa are în vedere întreg contextul în care au fost comise acestea, dar şi împrejurarea că inculpatul a acţionat ignorând împrejurarea că la ora de educaţie fizică a asistat şi învăţătoarea, această măsură fiind luată tocmai pentru că au existat şi în trecut incidente pe parcursul desfăşurării orelor de educaţie fizică”, a afirmat judecătorul.

Pentru că faptele nu au avut consecinţe grave în plan fizic, instanța a decis să aplice o pedeapsă de 5 luni cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, potrivit hotărârii din 2 noiembrie 2022, acesta trebuie să plătească daune morale în valoare de 2.000 de lei, câte 500 de lei fiecărui elev agresat. Decizia poate fi contestată cu apel.

Profesorul mai este judecat într-un alt dosar pentru coruperea sexuală a minorilor și purtare abuzivă, în cauză fiind nouă victime, dintre care opt sunt eleve. În 2012 a mai fost condamnat la închisoare cu suspendare, tot pentru purtare abuzivă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Declarațiile halucinante ale unui preot celebru: „Fetele frumoase abuzate nu sunt chiar nevinovate! Să facă pușcărie!” VIDEO
Un preot considerat carismatic și îndrăgit de enoriașii ortodocși a făcut o serie de declarații controversate la adresa femeilor abuzate. Preotul Nicolae Tănase, de la Valea Plopului, a...
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Doi tineri din București au fost reținuți, după ce au intrat în casa unui femei și au bătut-o ca să le spună unde ascunde banii
Poliția Capitalei a anunțat că doi tineri au fost reţinuţi, fiind suspectaţi că au intrat, noaptea, în locuinţa unei femei din Sectorul 3, şi au bătut-o pentru a le spune unde îşi...
#profesor, #agresiune, #elevi, #purtare abuziva , #profesori