O zi din viața unui profesor: de ce este important să fie organizat

Advertorial
Luni, 11 Iulie 2022, ora 16:44
8619 citiri
O zi din viața unui profesor: de ce este important să fie organizat
FOTO: freepik.com

Viața școlară poate fi provocatoare atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. În același timp, nu este lipsită de satisfacții. Pentru a facilita procesul educațional, este indicat ca profesorii să își organizeze foarte bine activitatea și să reușească să transmită corect și cât mai accesibil informațiile elevilor.

Deși nu intră în atribuțiile cadrelor didactice să aibă în vedere un management financiar al instituției de învățământ, ține de felul în care se organizează să adopte un management scolar pliat pe nevoile elevilor.

Uneori, este dificil pentru profesori să țină pasul cu toate sarcinile care trebuie îndeplinite în fiecare zi. Lista de lucruri de făcut poate părea fără sfârșit, incluzând planuri de lecție, sisteme de notare și lucrări de corectat. Însă, cu o bună planificare, planul de studiu poate fi unul de succes, influențând semnificativ performanța elevilor, dar și bunăstarea profesorilor.

O bună organizare reduce nivelul de stres

Când profesorii sunt stresați, productivitatea la locul de muncă se poate diminua. O bună organizare oferă cadrelor didactice posibilitatea de a se concentra asupra lucrurilor cu adevărat importante, în loc să se îngrijoreze cu privire la sarcinile care nu au fost stabilite la timp sau să caute obiecte pe care nu le-au pus la locul lor după ce le-au folosit.

Organizarea, atât din punct de vedere al designului sălii în care își desfășoară activitatea, cât și în ceea ce privește sarcinile zilnice, reprezintă o bună metodă de a diminua nivelul de stres și de a crește eficiența în îndeplinirea obiectivelor profesionale.

O bună organizare reduce problemele de comportament în clasă

Elevii urmăresc evoluția cadrelor didactice și observă dacă sunt organizate sau nu. Ei învață din comportamentul profesorilor și din obiceiurile lor. Dacă văd că un profesor este dezordonat, riscul să devină și ei la fel este mai mare. Așadar, este esențial ca un cadru didactic să ofere elevilor cel mai bun exemplu de comportament.

Astfel, dacă elevii observă că profesorul are o atitudine pozitivă și un comportament sănătos, vor încerca să imite ceea ce văd. Acest lucru poate diminua problemele la ore, întrucât organizarea presupune și să învețe să își gestioneze timpul în mod eficient, ceea ce îi va ajuta în momentul în care își fac temele sau rezolvă un test.

O bună organizare îmbunătățește procesul de învățarea

Un profesor are multe sarcini de îndeplinit într-o zi, însă organizarea ar trebui să fie prioritară, întrucât îi poate ajuta pe elevi să învețe mai bine.

Organizarea planului de studiu trebuie realizată în concordanță cu ritmul elevilor și cu capacitatea lor intelectuală. Dacă la o oră există prea multe exerciții de făcut, copiii se pot simți stresați și descurajați să întrebe atunci când nu înțeleg ceea ce li se predă. De aceea, este important ca un profesor să fie foarte atent la ore și să își planifice lecțiile astfel încât elevii să nu simtă că sunt suprasolicitați.

Cel mai bun mod de a organiza lecțiile este cu ajutorul unui plan sau al unui program, dar acesta trebuie realizat ținând cont, în primul rând, de potențialul elevilor. Astfel, la finalul fiecărei zile un profesor poate bifa pe o listă lucrurile care au fost făcute.

Organizarea la ore este vitală pentru facilitarea procesului de predare și învățare, de aceea trebuie realizată cu atenție și interes pentru bunăstarea elevilor.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#profesor, #viata profesort, #organizare , #profesori