Tupeul unui profesor universitar șpăgar. Chema studenții la catedră să le arate cu degetul tarifele pentru note: ”Să vină unul care vede bine şi ţine minte”

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 21:30
9426 citiri
Tupeul unui profesor universitar șpăgar. Chema studenții la catedră să le arate cu degetul tarifele pentru note: ”Să vină unul care vede bine şi ţine minte”
Profesorul universitar șpăgar, condamnat la închisoare cu suspendare FOTO resita.ro

Rudolf Cristian, profesor la Universitatea Babeș Bolyai – Centrul Universitar Reșița, a fost condamnat prin sentință definitivă a Curții de Apel Timișoara, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Pe fond, Cristian fusese condamnat de Tribunalul Caraș-Severin la 5 ani de închisoare cu executare.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, profesorul șpăgar a fost obligat să preseze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa sau în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin pe o perioadă de 90 zile.

Sentința Curții de Apel Timișoara, din 11 octombrie 2023, este definitivă.

Profesorul a ajuns în instanță, fiind acuzat că cerea bani studenților și masteranzilor în schimbul unor note de trecere care să le permită acestora finalizarea studiilor. Ghinionul profesorului a făcut că, printre studenții cărora li s-a pretins șpagă pentru note, s-au aflat mai mulți ofițeri de poliție care studiau la Centru Universitar din Reșița. Aceștia au decis să-și denunțe profesorul care îi amenințase că nu vor trece examenul, dacă nu vor cotiza.

Cei doi ofițeri de poliţie au denunţat faptul că profesorul le-a pretins, atât lor cât și altor colegi, sume de bani cu titlul de mită, cuprinse între 400 euro şi 14.000 de euro, pentru promovarea de către cursanţi a examenelor la disciplinele pe care acesta le predă, atât în cadrul cursurilor de masterat cât şi în cadrul cursurilor de doctorat.

Ulterior au mai depus denunţuri penale şi un ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Caraș Severin - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, un ofiţer de poliţie de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, un ofiţer de poliţie de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, un agent de poliţie de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, dar şi alte persoane care urmau cursurile postuniversitare de masterat (program de studii de 2 ani) organizate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative și ale Comunicării - din Municipiul Reșița - Profilul Administraţie Publică Europeană - din cadrul Centrului Universitar U.B.B. Reşiţa.

Astfel, în cursul urmăririi penale desfășurate în intervalul 14.02.2023 - 21.02.2023, s-a stabilit ”fără niciun dubiu” că profesorul a pretins de la un număr de 24 de cursanţi-restanţieri la disciplina predată de el - studii de masterat, mai multe sume de bani. Concret, profesorul a pretins: 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă. Totodată, același profesor a pretins şi suma de 50.000 de lei pentru cursurile de doctorat pe care unul dintre martori ar fi dorit să îl urmeze.

Erau vizați cursanții care absentaseră la cursul profesorului și care nu respectaseră cerințele acestuia, referat și prezență.

Unul dintre masteranzi a fost invitat de către profesor la un restaurant din Reșița unde a explicat succint procedura prin care se poate obține nota de trecere la examen și implicit obținerea diplomei de master.

În timpul acestei întâlniri, ”inculpatul, care avea asupra sa o agendă albastră, a deschis-o, iar martorilor le-a arătat o coală A4 pe care scria „600 euro-1200 euro" spunând că acestea erau „condițiile” profesorilor din conducerea UBB pentru promovarea examenului la materia "Evoluţia şi dezvoltarea Uniunii Europene”, se arată în rechizitoriu.

Profesorul șpăgar probabil nu a realizat că are de-a face cu studenți/masteranzi ofițeri de poliție. Aceștia au reușit să fotografieze agenda unde erau trecute explicit tarifele, acest document fiind ulterior probă în dosarul penal.

”De asemenea, pe aceeași listă, pe care unul dintre martori a reușit să o fotografieze profitând de lipsa pentru câteva momente a inculpatului, mai erau trecute următoarele sume de bani, cu destinația lor, respectiv "3.000 - 4.000 euro lucrarea de licență, 6.000-11.000 euro doctoratul", se arată în documentul citat.

Nu doar la restaurant explicat profesorul Rudolf modul în care se pot finaliza studiile, ci și în timpul cursurilor. Pur și simplu a chemat la catedră un student care ” vede bine şi ţine minte”, a deschis o agendă în care se afla o coală de hârtie pe care erau trecute mai multe cifre, ”iar inculpatul a indicat cu degetul suma de 3.000 de lei”, aceasta fiind suma minimă pentru nota 5.

Totodată și-a asigurat cursanții că poate da orice notă doreşte, în funcţie de suma primită, existând un minim şi un maxim, atât pentru bani cât şi pentru notă.

Curtea de Apel Timișoara a considerat că pedeapsa închisorii în regim privativ de libertate ar fi prea dură pentru profesorul universitar, care, în perioada urmăririi penale a fost arestat preventiv timp de 8 luni, perioadă în care a putut conștientiza gravitatea faptei sale.

”Această perioadă a fost determinantă în formare atitudinii sale viitoare şi înlăturarea riscului de a comite în viitor infracțiuni”, au motivate judecătorii care au decis să anuleze prima sentință prin care profesorul șpăgar fusese condamnat la închisoare cu executare.

Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Alertă în toată țara: Un condamnat care se afla în arest la domiciliu a fugit când și-a aflat sentința definitivă. E dat în urmărire generală
Un bărbat în vârstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani...
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
#profesor universitar, #mita, #condamnare, #Universitate, #master , #coruptie