Profesoare universitare înregistrate când înjurau medicii rezidenți care au ales să studieze în loc să dea șpagă: ”Tu vii să spui că ai învățat. Trebuie să fii tâmpit!”

Miercuri, 15 Noiembrie 2023, ora 19:58
17107 citiri
Profesoare universitare înregistrate când înjurau medicii rezidenți care au ales să studieze în loc să dea șpagă: ”Tu vii să spui că ai învățat. Trebuie să fii tâmpit!”
Medici luați ”în bășcălie” pentru că au ales să învețe în loc să dea șpagă profesorilor FOTO / Unsplash

Două profesoare universitare de la Facultatea de Medicină ”Dunărea de Jos” din Galați au fost condamnate într-un dosar de corupție, fiind găsite vinovate pentru luare de mită, trafic de influență, respectiv folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Cele două profesoare universitare au fost reclamate la DGA că cereau șpagă mii de euro de la medicii rezidenți care intrau în examenul de specializare.

În schimbul banilor, candidații primeau în privat subiectele atât la proba teoretică, dar și rezolvarea în cazul probei practice.

Curtea de Apel Galați a decis ca Şincar Dorina Cerasella, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen urmând să execute, să fie condamnată la 3 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală. Pe lângă pedeapsa principală, judecătorii i-au interzis profesoarei dreptul de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar public sau privat.

Grecu Gina Păuniţa, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul aceleiași facultăți, a fost condamnată la 1 an și 11 luni de închisoare și interzicerea dreptului de a desfășura activitatea de membru/secretar al unei comisii de examen în cadrul unei universități de stat sau private.

2000 de euro era tariful pentru ca doctorii să primească subiectele înaintea examenului, dar și promisiunea ca profesorii din comisie să permită candidaților să copieze la proba teoretică. Oficial, banii, ceruți în numele rectorului, erau pentru protocol, aceasta fiind o practică generalizată în astfel de situații la majoritatea centrelor universitare de profil, după cum avea să mărturisească una dintre doctorițele inculpate. De altfel, femeia a și mărturisit că nici măcar nu a știut că face o faptă penală decât în momentul în care s-a văzut reținută pentru corupție și audiată ca inculpat.

Împreună cu cele două profesoare universitare, Cerasella Dorina Șincar și Păunița Gina Grecu, au ajuns în fața judecătorilor și alți doi medici care au susținut examenul de specializare, aceștia din urmă fiind acuzați de dare de mită și cumpărare de influență.

Potrivit rechizitoriului, doctorii care urmau să susțină examenul pentru a se specializa în disciplina parodontologie la începutul anului 2022, au fost înștiințați insistent că trebuie să plătească fiecare câte 2000 de euro fiecare sau echivalentul în lei pentru a avea șanse de reușită la examen. În schimbul banilor ar fi primit subiectele de examen și chiar ar fi putut să-și aleagă ce subiecte vor la pachet cu manualul în format electronic de unde să poată copia în liniște în timpul probei teoretice.

Demersul celor două profesoare de la Facultatea de Medicină din Galați nu a avut succes decât în cazul unei singure doctorițe din Tulcea și parțial în cazul unui al doilea candidat din Arad. Alți candidați au refuzat să plătească cei 2000 de euro susținând că nu au de unde să facă rost de o sumă atât de mare într-un timp atât de scurt. Profesoarele au acceptat chiar și să diminueze valoarea șpăgii ”dar nu mai mult de jumătate” și le-a sugerat celor care s-au văitat că nu au bani să facă împrumut la bancă sau să ceară de la rude.

Profesoarele surprinse că medicii vor să învețe în loc să dea bani pentru examen

Refuzul medicilor de a da accepta să cotizeze la comisia de examen, preferând ”varianta tradițională”, studiul, le-a surprins pe cele două profesoare. Interceptate în urma unui denunț făcut la DGA, profesoarele au fost înregistrate când înjurau medicii rezidenți care, în loc să se ducă ”să se plimbe” anunțau că au învățat pentru examenul care le-ar fi permis să obțină specializarea în paradontologie.

„Auzi? Cât de tâmpit să fii, să-ţi spună că pleacă lumea să se plimbe, să nu ştiu ce, să nu ştiu cum... în loc să dai bucuros, să se ducă, să se plimbe, să facă ce trebuie, numai să fie treaba bună.... tu să vii să spui că ai învăţat. (...) trebuie să fii de-a dreptul tâmpit. Tâmpit, tâmpit, tâmpit.” Într-o altă discuţie cadrul didactic remarcă: „numai când te uiţi pe tematică, ţi se ridică părul în cap, dar şi să te mai pui şi să înveţi?”

Inițial subiectele au fost trimise de către profesoare pentru trei medici, dar pentru că doi dintre ei nu au mai plătit banii promiși, subiectele au fost schimbate pe ultima sută de metri. A primit suportul de curs și noile subiecte doar Andreea Zalimov, cea care cotizase pentru ”protocol”. Ceilalți candidați au mers și au făcut denunț la DGA.

Judecătorii de la Curtea de Apel Galați au motivat decizia de condamnare a profesoarelor universitare, subliniind, printre altele, că cele două au dat dovadă de o ”precară probitate profesională şi morală”. Prin atitudinea lor nu au făcut altceva, arată instanța, decât să ia în ”bășcălie” un examen atât de important și să promoveze mediocritatea și falși specialiști.

Profesoarele plănuiau să crească tarifele pentru următoarele examene

”Cadre didactice universitare care ar trebui să se asigure că studenţii şi mai apoi medicii care ajung să profeseze reprezintă într-adevăr garanţii de calitate şi profesionalism, au convertit acest deziderat exact în contrariul său. Nu în ultimul rând, din convorbirile interceptate Curtea remarcă limbajul inculpatelor şi modul în care au abordat întreaga situaţie – fapt ce denotă o precară probitate profesională şi morală.

Starea de pericol pentru valorile sociale create prin comiterea infracțiunilor este în mod evident una ridicată nu atât prin rezultatul imediat, ci prin potenţialul de amplificare al acestei practici de instituționalizare a ploconului având efectul promovării mediocrităţii şi, în cazul de faţă, punerii în pericol a sănătăţii persoanei prin “promovarea” unor pseudo specialişti.

Un examen pentru obţinerea unei specializări dintre cele mai dificile în domeniul medicinei dentare – parodontologie – a fost transformat într-o glumă în care, ca la piaţă, specializarea era obţinută în schimbul unei modice sume de 2.000 euro, fără a avea importanţă cunoştinţele şi priceperea viitorului medic specialist. Mai mult, cele două inculpate plănuiau cam la examenele următoare sumele cerute pentru protocol să fie mai mari desigur, pentru serviciile sale”, se arată în motivarea instanței.

Condamnați în același dosar au fost și alți doi medici stomatologi cei care au decis să dea bani pentru a deveni specialiști în paradontologie.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Medic ginecolog, prins în flagrant când primea mită. O parte din bani i-ar fi cerut și pentru alți angajați ai secției
Un medic ginecolog de la Spitalul Judeţean Giurgiu a fost prins în flagrant când primea mită pentru a realiza o cezariană. Doctorul a cerut 900 de lei, dintre care 700 pentru el şi 200 pentru...
#profesor universitar, #mita, #Dunarea de Jos, #facultate medicina, #Galati , #medici