Un profesor de la Harvard face o analiză neașteptată: Momentul cheie când Putin va fi înlocuit

Sambata, 11 Martie 2023, ora 05:09
9009 citiri
Un profesor de la Harvard face o analiză neașteptată: Momentul cheie când Putin va fi înlocuit
Profesorul Thomas Remington crede că Putin își va pierde puterea anul viitor FOTO: Harvard

Pe măsură ce luptele din Ucraina se intensifică, iar Kremlinul încearcă să forțeze armata să cucerească noi teritorii, analiștii cântăresc șansele unei schimbări de regim. Astfel, Thomas Remington, profesor la Universitatea Harvard susține că Putin are șanse să fie înlocuit de la putere în anul 2024, pe fondul mai multor evenimente.

După luni de eșecuri, forțele armate ale președintelui rus Vladimir Putin au dat recent semne de revigorare ale puterii și agresiunii în Ucraina, inclusiv printr-un baraj de atacuri mortale cu rachete, miercuri, asupra rețelei electrice și a infrastructurii civile a țării, potrivit The Harvard Gazette.

Thomas Remington – profesor la Universitatea Harvard și profesor emerit la Universitatea Emory din Statele Unite – a spus că sunt mulți factori pe care Putin trebuie să îi rezolve dacă dorește să rămână la putere, inclusiv presiunea economică și disfuncționalitatea militară. Aceasta din urmă a dus la pierderi masive în rândurile armatei ruse în războiul din Ucraina.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

Analiștii au cântărit marți în timpul unui reuniuni moderate de Alexandra Vacroux, director executiv al Centrului Davis pentru Studii Ruse și Eurasiatice de la Universitatea Harvard.

Irina Busigina, un expert de la Centrul Davis, a spus că absența protestelor pe scară largă în fața pierderilor grele de trupe nu este un semn că rușii sunt mulțumiți de felul în care decurge războiul. Este doar o dovadă suplimentară a asimetriei strategice pe care Putin a folosit-o în cei peste 20 de ani la putere.

„Un lucru pe care îl știm din studiul încheierii războiului este că odată ce războaiele trec de un anumit prag, care pare să fie cândva în al doilea an, ele tind să fie foarte lungi și foarte greu de rezolvat”, a spus Timothy Colton, profesor la Harvard.

Un aliment, cel mai căutat pe plan mondial: În Ucraina, importurile au explodat cu 700%, iar în Marea Britanie a devenit rar

”Cu cele mai multe dintre activele lor vaste ascunse în rețele complexe de conturi anonime offshore, magnații și oligarhii Rusiei par să fie într-un mod de așteptare în acest moment, a apreciat politologului Thomas Remington.

Dar pe fondul luptei, mai mulți factori ar putea pune în pericol puterea lui Putin, a spus Remington, inclusiv presiunea economică — „Banca Centrală acumulează datorii enorme pentru a finanța guvernul” — și disfuncționalitatea militară care a contribuit la pierderea a 200.000 de soldați ruși.

„Dacă acest lucru continuă și se reflectă în creșterea gradului de conștientizare a publicului în societatea rusă, atunci și acesta ar putea fi unul dintre acei factori care presează schimbarea elitei de sus”, a spus Remington, care consideră șansa schimbării regimului lui Putin în anul următor la „mai mult de 50 la sută”, când au loc alegeri prezidențiale în Rusia.

Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
Pericol de prăbușire pentru regimul lui Putin: E în pragul colapsului după ce a pierdut ceva esențial
După multe aparențe, stăpânirea președintelui rus Vladimir Putin asupra puterii este mai puternică ca niciodată. Țara a revenit de la înfrângerile militare timpurii din Ucraina și de la...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#profesor Harvard Rusia, #analiza razboi, #putin inlaturat putere, #Putin razboi, #Putin Kremlin, #Rusia razboi, #Ucraina razboi , #Razboi Ucraina