Româncă în Top 50 cei mai buni profesori din lume. "Îi conving pe elevi să citească prin intermediul jocului Minecraft"

Marti, 18 Octombrie 2022, ora 23:50
18717 citiri
Româncă în Top 50 cei mai buni profesori din lume. "Îi conving pe elevi să citească prin intermediul jocului Minecraft"
Mirela Tanc este singura profesoară româncă aflată în Top 50 Global Teacher Prize FOTO: Facebook Mirela Tanc

Avem tot mai multe exemple de profesori altfel. Asumați, implicați și care își iubesc cu adevărat meseria.

Mirela Tanc este singura profesoară româncă aflată în Top 50 (cei mai buni profesori din lume), iar luna aceasta a fost în Lisabona, pentru a participa la primul summit european dedicat excelenţei în educaţie - Global Teacher Prize Ambassador European Summit.

Mirela Tanc a ajuns să fie plasată între cei 50 cei mai buni profesori din lume, pentru că s-a folosit de jocuri, de domenii diverse și de modalități inedite ca să trezească pofta copiilor ca să citească și să învețe mai mult.

Pentru Ziare.com, Mirela Tanc a explicat în ce constau metodele sale de predare și cum reușește să fie atât de aproape de inima elevilor.

Uneori învățăm cu ajutorul emoticoanelor

"Eu predau într-un mod diferit. Descopăr mereu ceea ce le place elevilor mei. La o oră de limba latină, de exemplu, când văd că elevii sunt plictisiți și nu au chef, recurg la emoticoane.

În Lisabona, am plecat cu lucrările elevilor mei. Lucrări de care s-au minunat cu toţii și au fost sursă de inspiraţie pentru alte prezentări.

Am oferit tuturor participanţilor proiectele elevilor mei de la limba română şi latină. Adică le-am dat o mulţime de emoticoane reprezentând proverbe şi maxime despre profesori, despre şcoală sau chiar mesaje de mulţumire ale elevilor dedicate celor mai buni profesori din lume", a explicat Mirela Tanc.

Le aplic elevilor un formular de cunoștere

"La începutul fiecărui an școlar le dau copiilor mei un test. De fapt, e vorba de un formular de cunoaștere și așa aflu ce le place. Ce melodii preferate au, ce urmăresc la televizor, ce pasiuni au etc.

Și eu folosesc aceste informații în predarea mea. De exemplu, dintr-o melodie putem analiza substantive, verbe etc", a punctat profesoara.

O predare aproapiată de sufletul copiilor

"Este vorba despre o predare altfel, mult mai apropiată de sufletul copiilor. Cu toate că poate nu am multe ore cu o clasă, eu ajung să îi cunosc mult mai bine decât o face dirigintele lor.

Se creează o conexiune. Elevii sunt fericiți că îi ascultă cineva, că sunt înțeleși. Apoi eu pot să "mut și munții". Să îi învăț noțiuni mai grele, care altfel poate nici nu i-ar interesa", spune Mirela Tanc.

Profesorii trebuie să fie formați

"Asta promovez prin cursul pe care îl țin și ăsta a fost și mesajul transmis la Lisabona.

Imi doresc să fie formați cât mai mulți profesori conform realitatilor actuale. Dar pentru acest lucru trebuie să ne schimbăm mentalitatea, să înțelegem ce nevoi au elevii de azi, pentru că sunt total diferite față de cele de acum 20-30 de ani.

Să știți că mie în continuare mulți profesori îmi spun că ceea ce fac eu nu e școală. Ei nu acceptă că trebuie să fim mai apropiați de elevi. Școlarii de astăzi nu mai sunt ca cei care erau acum mulți ani", a punctat profesoara de limba română.

M-am schimbat când am văzut că învățarea nu dă roade

"Nu am avut neapărat un model, dar m-am confruntat cu tot felul de probleme. Eu am văzut că metodele mele tradiționale nu sunt potrivite. Și atunci am conștientizat că trebuie să aflu ce le place elevilor să facă.

Și atunci am descoperit că le place să se joace foarte mult, preferă să comunice prin emoticoane, prin mesaje foarte scurte, nu le plac lucrurile foarte complicate", a punctat profesoara.

Îi conving pe elevi să citească prin intermediul unui joc

"Limba și literatura română e materie de examen, deci nu pot să o scurtez, dar am metode ca să ajung la sufletul elevilor și abia apoi să trecem la materia propriu-zisă.

Lucrez din 2018 în acest sistem și să știți că îi conving pe elevi să citească prin intermediul jocului Minecraft. Adică pur și simplu le cer să creeze în Minecraft secvențe din carte. Și pentru asta ei trebuie să citească ca să poată să realizeze exercițiul", explică Mirela Tanc.

Elevii au rezultate foarte bune la Evaluare

"Soluțiile propuse de mine nu sunt imposibile. Sunt metode la care poate recurge orice dascăl. Și mie mi-au venit ideile pe parcurs. Le-am îmbunătățit. Am văzut ce merge și ce trebuie să schimb.

Rezultatele se văd în performanțele școlare ale elevilor. Au rezultate foarte bune la examenele de Evaluare Națională. Particip cu ei la tot felul de concursuri de creativitate, originalitate", spune dascălul.

Ca profesor trebuie să înveți cum să te faci plăcut

"La primele ore de română am constatat, sau chiar mi-au spus ei, că nu le place limba și literatura română, că ei sunt mai tehnici, mai pe științele exacte. Nu e nimic, mi-am spus, vă ajut eu să iubiți româna.

Așa mi-am folosit toată priceperea să gasesc puncte comune între științele exacte si limba română. Misiunile spațiale au fost punct de pornire pentru mesajele unor texte literare. Iubitori de chimie, am realizat împreună tabelul periodic al personajelor (clasificate după anumite criterii), am gasit formula matematică (sau chimică) a dragostei in nuvela X sau piesa Y.

Așa cum vă spuneam, mai sunt mulți profesori ancorați în alte realități care acceptă mai greu sau deloc adolescenții de azi", concluzionează Mirela Tanc.

Top 50

Gigantul Microsoft a numit-o pe Mirela Tanc cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală și de Est, pentru modul în care folosește tehnologia modernă la predare.

Practic, această profesoară a transformat orele sale de gramatică și de literatură într-o joacă. Sau, mai bine zis, într-un joc.

Global Teacher Prize este un fel de premiu Nobel pentru educație.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
Ce-a trebuit să facă o tânără profesoară care a primit 3.000 de dolari de la un elev, la meditație: ”Să nu se obosească”
O profesoară care a fost solicitată să dea meditații copiilor bogați din Dubai a relatat o întâmplare inedită, cu unul dintre elevi. Conform Business Insider, profesoara respectivă a...
#profesoara, #topuri, #lume, #summit, #educatie , #profesori
Comentarii
Poza olimpiu
olimpiu
rank 5
Pe acest profesor nu il cheamă la minister sa realizeze programe