Invenția revoluționară din afara SUA, pentru colonizarea Lunii: Va scoate oxigen dintr-un loc neobișnuit de acolo VIDEO

Vineri, 11 Martie 2022, ora 01:00
9597 citiri
Invenția revoluționară din afara SUA, pentru colonizarea Lunii: Va scoate oxigen dintr-un loc neobișnuit de acolo VIDEO
Sonda spațială a ESA proiectată pentru o călătorie pe lună FOTO: Sci Tech Daily

Visul omenirii de a coloniza Luna sau altă planetă din apropierea Pământul este pe cale să se împlinească, făcându-se încă un pas spre acest deziderat. Astfel, s-a aprobat un proiect revoluționar de către Agenția Spațială Europeană (ESA), al companiei britanice Thales Alenia Space, care va dezvolta un dispozitiv ce va extrage oxigen de pe suprafața Lunii.

În urma unei competiții, ESA a selectat echipa care va proiecta și va construi prima facilitate experimentală, un echipament care va produce oxigen necesar astronauților, dar și pentru noile baze care se vor realiza acolo, potrivit Sci Tech Daily.

Instalația care va fi amplasată de Lună va trebui să fie capabilă să extragă 50-100 de grame de oxigen din regolitul lunar – vizând ”scoaterea” a 70% din tot oxigenul disponibil dintr-un eșantion.

Iar procesul va fi făcut într-un ritm alert, într-o perioadă de numai 10 zile, când instalația revoluționară va funcționa cu energia solară disponibilă dintr-o singură zi lunară, care durează 14 zile pământene, înainte de venirea nopții lunare negre și înghețate.

Direcția de explorare umană și robotică a ESA a selectat echipa condusă de firma britanică Thales, formată din AVS, Metalysis, Open University și Rewire Space Europe, în urma unui studiu detaliat, evaluând trei modele rivale.

De ce nu a trimis NASA astronauți pe Marte? Motivele ascunse din spatele deciziei VIDEO

”Sarcina utilă trebuie să fie compactă, de putere redusă și capabilă să zboare pe o gamă de potențiale zboruri lunare, inclusiv pe sonda ESA denumită European Logistics Lander, EL3.

Capacitatea de a extrage oxigenul din roca lunară, împreună cu alte metale utilizabile, va schimba jocul privind explorarea Lunii, permițând cercetătorilor internaționali pregătiți să se întoarcă acolo, pentru ”a trăi din pământ”, fără a fi dependenți de transporturile de alimentare terestre lungi și costisitoare”, a spus Giorgio Magistrati, liderul echipei de studii și tehnologii din cadrul ESA.

Descoperire neobișnuită în nisipul de pe plajă: ”Am găsit istoria detaliată a Pământului” VIDEO

”Este momentul potrivit pentru a începe lucrul la realizarea acestui dispozitiv de utilizare a resurselor, primul pas din strategia noastră. Odată ce tehnologia se dovedește că folosește această sarcină utilă inițială, abordarea noastră va culmina cu o fabrică ISRU (In-Situ Resource Utilisation) instalată pe Lună, la începutul deceniului următor”, a spus Magistrati..

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#producere oxigen Luna, #baza luna, #Oxigen, #misiune Luna, #dispozitiv, #ESA, #astronauti Luna, #luna satelit natural , #inventii