Procesul unui polițist condamnat pentru corupție reîncepe după 10 ani de la sentința definitivă. Chichița martorului denunțător

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 22:35
4422 citiri
Procesul unui polițist condamnat pentru corupție reîncepe după 10 ani de la sentința definitivă. Chichița martorului denunțător
Polițistul a fost condamnat pentru că a cerut 2.000 de euro pentru a „rezolva” un dosar FOTO Politia Romana

Viorel Manuel Lungu, un fost polițist rutier din București, condamnat în 2012 definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru corupție, a obținut, la Tribunalul București, rejudecarea procesului. Decizia vine după ce fostul polițist a obținut câștig de cauză la CEDO.

Tribunalul București a decis în 31 decembrie 2021 rejudecarea unui proces penal în care un polițist rutier a fost trimis în judecată de Parchetul Tribunalului București, cu acuzația că, în anul 2008, a luat 2.000 de euro cu promisiunea că îl va ajuta pe denunțător să scape de un dosar penal aflat în cercetare la un alt polițist.

În dosar a fost organizat și un flagrant, iar în 2012 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe Lungu definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

CEDO: a fost încălcat dreptul la un proces echitabil

În urma sentinței pronunțate împotriva sa, Viorel Manuel Lungu a dat România în judecată la CEDO și a primit câștig de cauză. Astfel, în decembrie 2020, în cauza Lungu contra României, CEDO a decis că fostului polițist rutier i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin aceea că nu a fost martorul denunţător nu a fost audiat în instanță, fiind citită doar declarația lui din faza de urmărire penală. Totodată, CEDO a obligat Statul Român să îi plătească fostului polițist daune morale de 6.000 de euro.

A cerut revizuirea sentinței

În urma câștigului obținut la CEDO, Viorel Manuel Lungu a deschis la Tribunalul București un nou proces în care a cerut revizuirea sentinței. Parchetul a cerut respingerea cererii pe motiv că „deşi s-a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil, la acest moment nu mai subzistă vreo consecinţă a procesului penal, revizuentul fiind reabilitat de drept”.

Fostul polițist a cerut, însă, revizuirea sentinței pentru că „deşi este reabilitat, anumite consecinţe continuă să se producă în sensul că raporturile sale de serviciu au fost încetate pe motiv că a fost condamnat penal, iar acţiunile sale în faţa instanţelor civile în ceea ce priveşte acest aspect au fost respinse”. Astfel, Lungu a arătat că ar fi în interesul său să fie rejudecat dosarul pentru a-și dovedi nevinovăţia şi pentru a obţine pe cale civilă reparaţii din partea instituţiilor statului român.

Decizia Tribunalului București

În ultima zi din 2021, Tribunalul București a admis cererea de revizuire a sentinței și a dispus rejudecarea dosarului în care Viorel Manuel Lungu a fost judecat și condamnat pentru trafic de influență.

„Deşi este adevărat că revizuentul a fost reabilitat de drept, totuşi acest aspect nu poate fi singurul în raport de care se apreciază dacă mai subzistă consecinţe ale condamnării sale cu încălcarea dreptului la un proces echitabil.

În acest sens, faţă de înscrisurile prezentate de revizuent prin apărător ales, instanţa constată că acestuia i-au fost încetate raporturile de serviciu fără a mai beneficia de drepturile băneşti ce se acordă la încetarea raporturilor de serviciu.

Mai mult, o reîncadrare în funcţie nu este posibilă, întrucât a suferit o condamnare pentru o faptă de corupţie, chiar reabilitată fiind. Pe cale de consecinţă, instanţa apreciază că sunt consecinţe ce decurg încă din condamnarea în cauză, astfel că se impune admiterea cererii petentului”, se arată în sentința Tribunalului București, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Tribunalul a mai arătat că „în cauzele în care s-a constatat încălcarea dreptului la un proces echitabil, reparaţia adecvată este chiar rejudecarea cauzei în condiţii de respectare a tuturor garanţiilor procesuale pentru asigurarea dreptului la un proces echitabil”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Polițistul din Ploiești acuzat că ar fi violat o femeie admite că a întreţinut relaţii sexuale cu ea, dar cu ”consimțământ”
Polițistul din Ploiești acuzat că ar fi violat o femeie admite că a întreţinut relaţii sexuale cu ea, dar cu ”consimțământ”
Poliţistul de la secţia 4 Ploieşti acuzat de viol de către o femeie de 36 de ani susține că a chemat-o pe aceasta la el acasă şi că au întreţinut relaţii sexuale, dar au fost...
#proces, #rejudecare, #politist, #condamnare , #justitie