Două mămici din Hunedoara au dat în judecată miniștrii Educației și Sănătății pe care îi acuză de ”exces de putere”

Autor: N.G.
Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 00:19
2723 citiri
Două mămici din Hunedoara au dat în judecată miniștrii Educației și Sănătății pe care îi acuză de ”exces de putere”
În ultimii doi ani, școlile din România au funcționat mai mult în sistem online Foto Hepta

Părinții a două eleve de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar ”Anghel Saligny” din Simeria au contestat în justiție ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății potrivit căruia școlile unde rata de vaccinare este mai mică de 60% cursurile se vor desfășura în sistem online.

Ordinul a fost emis în 5 noiembrie 2021, iar acțiunea juridică a fost înregistrată pe 10 noiembrie 2021 la Curtea de Apel Alba Iulia. Cele două eleve sunt în clasa I la instituția de învățământ din Simeria, județul Hunedoara.

În acțiune se suține că, deși ordinul restrânge exercitarea dreptului la educație în condiții normale, actul administrativ nu conține temeiul de drept al unei asemenea restrângeri.

Nu este indicat nici un act normativ, de nici un fel, care să fi stabilit vreun prag de vaccinare al personalului unei școli în procent de 60% pentru condiționarea unor activități educaționale. În acest ordin nu este indicată nici măcar Legea nr. 55/2020, care nici aceasta nu conține nici o prevedere privind funcționarea unităților de învățământ, raportat la un anume procent de vaccinare. Emiterea unul ordin în asemenea condiții constituie în mod vădit un exces de putere.

Ordinul comun nu este corelat cu vreun act normativ de nivel superior, nicăieri neexistând stabilit un asemenea procent de vaccinare a personalului dintr-o instituție de învățământ. Stabilirea unul procent de vaccinare a personalului din învățământ nu are nici o legătură cu vreo măsură de combatere a pandemiei Covid, neexistând nici un studiu de impact pe acest procent indicat, astfel că procentul de 60% apare decis arbitrar și efectiv la îndemâna organului emitent”, afirmă cele două reclamante în plângerea depusă la instanță.

Reprezentanții celor două ministere au cerut respingerea acțiunii unul dintre motivele invocate fiind faptul că ”măsurile stabilite de autorități în contextul combaterii pandemiei de coronavirus au fost subsumate obligației statului de ocrotire a sănătății publice”.

”Acest act normativ reglementează procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe/instituțiile de învățământ, în scopul asigurării dreptului la învățătură și a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învățătură, elevi, studenți și personalul din sistemul național de învățământ”, a răspuns Ministerul Educației.

Instanța de judecată a respins plângerea celor două mămici pe un motiv de procedură. Anterior depunerii acțiunii în justiție, acestea ar fi trebuit să înainteze plângeri prealabile către cei doi miniștri care au semnat ordinul din 5 noiembrie 2021.

”Potrivit art.8 din Legea nr.554/2004 a contenciosului administrativ, este obligatorie procedura administrativă prealabilă înainte de formularea unei acțiuni în contencios administrativ. (...) Având în vedere că lipsa procedurii prealabile reprezintă un fine de neprimire, instanța va admite excepția invocată de către pârâți, apreciind-o fondată, și va respinge, în consecință, ca inadmisibilă, acțiunea astfel cum a fost precizată”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia din 20 decembrie 2021.

Reclamantele pot formula recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două eleve au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen în baia unei școli din Timișoara
Două eleve au ajuns la spital, după ce un coleg a pulverizat spray lacrimogen în baia unei școli din Timișoara
Poliția a deschis, joi, 11 aprilie, o anchetă, după ce au fost sesizaţi că la Liceul Tehnologic Electrotimiş un elev a pulverizat spray lacrimogen în grupul sanitar, iar două eleve de clasa...
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
#proces, #eleve, #mamici, #scoala, #ordin, #ministrii, #sanatate, #educatie, #procent, #vaccinare , #justitie