O femeie din Alba, grav bolnavă, și-a câștigat în instanță dreptul la un tratament scump, decontat integral

Joi, 08 Iunie 2023, ora 14:42
2429 citiri
O femeie din Alba, grav bolnavă, și-a câștigat în instanță dreptul la un tratament scump, decontat integral
Tratamentul femeii va fi decontat integral FOTO Pixabay

O femeie din Cugir grav bolnavă, și-a câștigat în instanță dreptul la un tratament scump, decontat integral, o practică tot mai des întâlnită pe instanțele de judecată.

Este vorba despre medicamente care pentru anumite afecțiuni nu pot fi decontate integral de către stat.

Acestea pot fi procurate gratuit doar pentru anumite afecțiuni stabilite de Ministerul Sănătății.

Însă dacă afecțiunea de care o persoană suferă nu se află pe lista respectivă atunci acestea nu sunt gratuite, iar un proces rămâne singura soluție.

Pacienții grav bolnavi care nu își permit să cumpere medicamentele trebuie să apeleze la o instanță de judecată, să dea în judecată Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Este cazul femeii din Cugir care a fost diagnosticată cu Cancer scuamos bronho-pulmonar, iar medicul curant recomandă tratament cu medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

Prescripţia medicamentului este în regim „off label” pentru această indicaţie terapeutică deoarece indicaţia terapeutică „on label” este pentru „cancer pulmonar” şi „cancer scuamos cap şi gât”.

Preţul este de 5477,77 – 6551.66 lei/flacon în funcţie de concentraţie, scrie alba24.ro.

În prezent, medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO) este inclus pe Lista de medicamente compensate, republicată, iar pacienţii beneficiază de compensare 100% (gratuit), pentru tratamentul următoarelor categorii de cancer: melanom malign, cancerul bronho-pulmonar altul decât cel cu celule mici, carcinom renal avansat, limfom Hodgkin (LH) clasic recidivat sau refractar după transplant autolog de celule stern (TCSA) şi tratament cu brentuximab vedotin – în monoterapie, însă nu și pentru afecțiunea femeii.

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că speța în cauză trebuie rezolvată de urgență prin ordonanță președințială.

Curtea constată că, în cauza de față, aceasta este dovedită prin raportare la situația de fapt concretă, adică față de afecțiunea de care suferă reclamanta Cancer SCUAMOS BRONHO-PULMONAR, astfel cum reiese din actele medicale depuse în probațiune, cu consecințe asupra drepturilor acesteia la sănătate și chiar la viață.

Cât privește urgența, această condiție este în mod indiscutabil îndeplinită, față de riscurile la care se expune reclamanta din punctul de vedere al stării de sănătate în cazul în care nu urmează tratamentul recomandat, tratament greu accesibil în lipsa compensării, raportat la prețul medicamentului în cuantum cuprins între 5477,77 lei – 6531,66 lei/flacon, în funcție de concentrație.

Prin urmare, luând în considerare afecțiunea gravă de care suferă reclamanta, vârsta acesteia, precum şi faptul că întreruperea tratamentului i-ar putea afecta dreptul la viaţă, este necesară prevenirea unei pagube iminente, care nu s-ar putea repara.

Orice întârziere ar cauza prejudicii ireparabile, impunându-se prevenirea riscului iminent de deteriorare a stării de sănătate a reclamantei.

Drept urmare, magistrații au decis în data de 29 mai 2023, ca statul Român să asigure reclamantei, pe bază de prescripție medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), medicamentul NIVOLUMAB (denumire comercială OPDIVO).

O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O bucată de drum național s-a rupt până la jumătate din cauza ploilor. Pericol pentru traficul rutier într-o zonă intens circulată din județul Alba FOTO
O porțiune de aproximativ 100 de metri din DN 74A s-a surpat, în urma ploilor din ultimele zile, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Montană, județul Alba. În zonă circulația...
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
România, datoare cu zeci de milioane de euro către mari companii din străinătate. Turcan: ”Statul român nu şi-a respectat angajamentele”
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat luni, 22 aprilie, că statul român a pierdut în instanță procese cu mari companii străine din domeniul producției de film, pe fondul...
#proces castigat, #femeie bolnva, #Alba, #decontare, #tratament , #stiri juridice