Băncile cad masiv la bursă după preluarea Credit Suisse. Tranzacția nu i-a liniștit pe investitori: "Problema a devenit globală"

Luni, 20 Martie 2023, ora 12:20
7349 citiri
Băncile cad masiv la bursă după preluarea Credit Suisse. Tranzacția nu i-a liniștit pe investitori: "Problema a devenit globală"
Bănci tranzacționate la bursă FOTO Hepta

Bursele europene au deschis şedinţa de luni, 20 martie, în scădere, iar acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 60%, după ce UBS a anunţat că va prelua Credit Suisse în urma unei tranzacţii de 3 miliarde de dolari, o operaţiune de salvare care nu i-a liniştit pe investitorii îngrijoraţi de stabilitatea sistemului bancar, transmite AFP.

În jurul orei 8:15 GMT, indicele de referinţă al sectorului bancar european (Stoxx Europe 600/banks) afişa o scădere de 5,92%. Simultan, la bursa de la Paris, acţiunile BNP Paribas înregistrau o scădere de peste 8%, iar titlurile Société Générale un declin de peste 7%.

La bursa de la Frankfurt, acţiunile Deutsche Bank pierdeau peste 6% iar Commerzbank aproape 5%. La bursa de la Londra, acţiunile Standard Chartered erau în scădere cu peste 6%, NatWest una de peste 4%, iar HSBC un declin de 3%.

La bursa de la Zurich, acţiunile Credit Suisse s-au prăbuşit cu peste 62,3%, după ce rivalul UBS a anunţat că va plăti trei miliarde de franci (3,23 miliarde de dolari) pentru Credit Suisse şi va prelua pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari. Acţiunile UBS au scăzut cu 8,8%.

Investitorii au fost speriaţi şi de informaţiile potrivit cărora valoarea unor obligaţiuni din categoria AT1 (Additional Tier One) emise de Credit Suisse, cu o valoare nominală de 16 miliarde de franci (17,3 miliarde de dolari), va fi redusă la zero, ceea ce a nemulţumit deţinătorii de obligaţiuni care credeau că vor fi protejaţi.

Preluarea Credit Suisse de către UBS creează un risc enorm pentru Elveția, a declarat luni Roger Nordmann, liderul social-democraților din parlamentul de la Berna. „Noul UBS este, de asemenea, un alt risc masiv - va avea active de peste 1.500 de miliarde de franci și este pur și simplu prea mare pentru Elveția", a declarat el, citat de Hotnews.

Un specialist în piețele financiare spune că preluarea Credit Suisse de către UBS n-a făcut decât "să infecteze" noul proprietar cu problemele de credibilitate suferite de primul.

„Ar trebui să fie clar că, după mai bine de o săptămână de panică bancară și două intervenții organizate de autorități, această problemă nu s-a rezolvat. Dimpotrivă, a devenit globală", a declarat Mike O'Rourke, strateg șef de piață, Jones Trading.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#probleme banci, #criza financiara, #prabusire banci mari consecinte, #credit suisse ubs , #banci faliment