PRM vrea referendum pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc, in ziua alegerilor

Duminica, 06 Septembrie 2009, ora 21:53 2804 citiri

PRM cere organizarea unui referendum national pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale, iar romanii sa fie obligati, prin ordonanta de urgenta, sa participe la acest referendum, a anuntat, duminica, la Cluj, secretarul general al partidului, Gheorghe Funar.

"Propunem, PRM-ul, ca in data de 22 noiembrie, odata cu alegerile prezidentiale, sa fie organizat un referendum national pe tema autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc. (...) Poporul roman sa spuna prin da sau nu daca este de acord cu dezmembrarea teritoriala a tarii si refacerea regiunii Mures autonome maghiare, respectiv a Ungariei mica in mijlocul Romaniei sau nu. Pentru ca este vorba de o problema de o importanta extraordinara pentru integritatea teritoriala a Romaniei", a declarat Funar, in cadrul unei conferinte de presa.

El a spus ca rezultatele referendumului vor exprima dorinta poporului roman, nu a "800 de indivizi urmasi ai poporului barbar al hunilor adunati la Odorheiul Secuiesc", si vor putea fi prezentate forurilor europene.

Secretarul general al PRM a mai adaugat ca propune Guvernului condus de Emil Boc, care "s-a specializat si este in mana in domeniul ordonantelor de urgenta", sa dispuna organizarea referendumului prin emiterea unei ordonante de urgenta care sa oblige romanii sa vina la vot, aces lucru urmand sa duca si la o crestere a participarii la vot la alegerile prezidentiale.

"Prin ordonanta de urgenta sa se stabileasca ca este obligatorie participarea tuturor romanilor la referendumul national, atat cei din tara cat si cei din strainatate. Nu putem lasa ca o decizie de o asemenea importanta sa apartina UDMR-istilor, prin referendumuri locale, din satele si comunele din cele trei judete romanesti", a mai precizat Funar.

Acesta a mai spus ca organizarea unui referendum nu presupune costuri mari, decat cele legate de tiparirea buletinelor de vot, structura de vot fiind cea a alegerilor prezidentiale, pentru care, spune el, se preconizeaza o prezenta de 25%. Funar crede ca suprapunerea referendumului si alegerilor prezidemtiale va creste procentul de participare la vot, PRM propunand amenzi de 1.000 de lei pentru fiecare persoana care nu participa la vot.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News