Legea "stirilor pozitive", respinsa din nou in Camera Deputatilor

Miercuri, 08 Octombrie 2008, ora 16:04 2043 citiri

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, in unanimitate, raportul de respingere a actului normativ initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, care propunea modificarea Legii audiovizualului in sensul difuzarii, in cadrul programelor de stiri, a stirilor "negative" si "pozitive" in pondere egala.

Legea, respinsa si in luna aprilie de deputati, a ajuns din nou pe ordinea de zi a Camerei dupa ce a fost adoptata de Senat, ca for decizional, iar ulterior CCR a decis ca prevederile sunt neconstitutionale, deoarece impartirea stirilor in "pozitive" si "negative" poate duce la "manipularea populatiei prin selectarea subiectiva a informatiilor sau prin neinformare, informeaza Newsin.

"Aceasta partajare a stirilor, lipsita de orice criterii, poate pune in dificultate pe cei chemati sa asigure selectarea si redarea stirilor si, totodata, este de natura sa introduca subiectivismul in informarea opiniei publice", se arata in motivarea magistratilor Curtii, publicata pe 9 iunie.

Senatul a adoptat, in luna iunie, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativa care ii are drept initiatori pe senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, proiect care vizeaza modificarea si completarea Legii audiovizualului 504/2002, in sensul ca programele de stiri ale posturilor de televiziune si de radio vor trebui sa contina stiri cu teme pozitive si negative, in pondere egala. Anuntul privind adoptarea legii i-a nemultumit pe reprezentantii CAN si a starnit vii proteste in societatea civila, care considera ca in acest mod se incalca dreptul la libera exprimare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News