Funar: Se vizeaza recrearea scenariului din Kosovo in Transilvania

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 12:53 3922 citiri
Foto: Ziarul Faclia

Senatorul PRM Gheorghe Funar a declarat miercuri ca afirmatiile liderului UDMR, Marko Bela, conform carora copiii romani ar trebui sa invete limba maghiara ar fi menite sa distraga atentia de la planul Ungariei si al UDMR de a dezmembra Romania.

"Constitutia Romaniei precizeaza limpede in articolul 13 ca minoritatile trebuie sa invete sa vorbeasca limba romana. Declaratiile domnului Marko Bela sunt niste mici diversiuni. Se stie ca UDMR organizeaza un referendum local pentru autonimia Tinutului Secuiesc", a declarat Gheorghe Funar.

PRM a declarat ca intentia UDMR este crearea unui scenariu similar cu cel din Kosovo, organizarea unui referendum, dupa care declararea independetei Tinutului Secuiesc si dezmembrarea Romaniei.

Membrul PC Sergiu Andon, prezent si el la emisiune, a sustinut ca nu poate exclude scenariul propus de Funar.

"Nu pot sa exclud acest scenariu. Tabloul se completeaza cu alt aspect ingrijorator: disparitia institutiilor statului roman. In momentul de fata nu mai avem institutii ale statului capabile sa actioneze propmt la aceste provocari", a declarat Andon.

Membrul PSD Olguta Vasilescu a declarat ca exclude posibilitatea ca limba maghiara sa fie obligatorie pentru copiii romani.

"Un astfel de program nu ar fi acceptat decat intr-un stat totalitar. Suntem un stat membru NATO, membru UE, mi-e greu sa cred ca politicienii maghiari ar lasa lucrurile sa ajunga atat de departe. Recomandarea mea pentru domnul Marko Bela ar fi ca el sa invete limba maghiara, pentru ca din cate am inteles se referea la copiii romanesti", a spus Olguta Vasilescu.

(L.S.)

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News