Schimbari istorice pentru Casa regala britanica: Are primul membru birasial, cu cetatenie americana

Luni, 06 Mai 2019, ora 20:34
21719 citiri
Schimbari istorice pentru Casa regala britanica: Are primul membru birasial, cu cetatenie americana
Foto: Instagram/ kensingtonroyal

Nasterea bebelusului lui Meghan Markle a creat un precedent in casa Windsor, fiind vorba de singurul membru "birasial" prin nastere al regalitatii britanice, relateaza luni ziarul spaniol ABC.

Curtea reginei Elisabeta a II-a a primit luni un nou membru care a facut istorie doar prin nasterea sa si care devine un simbol al evolutiei acestei monarhii, considerata una dintre cele mai conservatoare. Baietelul printului Harry si al lui Meghan Markle este primul membru regal birasial nascut in casa Windsor, un adevarat eveniment in monarhiile europene.

Printul Harry este tatic. Meghan Markle a nascut

Fosta actrita americana, devenit ducesa de Sussex, este fiica lui Doria Ragland, care are radacini afro-americane si este descendenta din sclavi. Meghan, care a facut istorie devenind prima consoarta princiara pe jumatate afro-americana la casatoria ei din mai 2018, creeaza un nou precedent dand nastere primului bebelus princiar metis.

Potrivit observatorilor casei regale, rasismul nu este o problema inchistata la Palatul Buckingham. Dickie Arbiter, expert in Casa regala britanica, a dat drept exemplu faptul ca asistentul principal al reginei Elisabeta a II-a este "negru". Familia Regala, conservatoare prin traditie, a primit fara probleme aerul renovator al lui Meghan Markle odata cu venirea ei la curte.

Actrita americana se arata mandra de originile sale in 2015, inainte de a se alatura prin casatorie casei Windsor. "Sa spun cine sunt, sa impartasesc de unde vin, sa-mi marturisesc mandria de a fi o femeie puternica si sigura de rasa ei mixta", scria ea pentru revista Elle, pe cand era actrita.

Bebelusul va fi si primul de sange regal care va primi cetatenie americana. Orice cetatean care a trait in ultimii cinci ani in tara transfera automat descendentilor sai propria cetatenie. Astfel, bebelusul devine american si nu va putea renunta la cetatenie inainte de a implini 16 ani.

Acest nou bebelus princiar este o marturie a faptului ca vremurile s-au schimbat pentru casa Casa Windsor.

Conexiunile cu stramosii afro-americani ai lui Meghan nu au fost ascunse de Casa Regala. Dimpotriva, titlul nobiliar acordat in ziua nuntii a fost interpretat ca un gest de marinimie fata de stramosii sai. Augustus Frederick, primul duce de Sussex (1773 - 1843), a fost un om renovator care a promovat chiar o campanie pentru abolirea sclaviei.

Reactii la nasterea fiului printului Harry

Vestea nasterii fiului ducilor de Sussex, printul Henry si sotia sa, Meghan Markle, care este cel de-al optulea stranepot al reginei Elisabeta a II-a si al saptelea in ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, a fost salutata de oficiali britanici si de membrii familiei regale a Marii Britanii, relateaza Reuters.

Familia regala a publicat un comunicat pentru a saluta nasterea primului bebelus al lui Meghan si Harry.

''Regina (Elisabeta a II-a), ducele de Edinburgh, printul de Wales, ducesa de Cornwall, ducele si ducesa de Cambridge, lady Jane Fellowes, lady Sarah McCorquodale si Earl Spencer au fost informati si sunt incantati de veste'', se arata intr-un comunicat al Palatului Buckingham.

''Mama ducesei, Doria Ragland, care este fericita de nasterea primului ei nepot, se afla cu Altetele lor Regale la Frogmore Cottage'', se precizeaza in comunicat.

Thomas Markle, tatal ducesei de Sussex, a afirmat luni ca este incantat de nasterea nepotului sau si s-a declarat mandru ca baietelul face parte din familia regala britanica, scrie ziarul The Sun.

''Sunt mandru ca noul meu nepot s-a nascut in familia regala britanica si sunt sigur ca va creste pentru a servi coroana si poporul Marii Britanii cu cinste, demnitate si onoare'', a declarat el.

''Dumnezeu sa binecuvanteze copilul si ii doresc sanatate si fericire. Felicitarile mele minunatei mele fiice ducesa Meghan si printului Harry si God save the Queen (Dumnezeu sa aiba in paza regina) '', a mai spus el.

Reactii au venit si din lumea politica. ''Felicitari ducelui si ducesei de la Sussex pentru nasterea baietelului lor. Va doresc toate cele bune in acest moment fericit'', a declarat sefa guvernului britanic Theresa May.

La randul sau, liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, i-a felicitat pe ducii de Sussex. ''Felicitari lui Meghan si Harry pentru nasterea bebelusului lor. Sper ca sunt toti bine'', a scris el.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#premiera bebelus regal print Harry, #primul membru regal metis, #primul membru regal cetatenie americana , #Meghan Markle