Canadienii platesc paza printului Harry, desi Trudeau a negat. Situatia se va schimba curand

Vineri, 28 Februarie 2020, ora 15:57 3817 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Contribuabilii canadieni au platit pentru securitatea printului Harry si a sotiei sale, Meghan, dupa sosirea lor in Canada, in pofida afirmatiilor contrare facute de prim-ministrul Justin Trudeau in luna ianuarie, a recunoscut Guvernul de la Ottawa, care a promis ca va pune capat acestei situatii.

Sositi in vacanta in Canada in noiembrie, printul Harry si sotia lui, o fosta actrita americana in varsta de 38 de ani, au decis la inceputul anului sa se mute intr-o vila de lux pe coasta de vest, alaturi de fiul lor, Archie, nascut in mai 2019, informeaza AFP.

Cuplul princiar a socat monarhia britanica luna trecuta, dupa ce a anuntat ca a luat decizia de a renunta la prerogativele unor membri activi ai familiei regale.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a dezmintit la sfarsitul lunii ianuarie informatiile aparute in presa britanica, potrivit carora i-ar fi promis reginei Elisabeta a II-a ca tara lui, Canada, sa preia costurile generate de securitatea cuplului princiar.

Acea declaratie nu a impiedicat insa guvernul canadian sa isi asume pana acum cheltuielile de securitate dupa sosirea cuplului in tara.

"In contextul in care ducele si ducesa sunt in prezent persoane care se bucura de o protectie internationala, Canada are obligatia de a furniza ajutor in materie de securitate", a explicat ministrul pentru Securitate publica, intr-un comunicat.

"La cererea Politiei metropolitane din Londra (MET - n.red.), Jandarmeria Regala din Canada (GRC) furnizeaza ajutor dupa sosirea in tara a ducelui si ducesei de Sussex in noiembrie 2019. Ajutorul va inceta in saptamanile urmatoare, tinand cont de schimbarea statutului lor" in cadrul familiei regale incepand din 31 martie, a precizat acelasi minister canadian.

Intr-un sondaj publicat la inceputul lunii februarie, 77% din persoanele chestionate in Canada au considerat ca platitorii de taxe din aceasta tara nu ar trebui sa achite factura generata de securitatea cuplului princiar, estimand ca ducele si ducesa de Sussex nu se afla in Canada in calitate de reprezentanti ai reginei britanice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com