Prime de final de an la Transelectrica: un șofer a primit cât șeful Dispeceratului, o angajată la bufet mai mult decât un inginer

Luni, 02 Ianuarie 2023, ora 15:47
7440 citiri
Prime de final de an la Transelectrica: un șofer a primit cât șeful Dispeceratului, o angajată la bufet mai mult decât un inginer
Angajații Transelectrica ridică un stâlp de înaltă tensiune FOTO: Facebook/ Transelectrica

Transelectrica, operatorul rețelei electrice de transport al energiei și al sistemului energetic național, a acordat, la finalul anului 2022, prime pentru 456 de angajați, potrivit unei decizii a directoratului Companiei. Printre privilegiații care au primit sume mari se află angajați care nu par să fi avut un rol esențial în dezvoltarea companiei.

Lista cu angajații și cât a primit fiecare a apărut deja în presă, și se ridică unele semne de întrebare referitoare la criteriile pe baza cărora au fost acordate aceste sume. Ce explicații a dat compania, scrie e-nergia.ro.

Astfel, aflăm că Transelectrica a acordat prime de câte 10.000 de lei unui număr de cinci șoferi. Șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), “ochii și urechile” Sistemului Energetic Național (SEN) a primit o primă tot de 10.000 de lei.

Asta în condițiile în care DEN, în acest an, a trebuit să fie mult mai atent cu ce se întâmplă în SEN, în condițiile războiului din Ucraina, cu care România și-a sincronizat rețeaua, și a atacurilor devastatoare cu rachete rusești asupra infrastructurii de acolo. Cu toate problemele și penele de curent din Ucraina și apoi din Republica Moldova, DEN a reușit să mențină rețeaua românească în funcțiune fără niciun fel de avarie.

Tot 10.000 de lei a primit și un expert în comunicare, iar 11.000 de lei a primit un consilier juridic.

De asemenea, găsim pe listă un consilier de specialitate care a primit o primă de 20.000 de lei, cel mai mare nivel individual al unei bonificații acordate de Transelectrica. Au primit prime și dispecerii, dar atenție, aceștia au luat doar 1.000 de lei, chiar și dispecerii șefi de tură, adică de 10 ori mai puțin decât șoferii sau de 20 de ori mai puțin decât un consilier.

Un șef de tură pe stații, gradul 1 sau 2, a primit o primă de doar 200 de lei, iar un inginer principal specialist la DEN 700 de lei. Asta în timp ce două angajate cu funcția de bufetier au primit 6.000 de lei.

Un șef serviciu tehnic a primit 500 de lei, dar un consilier de specialitate pe guvernanță corporativă a primit 15.000 de lei.

Explicațiile Transelectrica

La finalul anului trecut, după ce a apărut în presă lista cu primele, Transelectrica a emis un comunicat de presă cu explicațiile pentru aceste prime.

Conform companiei, aceste prime cu caracter special au fost acordate în baza unor criterii de performanță, care au ținut cont de:

  • nivelul de responsabilitate;

  • complexitatea/volumul lucrărilor realizate;

  • implicarea în finalizarea unor proiecte și punerea în funcțiune a unor obiective de investiții;

  • inițiativa și independența în realizarea sarcinilor de serviciu.

”De aceste prime cu caracter special, cu valori brute între 20.000 și 200 de lei, au beneficiat un număr de 453 de persoane, ceea ce înseamnă circa 22% din totalul salariaților Companiei (niveluri de management și execuție). Suplimentar, cu ocazia încheierii unor proiecte de investiții, au fost acordate prime membrilor echipelor de proiect.

Evaluarea a fost realizată în baza criteriilor menționate a rezultatelor individuale din cursul anului 2022.

Având în vedere rolul strategic al Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, precum și importanța extraordinară a resursei umane în acest context, considerăm oportună aplicarea unor politici de recompensare a rezultatelor bune și de încurajare a performanței”, a transmis Transelectrica.

Compania a mai subliniat că astfel de prime au fost acordate și la finalul anilor 2020 și 2021.

”Comparativ cu alte sisteme de remunerare și recompensare a performanței angajaților, aplicabile în alte companii din sectorul energetic din România, sistemul de recompensare aplicabil în Transelectrica nu este unul atractiv, care să creeze un mediu competitiv pe tot parcursului anului.

Astfel încât, utilizarea acestor mijloace de recompensare la finalul anului are rolul de a asigura retenția și de a stimula angajamentul personalului calificat și care a contribuit la obținerea unor rezultate de impact la nivelul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA.

Totodată, Compania are în vedere abordarea unor tehnici de management specifice corporațiilor în ceea ce privește metodele de stimulare a personalului.

În acest sens, se intenționează adaptarea treptată a sistemului de remunerare și recompensare aplicabil angajaților Transelectrica, în limita posibilităților și a cadrului legislativ, la modelele aplicate în corporații multinaționale care dau rezultate bune.

Aceste prime cu caracter special au fost acordate în contextul în care pe parcursul anului 2022, angajații Transelectrica nu au mai beneficiat de alte prime și stimulente de această natură”, se arată în comunicatul operatorului rețelei electrice de transport al energiei și al sistemului energetic național.

Transelectrica este în subordinea Secretariatului General al Guvenului, post controlat de PSD, iar ministru este Marian Neacșu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#prime transelectrica, #operator national energie, #Transelectrica , #criza energie