Cum scapi de oboseală și-ți recapeți energia primăvara aceasta

Marti, 19 Martie 2024, ora 20:00
2138 citiri
Cum scapi de oboseală și-ți recapeți energia primăvara aceasta
oboseala primavara FOTO: freepik.com

Schimbările de temperatură, de presiune atmosferică, de umiditate, dar și lumina în exces suprasolicită organismul, iar tonusul fizic și psihic este mult diminuat în această perioadă. Din fericire, câteva metode simple te ajută să începi primăvara în forță și să ai parte de mai multă energie.

1. Culcă-te devreme, ridică-te din pat când apare soarele

Mergi la culcare cât se poate de devreme și așteaptă ca soarele să-ți invadeze camera cu lumină, înainte să te ridici din pat. Este bine să dormi în fiecare noapte 8-9 ore. Potrivit specialiștilor, este important să ai o cină ușoară pentru a dormi ușor, iar în timpul somnului să-ți îndoi brațul și să-ți sprijini capul pe acesta. Căscatul este o acțiune normală și sănătoasă, pentru că astfel se oxigenează mai bine creierul și se relaxează corpul.

2. Nu te enerva

În această perioadă este indicat să eviți experiențele emoționale puternice deoarece îți consumă foarte mult din energie. Fă întotdeauna activități plăcute: ieși în aer liber cu familia, prietenii, citește etc.

3. Învinge depresia de iarnă prin luminoterapie

Cercetări științifice au demonstrat că expunerea la lumina stimulează glanda pineală (epifiza) care afectează producerea de serotonină (substanță cunoscută sub numele de „hormonul fericirii). Prin luminoterapie poți de asemenea să-ți întărești sistemul imunitar, să activezi funcțiile celulare și să faci față unui număr mare de tulburări. Dacă vremea îți permite, ieși afară zilnic și lasă soarele să acționeze asupra spiritului și a stării tale de bună dispoziție.

4. Fă mișcare

Mișcarea fizică este esențială pentru activarea energiei din corp, însă evită să depui un efort exagerat. În medicina chineză, transpirația este văzută că o eliberare a energiei yang. Însă, nu trebuie să faci mișcare până obosești și transpiri excesiv. Mărește rezervele de energie prin efectuarea unor activități fizice, însă într-un mod moderat.

De exemplu, mersul este o activitate moderată care îți stimulează energia corpului. Poate părea paradoxal, însă cu cât vei face mai multă mișcare, cu atât vei fi mai puțin obosit/a. Prin exercițiile pe care le practici, îți îndrepți atenția către un alt lucru, vei uita de oboseală și vei diminua stresul. Nu trebuie neapărat să te apuci de un sport de performanță, însă o plimbare ușoară pe jos este cel mai bun euforizant dintre anti-depresive. Este recomandat să mergi încet, fără să depui un efort prea mare, aproximativ o jumătate de oră, la fiecare ședință.

5. Împarte activitățile epuizante pe mai multe zile

Repartizează-ți activitățile epuizante, pe mai multe zile, etape etc. Nu încerca să faci o singură dată foarte mult. Dacă ai posibilitatea, încearcă să prioritizezi lucrurile astfel încât să-ți permiți să faci câte două, maximum trei lucruri, pentru ca la final de zi să nu fi complet epuizat.

6. Mănâncă potrivit sezonului în care te afli

"Ne vine în ajutor în primul rând o alimentație proaspătă, sănătoasă, care să ne refacă necesarul de vitamine și minerale, să ne redea tonusul fizic și psihic. Este bine să profităm de toată bogăția de verdețuri a primăverii și să le consumăm fără rezerve, deoarece au un rol important în combaterea asteniei de primăvara, de întărire a sistemului imunitar și de creștere a tonusului psihic. Indicate sunt și condimentele aromate: busuiocul, măghiranul, leușteanul, rozmarinul, menta, reprezintă, pe lângă sursa de vitamine și minerale, tonice și energizante deosebit de eficace. Prin conținutul lor, combat depresia și stresul, revigorând psihicul", recomandă dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicină familie, apifitoterapie și naturopatie, pentru acasa.ro.

8. Respiră corect, aer proaspăt

Există două tipuri de respirație: respirație automată și respirația conștientă. Aparent banală, această funcție naturală cu care ne naștem difuzează energie vitală la nivelul întregului organism. Chinezii sunt cei care au creat din modul de a respira o adevărată metoda de a trai sănătos.

Atât inspirația cât și expirația deopotrivă sunt importante. Expirația trebuie să fie suficient de profundă încât să poți elimina din organism tot bioxidul de carbon, dar și tensiunea acumulata. Deschide geamul periodic, indiferent că ești acasă sau la serviciu, și aerisește bine încăperea în care îți petreci timpul.

"De asemenea, reflexoterapia și masajul terapeutic, ajută la refacerea tonusului fizic și psihic al organismului, ne redau vitalitatea și buna-dispoziție. Nu uitați de aromoterapie, fie că folosim câteva picături de ulei esențial de trandafir, lămâie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse în lampa de aromoterapie care ne energizează și ne dinamizează în timpul zilei și ulei esențial de lavandă, mușețel, mușcată, bergamotă în apa de baie efectuată seara, înainte de culcare, pentru relaxare", ne sfătuiește dr Ruxandra Constantina.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#primavara, #oboseala primavara , #sanatate