Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar. Cine este „norocosul” judecat de cetățeni la mijlocul mandatului

Duminica, 19 Iunie 2022, ora 07:24
12636 citiri
Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar. Cine este „norocosul” judecat de cetățeni la mijlocul mandatului
Locuitorii dintr-o comună brașoveană sunt chemați la urne pentru a decide dacă actualul primar mai rămâne în funcție sau nu FOTO Hepta

Primul referendum organizat vreodată în România care are ca obiect demiterea din funcţie a unui primar are loc duminică, la Dumbrăviţa, în judeţul Braşov. Locuitorii comunei sunt chemaţi să se pronunţe dacă vor sau nu ca edilul Zachiu Popa, aflat în funcţie de peste 16 ani, să conducă în continuare localitatea. Peste o mie dintre locuitori au semnat iniţiativa USR privind organizarea referendumului.

Iniţiativa privind organizarea referendumului aparţine celor de la USR Braşov, care îl acuză pe edilul din Dumbrăviţa de incompetenţă, de "proasta gestionare a resursei locale şi lipsa acumulării de fonduri”.

Consilierii locali USR susţin că au iniţiat demersurile pentru acest referendum încă din primăvara acestui an, "la cerinţa cetăţenilor care s-au săturat de anii în care primarul nu a făcut mai nimic pentru ei şi i-a dus cu vorba". O altă reclamaţie la adresa primarului este aceea că administraţia locală acordă contracte de lucrări pe bani publici unor firme "de casă, care lucrează scump şi prost, care au câte un angajat şi care nu au experienţă", consilierii USR din localitate susţinând că planul urbanistic general al localităţii "nu a întrunit nicio prevedere legală".

Aproximativ 4000 de alegători din Dumbrăviţa sunt aşteptaţi duminică la vot. Pentru referendum vor fi organizate trei secţii de votare. Acestea vor fi deschise la primărie, la grădiniţa cu program normal din comună şi la şcoala generală din satul Vlădeni. Scrutinul se deschide la ora 7:00.

Pentru ca referendumul de demitere a primarului să fie valabil, este necesar să se prezinte la vot cel puţin 30% din numărul total de persoane cu drept de vot, adică aproximativ 1230 de cetăţeni. Actualul primar va fi demis dacă cel puţin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate vor fi pentru demitere. De asemenea, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Conform USR Braşov, edilul în funcţie a făcut demersuri pentru a bloca referendumul care îl vizează. Astfel, primarul Popa Zachiu a atacat în instanţă ordinul prefectului de constituire a Comisiei de organizare a referendumului şi a făcut şi recurs împotriva hotărârii Tribunalului Braşov, care nu îi dădea câştig de cauză. Recursul a fost, de asemenea, respins în data de 16 iunie, hotărârea rămânând definitivă.

Consilierii judeţeni ai USR Braşov anunţă încă de sâmbătă că vor supraveghea până la final procesul de votare în cadrul referendumului. „Nu vom tolera nicio formă de intimidare sau influenţare a votanţilor”, au transmis sâmbătă, cei opt consilieri judeţeni USR din Braşov.

Într-un mesaj postat vineri seară pe Facebook, edilul Zachiu Popa acuza că „un grup de interese vrea să preia controlul asupra comunei”, cerându-le locuitorilor că nu se precinte la referendum.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Ministrul care și-a anunțat candidatura la șefia CJ Brașov: „Voi candida uninominal. Nu există pericolul de a pierde”
Ministrul care și-a anunțat candidatura la șefia CJ Brașov: „Voi candida uninominal. Nu există pericolul de a pierde”
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, a declarat, marţi, că va candida uninominal din partea PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Braşov, menţionând că s-a considerat în cadrul...
#primar, #referendum, #demitere, #dumbrava, #brasov , #politica interna